Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Башовица"- застрашената пещера

  Известна още от миналия век пещера "Башовица", разположена в местността "Кариерите" край Димовското село Гара Орешец предизвиква сериозен интерес у спелеолозите. През 1959 година са проучени първите 200 метра от пещерата. 1961 година входът на пещерата е взривен от кариера "Башовица". Отворена е отново през юни 1979 година по инициатива на видинските пещерняци Светослав Гаврилов и Богдан Тодоров от пещерния клуб към ТД "Бонония", след като на пролет след топенето на снеговете са забелязали че от мястото, където е бил входът на пещерата излиза голямо количество вода.

  Когато навлизате в пещера "Башовица" освен отводнителните съоръжения, които изграждат видинските пещерняци може да видите т.нар. слонски уши- седиментни отлагания- синтровите водопади, синтровите езерни панички, сталагмитите, сталактитите и сталактоните, капчуците и езерцата с бистра вода. Над главите ви прелитат обезпокоени прилепи- от вида голям подковонос.

  "Още `80-те години на миналия век изследвахме качествата на водата в пещера "Башовица". Тя има много добри вкусови качества и е добра за пиене. Водата от пещерата може да се използва от близките села", уточни за РАДИО ВИДИН Богдан Тодоров.

  За да може водите на пещера "Башовица" да бъдат използвани, не само за задвижване на воденици, както това е правено в миналото, група пещерняци от Видинския пещерен клуб заедно с представител на кметството на Гара Орешец убеждават шофьор на фадрома да "копне два пъти" и да отвори пещерата. След осем часа копаене с фадромата и изкопана над 100 кубически метра скална маса пещерата наистина е отворена. Същата година се проучват първите 200 метра. През следващите години изследователите проучват и описват общо 3300 метра галерии. Богдан Тодоров и Светослав Гаврилов картират 1 298 метра от тях. Предполагаемата дължина на пещерните галерии, според Богдан Тодоров е 4 500 метра.

По публикацията работи: Милен Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45