Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лешоядите - връзката на живота със смъртта

Тази година над 80 организации от петте континента Америка, Европа, Африка, Азия и Австралия, със свои кампании ще отбележат Международния ден на лешоядите. Различни са и инициативите, които ще се случат в България. Подхранване и наблюдение на белоглавите лешояди, разговори с местни жители и освобождаване на лешояди- по един в ПП "Врачански балкан" и ПП "Сините камъни" Сливен са само част от предвидените дейности. Спасителният център за диви животни в Стара Загора ще отвори вратите си за всички, желаещи да видят четирите вида лешояди, които някога са се срещали в България - белоглав, черен, египетски и брадат. За съжаление брадат лешояд днес може да се види само в Центъра, защото от десетки години видът е изчезнал от Балканите.
 
 
"Лешоядите символизират връзката на живота със смъртта. Символ, който е просъществувал през хиляди поколения, народи и традиции и определя тези птици не само като част от еко системата, но и като нещо много по-значимо за живота на човека"- каза президентът на Фондацията за опазване на лешоядите Мишел Терас, при откриването на 3-тата работна среща в рамките на Плана за действие по възстановяване на лешоядните птици на Балканския полуостров, която се проведе през май в Природозащитен център "Натура" на ПП "Врачански балкан". Там се събраха над 60 експерти от 11 държави за да определят приоритетите за работа през следващите 4 години.
 
Едрите хищни птици, като белоглавия лешояд са изложени и на редица рискове, като загиване от електрически ток, бракониерски отстрел, ветрогенераторни електроцентрали и т.н. все свързани с човешката дейност събития.
 
"В Испания, годишно загиват над 1000 белоглави лешояди, убити от ветрогенератори. В България тепърва ще се сблъскваме с този проблем", каза в "Еко Свят" на РАДИО ВИДИН Георги Стоянов от ДЗХП.
 
Другият важен момент за учените, които работят за възстановяването на популацията на европейските лешояди в България, е проследяването на миграцията на птиците, които в активния сезон могат да изминат хиляди километри.
По публикацията работи: Милен Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05

Тома Ушев: Основните стълбове за реализацията на България са образованието и църквата

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме  с анализатора  Тома Ушев , автор в дясната платформа..

публикувано на 05.09.24 в 10:00

Ще има ли пари за пенсионерите?

Прогнозите за българската пенсионна система показват мрачно бъдеще, ако не бъдат предприети драстични мерки. Според доклад на Националния осигурителен институт (НОИ), за да се гарантира стабилността на пенсионната система до 2070 година, осигуровките за пенсии трябва да се повишат повече от двойно. Настоящият процент от 16% върху осигурителния..

публикувано на 04.09.24 в 10:45

Политическите страсти се нажежиха далеч преди изборите

Политическата криза у нас премина на нов етап - пренесе се и на вътрешнопартийно ниво. В навечерието на предизборната кампания скандали разтърсиха две от основните политически сили у нас - ДПС и БСП.  От вчера сутринта Централната избирателна комисия трябваше да започне регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите за народни..

публикувано на 03.09.24 в 11:51