Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Людмил Борисов- животновъд: "Изискванията на Европа водят до фалит на фермите"

Съвсем като коледен подарък- тъкмо преди да изтече гратисният период за достигане на ветеринарно-санитарните изисквания за качеството на млякото, за животновъдите дойде новината, че Европейската комисия е решила да удължи срока за преструктуриране на българските млечните ферми от II-ра и III-та категория с още две години. Това решение дава шанс на 786 ферми от II-ра категория, 24 632 ферми с 5 и над 5 крави и 48 287 ферми с до 4 крави от III-та категория да покрият изискванията на Европейския съюз и да не бъдат затворени в края на тази година, съобщиха от земеделското министерство. "Това е последната отсрочка", закани се министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Ако Европа не бе разрешила, имаше опасност повече от 1000 стопани от Видинско да изпаднат от графата "млекопроизводител", защото нямаше да има на кого да предлагат млякото си.

 
"Изискванията на Европа водят до фалит на много от фермите"- каза пред сътрудника на РАДИО ВИДИН Иванка Петрова, за предаването "Земята, която ни храни" Людмил Борисов- животновъд от белоградчишкото село Яньовец. Той притежава ферма І категория, но не се чувства съвсем сигурен за бъдещето си. "Европейските изисквания означават да вкараш много пари за пруструктуриране, в същото време продукцията се реализира на цени "по български"- сподели животновъдът. Според него няма възвращаемост на вложените средства. "Предаваме млякото на цени 40-50 стотинки, а реалната му цена е над 1 лев".

За да намали разходите, Борисов е намалил броя на животните във фермата си- от 65 на 38- всичките селектирани, със среден млеконадий от 35 до 50 литра. "Млекопреработвателите трябва да изплащат парите навреме, не със закъснение от един месец, не трябва да им се позволява да определят сами изкупната цена на млякото"- смята животновъдът, като това е един от начините да се излезе от ситуацията. Според него общинските ръководства трябва да предоставят земи- общинска собственост на животновъдите, за да има екологично чиста храна за животните. "Бедата на цялото животновъдство е в това, че няма държавна политика. Млекопроизводителите нямат нужда от субсидии, те имат нужда от насрещна цена. Пари за изхранване на животните ми трябват днес и утре, а не след месец- както плащат млекопреработвателите"- коментира Людмил Борисов. Той с огорчение си спомни времето, когато само за Германия на месец са изнасяни около 700 000 тона сирене, което е било гаранция за чисто животновъдство.

"А сега какво- учат ни да слагаме палмово масло и да правим сирене без мляко"- каза Борисов.

По данни на ветеринарната служба в началото на годината във Видинско е имало над 5 000 крави, разпределени така: 31 ферми І категория- отговарят на стандартите, с 1 400 млечни крави, около 20 ферми ІІ категория с около 600 животни и 1 021 обекта, с над 3000 животни, които не отговарят на санитарните изисквания. По-късно, при направената инвентаризация от ветеринарните лекари, е установено, че животните, отглеждани във ферми- ІІІ категория, са намалели наполовина, като се отчита намаление на млекодайните животни, за сметка на месодайните.
Вижте още
Снимка: Красимир Каменов

Ще има ли шанс Видин да е седалище на Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология"

Идеята във Видин да има Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология" към Министерството на културата, която ще отговаря за Северозападния планов район, с включени 5 административни области, бе афиширана в  ефира на Радио Видин в началото на месец май тази година от проф. Венелин Терзиев, изпълнителен директор на дружество..

публикувано на 27.11.20 в 16:37

НАТУРА 2000 не пречи на работата на горско стопанство "Миджур"

Държавно горско стопанство /ДГС/ "Миджур", със седалище в село Чупрене е с площ над 26 000 хектара. Цялата площ на стопанството попада в НАТУРА 2000. Дейностите в горите се извършват по 10-годишни горско- стопански планове и в тях са заложени дейностите за този период, които трябва да се извършат. Това са залесяванията, сечта, охраната на горите,..

публикувано на 26.11.20 в 16:10

Кампанията "Бъди човек" отново в помощ на хора в нужда

Движение "Северозапазване" в град Кула стартира кампанията "Бъди човек". От днес - 20 ноември до 20 декември, доброволци ще се редуват всеки ден да приемат донесените или изпратени трайни храни. "Миналата година раздадохме 80 пакета. Тази година се надяваме да са поне 100. Лично обиколихме всички пенсионери. Наблегнахме на..

публикувано на 20.11.20 в 17:10

Общини се обединяват за протест срещу новия закон за ВиК

Кметове, председатели на Общински съвети и управители на ВиК дружества от страната обявиха готовност за протестни действия, ако не бъде преразгледан законопроектът за ВиК. Общото мнение е, че в този му вид насилствено се отнема общинското имущество и най-вече правомощията на общинските съвети самостоятелно да се разпореждат с него. На среща..

публикувано на 19.11.20 в 16:33

Зоните в НАТУРА 2000 - места за отдих на дивеча

Защитените зони се обявяват за опазването на конкретните видове и местообитания, включени в приложенията на Директивите на ЕС. Именно те са обект на защита. Видове, които нямат висока консервационна стойност, като повечето ловни обекти, не са обект на защита, затова и няма изрична забрана за ловуване в защитените зони. Евентуални ограничения на..

публикувано на 19.11.20 в 15:56

"Изплети топлина" - кампания в помощ на хората без дом

За девета поредна година се провежда благотворителната кампания "Изплети топлина", организирана от фондация "Има начин". Тази година, заради пандемията, организаторите разчитат на доброволци, които ще плетат в домашни условия. "Ще развием основно надомното доброволчество. Няма да имаме обществени плетения и седянки, с оглед да спазваме..

публикувано на 17.11.20 в 17:10

В “Музикална зона” слушаме Patty Pravo

Пати Право, псевдоним на Николета Страмбели, е втората жена изпълнителка по брой продадени албуми след Мина и третата италианска изпълнителка с най-голям търговски успех. Тя е една от шестимата италиански изпълнители, които имат продадени повече от 100 милиона копия: само сингълът ѝ La bambola (Куклата) има общо 40 милиона копия, което я прави една от..

публикувано на 16.11.20 в 09:45