Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да виждаш със сърцето си

13
Видин, Дунавският парк
Снимка: Ваня Минева


И тогава Малкият принц попитал Лисицата: "Какво означава да опитомиш някого?"

Отговорът бил: "То е като да го видиш със сърцето си. Да се привържеш към някого. Ти ставаш завинаги отговорен за всичко, което си опитомил." 
           Антоан Дьо Сент Екзюпери

Този понеделник гост в "Калейдоскоп" е инж. Даниела Димитрова. Едно усмихнато мъжко момиче, което не е с панталон само когато е в отпуск. Тя носи ежедневната грижа за стотици декари паркове и зелени площи във Видин. И започва всеки свой ден със споделените тревоги, добронамерените и не толкова добронамерени критики на жителите на нашия град, които не са безразлични към състоянието на зеления пояс на Видин. Изслушва всички, макар често да се случва отправените забележки и препоръки да са с по-остър тон... Прави това с търпение и усмивка, защото обича работата си.

Видин, Дунавският парк, Снимка: Ваня Минева"За мое удоволствие от 1998 година се занимавам с поддръжката на зелените площи на Видин. На практика по цял ден съм в парковете и градините на Видин. За мен това, което съм завършила и което исках да стана, е удоволствие, а не работа. Само Крайдунавският парк- от крепостта Баба Вида до Колодрума- е 88 дка, от които 48 дка са зелени площи, а 40 дка- алеи. Дърветата са около 1500. На тази площ имаме над 6000 храста, чимшири, живи плетове, 3 дка с рози, които са на възраст близо 60 години... Паркът Рова е 31 дка, а парк Владикина бахча- 23 дка. Грижим се и за много по-малки паркови площи- като градинките в пешеходните зони, пред храма "Св. Димитър", кварталните градинки в жилищните комплекси... Може би до една четвърт от разгърнатата градска площ е зеленина"- описва инж. Димитрова своето домакинство.

Видин, Дунавският парк, Снимка: Ваня МиневаГрижите за парковете през всеки сезон са различни- след едно много сухо лято, идва есента- време за подготовка на растенията за презимуване и време за резитби и залесяване.

"Лятото на 2011 беше много тежко- за 4 месеца не капна нито капка дъжд... За жалост нямаме цялостна поливна система и там, където няма хидранти, поливахме с водоноски- скъпо и не много ефикасно, но нямаме избор. Не можем да допуснем растенията ни да загинат от суша- все пак сме до река",
споделя голямата си болка инж. Димитрова.

"Имаме голямо богатство от различни видове дървета и храсти. Стремим се да поддържаме баланс между широколистни и иглолистни- за да бъдат видинските паркове красиви по различен начин във всеки сезон от годината.

Видин, Дунавският парк, крепостта Баба Вида, Снимка: Ваня МиневаОсобено красива е Градината през есента- все още дните са топли, поне около обяд. Не пропускайте възможността за разходка!

"Растенията, близостта с природата, а за градския човек природата са нашите паркове- това е най-доброто лекарство против стрес и преумора"- препоръчва гостът в "Калейдоскоп".

"Имаме няколко вековни дървета- те са маркирани, много са красиви и достолепни. Скоро в групата на столетниците ще влязат липите от основната алея на Крайдунавския парк. Тревожни сме за старите кестени край театъра и художествената галерия- някои от дърветата боледуват, съхнат... Може би защото част от тях са на скат... Но и това е част от нашите грижи за градините на Видин- резитбите и подновяването.

Старият Видин, Дунавският парк, Снимката е от Албума на Митко ЛачевПонякога нашите съграждани се сърдят, че подрязваме старите дървета, без да знаят, че това може да е единственият начин те да бъдат спасени. Имаше много сърдити обаждания за начина, по който подрязахме старите тополи- когато преди три години започнахме прилагането на този метод- прерязване (метод, който се практикува в много европейски страни), много хора се изплашиха, че тополите ще загинат. Нека ги видят сега- те са прекрасни! Не се сърдим на гражданите, които внимателно следят нашата работа. Напротив, надяваме се така посегателствата срещу нашето общоградско зелено богатство да стават по-малко. Много се радваме на работата ни с училища и детски градини- вярвам, че децата, които участват в почистване, в залесяване, в засаждане на цветя, няма никога да посегнат с лошо сърце на направеното от тях самите.

Старият Видин, Паркът пред храма Свети Димитър, Снимката е от Албума на Митко ЛачевИма и друго решение за опазването на парковете- то също е стара практика- огради и нощна охрана. На старите снимки от Видин се вижда, че през първата половина на миналия век парковете са били оградени. Защо да не го направим отново? Мисля, че си заслужава да се започне обществено обсъждане по темата"- предлага инж. Димитрова.

"Ежедневната ни задача е със средствата, които разполагаме, а може да се предположи, че далеч не са толкова, колкото би ни се искало, да поддържаме парковете така, че хем да е красиво, хем нищо да не загине. Голямата ми мечта е да видя града ни пълен с млади хора. И като съм тръгнала да мечтая- иска ми се да видя запазени цветните лехи, декоративните храси, младите дървета запазени- да им се любуваме и да ги пазим...",
остава отворен финала на нашия разговор инж. Даниела Димитрова.

Допълвам всичко казано само с още един факт-
при всички разширявания на Крайдунавската градина- още от 1884 година, когато болничната градинка "Каранти бахча" става ядрото на бъдешия Парк, та до последното разширение от 1997 година (когато Паркът продължава от Речната гара до Колодрума, а за да стане това завърналите се от чужбина Веселин и Ангел Нинови правят целево парично дарение), видинчани винаги са участвали в този процес с доброволен труд.
По публикацията работи: Ваня Минева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40