Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пътят на коприната...

"Ако едно семейство отглежда 5 декара черници, с които да изхранва копринени буби, годишният приход ще бъде между 8 и 10 хиляди лева". Звучи примамливо!

"Бубарството може да стане поминък за целия Северозапад. Инвестицията не е голяма, но изкарва пари"- каза в "Земята, която ни храни" по РАДИО ВИДИН доц.д-р Паномир Ценов, директор на Опитната станция по бубарство и земеделие във Враца. По думите му отрасъла е с традиции в региона.

© Снимка: Ева Каралийска

 
Опитната станция по бубарство и земеделие е на повече от 115 години, създадена е, за да подпомага бубарството. Сега е и единственият в страната център за комплексни научни и научно-приложни изследвания в областта на бубарството. "Имаме и производствена дейност, снабдяваме земеделските производители с бубени семена, посадъчен материал, дребен бубарски инвентар"- каза Ценов и допълни, че в бубарската станция са заети 20 души- научните работници са 4.
 
"Не сме отказвали помощ или съвет. Често провеждаме и обучения"- посочи директорът на Опитната станция по бубарство и земеделие във Враца. По думите му, бубарството спокойно може да върже семейния бюджет. Изкупната цена на сровите пашкули е около 12,50 лв. за килограм.

Изчисленията сочат, че ако едно семейство отглежда 4-5 кутийки буби и произведе около 140 кг пашкули, за месец ще изкара над 1000 лева. За разлика от много други отрасли, при бубарството инвестициите не са много, що се отнася за черничевите насаждения и помещенията- в селата има ги много пустеещи сгради, запазени са и черниците- главно по улиците. "Единствените разходи са за закупуване на бубеното семе, за транспорт на листната маса и на пашкулите, но това са дребни разходи на фона на приходите", каза Ценов.

 
Според директора на Опитната станция по земеделие бубарството е с традиции в Северозападна България. Само преди 20 години в региона са се произвеждали над 200 тона пашкули годишно, районът е бил един от най-напредналите в производството. Сега възможностите за отглеждане на буби са изключително благоприятни, защото цената на естествената коприна на международния пазар се е повишила драстично.

"България има дългогодишни традиции в бубопроизводството, има климатични условия и възможност да излезе на световния пазар като основен производител на естествена коприна. И сега качеството на коприната, която произвеждаме, е едно от най-високите в света"- не без гордост заяви доц. д-р Паномир Ценов.

 
Само преди месец стана ясно, че част от общините на Врачанска област могат да осигурят заетост и доходи на жителите си чрез бубарство. Мизия, Оряхово, Хайредин и Бяла Слатина са дали съгласието си да бъдат включени в текстилен клъстер, който осигурява европейски средства за посадъчния материал от черници и бубените семена, както и за оборудването на мястото, където ще се отглеждат бубите. Клъстерът се ангажира и с изкупуването на пашкулите.

Клъстерът договори с кмета на Бяла Слатина и изграждането на първото в страната приемно-преработвателно предприятие за естествена коприна. То ще заработи най-късно на 1 май догодина. Предприятието е разположено върху площ от 18 дка. В него ще има 5 цеха с топли връзки, включително и линия за свилоточене. На втори етап ще се строи и тъкачен цех за 120 000 метра месечно производство. Очакваните работни места в пълния цикъл на завода от доставката на буби до преработката на коприната са над 3000 за целия регион. Стопаните, които се заемат с бубарство, могат да кандидатстват за европейски средства. Земеделското министерство е подготвило и национална стратегия за производсдтво на естестевна коприна до 2020 година.
Вижте още

Монтанска компания изнася черен хайвер за арабските страни, Русия и Европа

Най- големият производител на риба и рибни продукти в страната е от Монтана. Компанията започва с няколко язовира за традиционно отглеждане на сладководна аквакултура преди 20-ина години. Развива се през годините с няколко инвестиции, една от които е модернизация на съществуващите рибарници в град Монтана, превръщайки ги в един от най-..

публикувано на 02.12.20 в 14:17

Рибари от Враца: "Купи шаран, пусни го в язовир Дъбника"

За трета поредна година Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" призова врачани вместо да сложат риба на масата на Никулден, да я пуснат във водоема. Към призива им може да се присъедини всеки, който иска да съхрани природата.  "Правим кампанията, за да има в язовира различни видове риба и да вдигнем популацията. Защото язовирът преди години беше..

публикувано на 02.12.20 в 13:41
Снимка: Красимир Каменов

Ще има ли шанс Видин да е седалище на Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология"

Идеята във Видин да има Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология" към Министерството на културата, която ще отговаря за Северозападния планов район, с включени 5 административни области, бе афиширана в  ефира на Радио Видин в началото на месец май тази година от проф. Венелин Терзиев, изпълнителен директор на дружество..

публикувано на 27.11.20 в 16:37

НАТУРА 2000 не пречи на работата на горско стопанство "Миджур"

Държавно горско стопанство /ДГС/ "Миджур", със седалище в село Чупрене е с площ над 26 000 хектара. Цялата площ на стопанството попада в НАТУРА 2000. Дейностите в горите се извършват по 10-годишни горско- стопански планове и в тях са заложени дейностите за този период, които трябва да се извършат. Това са залесяванията, сечта, охраната на горите,..

публикувано на 26.11.20 в 16:10

Кампанията "Бъди човек" отново в помощ на хора в нужда

Движение "Северозапазване" в град Кула стартира кампанията "Бъди човек". От днес - 20 ноември до 20 декември, доброволци ще се редуват всеки ден да приемат донесените или изпратени трайни храни. "Миналата година раздадохме 80 пакета. Тази година се надяваме да са поне 100. Лично обиколихме всички пенсионери. Наблегнахме на..

публикувано на 20.11.20 в 17:10

Общини се обединяват за протест срещу новия закон за ВиК

Кметове, председатели на Общински съвети и управители на ВиК дружества от страната обявиха готовност за протестни действия, ако не бъде преразгледан законопроектът за ВиК. Общото мнение е, че в този му вид насилствено се отнема общинското имущество и най-вече правомощията на общинските съвети самостоятелно да се разпореждат с него. На среща..

публикувано на 19.11.20 в 16:33

Зоните в НАТУРА 2000 - места за отдих на дивеча

Защитените зони се обявяват за опазването на конкретните видове и местообитания, включени в приложенията на Директивите на ЕС. Именно те са обект на защита. Видове, които нямат висока консервационна стойност, като повечето ловни обекти, не са обект на защита, затова и няма изрична забрана за ловуване в защитените зони. Евентуални ограничения на..

публикувано на 19.11.20 в 15:56