Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсим нови енергоизточници

"Диверсифицирането на енергоизточниците и решението за климатичните промени са сред най-важните въпроси, които стоят пред човечеството". Това заяви в "Еко Свят" по РАДИО ВИДИН специалистът по изменение на климата от Световния фонд за дивата природа Георги Стефанов.

Тазгодишната конференция на ООН за противодействие на климатичните промени, която ще се проведе в края на ноември и началото на декември, вероятно няма да завърши с подписването на нов международен пакт, но все пак ще е важна стъпка в оформянето на дългосрочните мерки срещу измененията в климата. Такава прогноза за срещата в южноафриканския град Дърбан прави председателстващият преговорите- новозеландецът Ейдриън Маси, цитиран от агенция "Ройтерс". Според действащия в момента Протокол от Киото, около 40 индустриализирани държави са задължени да намаляват парниковите си емисии до 2012 година. Япония, Канада и Русия обаче заявиха, че не желаят да продължат действието му. А САЩ така и не са се присъединявали към споразумението... Протоколът обаче не задължава развиващите се страни да се обвържат с по-малко изпускане на парникови газове, макар те вече да са източник на повече от половината от световните емисии. В момента най-много емисии отделя Китай, следван от САЩ и Индия.

Особено важен е и въпросът със съхранението на отработеното ядрено гориво. Предложението на ЕК за Директива предвижда радиоактивните отпадъци да се погребват само в страната, в която са генерирани. Редица страни обаче, сред които и България, имат дългосрочни договори за връщане на отработено ядрено гориво в други страни от ЕС или извън него за преработка и съхранение на оставащите след преработването радиоактивни отпадъци за сравнително дълги периоди. Сътрудникът на РАДИО ВИДИН Лиляна Рашкова разговаря с Валентин Станчев- началник цех Хранилище за отработено гориво. Той заяви, че звеното, което ръководи, разполага с технология за съхранение на отработеното ядрено гориво.
 
"Българската Стратегия за управление на отработеното гориво и радиоактивните отпадъци до 2030 година предвижда извозването на употребеното гориво за преработка. За дългосрочното "сухо" съхранение на отработило гориво разполагаме с готова площадка и 34 контейнера", уточни Валентин Станчев.

Над 5 800 касети се съхраняват на площадката на атомната електроцентрала в Козлодуй. Около 80% от тях са от работата на спрените малки реактори на АЕЦ. Очаква се до края на настоящата година още 240 касети да заминат за Русия.
По публикацията работи: Милен Димитров и Лиляна Рашкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50