Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Николова: "Мозайката е вечна, без начало и без край"

Първата си самостоятелна изложба от модерни мозайки- "Мозартика", подреди във видинската художествена галерия "Никола Петров" Мария Николова. Изложбата ще остане във Видин до 10 декември.

 
Мария Николова е завършила видинската математическа гимназия "Екзарх Антим І". Учи биология и химия в СУ "Климент Охридски", след това завършва училището по мозайки във Фриули, Италия, което определя професионалния й път.

"Открих "Мозартика" в Гоце Делчев, където е работно ми ателие, в което намирам спокойствие и вдъхновение. Втората изложба беше в Пловдив- културната столица на България. Третият град, в който показвам изложбата, е Видин- защото това е родният ми град"- разказва Мария Николова в "Цветовете на деня" по РАДИО ВИДИН.

 
Експозицията включва мозайки, чиито главни персонажи са екзотични представители на животинския свят на Северния и Южния полярен кръг.
 
"Вдъхнових се да създам тази колекция от мозайки, когато бях на екскурзия в Южната част на Аржентина и по същото време четях книгата "PROUT" на индийския философ П.Р. Саркар, който предрича идването на една нова ледена епоха", разказва авторката. И признава, че така се заинтересувала по-подробно от темата. Открила множество научни предположения, че глобалното замърсяване на природата и нарастващият парников ефект могат да задвижат обратния процес на застудяване и да ускорят процеса на идване на нов ледников период.

 "За да се справим с една евентуална Ледена епоха, би трябвало да се обърнем към Природата, както многократно е правил Човекът през годините, и да почерпим ценен опит от тези изключителни създания- арктическите животни, принудени да живеят и ежедневно да се борят за съществуване при нелеки условия", смята Мария Николова. 
"Изкуството на Мария Николова е завладяващо, мозайките й са уникални- без начало и без край"- казват посетителите на изложбата, възхитени от дързостта и търпението на младата авторка.
По публикацията работи: Пенка Милушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 29 юли 2024 година

До 31 октомври п родължава приемът на Заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление .  Към момента има подадени 8032 заявления за област Видин, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов. Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за кабинет на представители..

публикувано на 29.07.24 в 18:15

Връчени са изменените лицензии за експлоатация на три от ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй"

Изменените лицензии за експлоатация на три от ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй" – пети и шести енергоблок и Хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво, бяха връчени на изпълнителния директор на централата Иван Андреев от председателя на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски. Те не са ограничени със срок в съответствие..

публикувано на 29.07.24 в 17:49

Кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С провеждат във Видин

Регионална здравна инспекция /РЗИ/ Видин организира кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С на желаещи лица. Изследванията ще се проведат в периода от днес, 29 юли, до 2 август,  петък в сградата на РЗИ - Видин в работното време на инспекцията. Кампанията е във Връзка със Световния ден за борба с хепатита, който отбелязваме на 28 юли...

публикувано на 29.07.24 в 14:43

Над 8000 заявления за помощи за отопление са подадени в област Видин

Продължава приемът на Заявления-деклереции за отпускане на целева помощ за отопление. Документи се приемат до 31 октомври, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов: "Към момента има подадени 8032 заявления за област Видин. От тях заповеди за отпускане са издадени на 4107 лица и семейства, заповедите..

публикувано на 29.07.24 в 14:37

Два пожара горяха в село Воднянци

На четири сигнала за пожари в областния град са реагирали видинските огнеборци през изминалото денонощие, съобщават от ОД на МВР-Видин. Гасени са запалени сухи треви и отпадъци, няма материални щети.   В съботния ден  след постъпил сигнал в 12.27 часа, огнеборците гасили пожар в частен имот в с. Воднянци . Пламъците унищожили 30 кв.м от..

публикувано на 29.07.24 в 11:49

Деца от Вършец ще нарисуват най-дългата рисунка на асфалт

Най-дългата рисунка на асфалт в област Монтана  ще нарисуват децата от Вършец следващата неделя. В три последователни дни ще се проведе Фестивал на забавленията, като част от проявите, посветени на „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" За първи път, по повод „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" във Вършец, се..

публикувано на 29.07.24 в 11:33

Пътници пострадаха при катастрофа между Расово и Пишурка

Пътници от лек автомобил са пострадали при ПТП между два леки автомобила на път II-81 между селата Расово и Пишурка . Сигналът за произшествието постъпил в Районно управление Лом на 28.07.2024 г. около 06,40 часа сутринта. При проверка  екип на РУ Лом установил, че са катастрофирали лек автомобил, фирмена собственост, с водач на 66 г. от село..

публикувано на 29.07.24 в 11:15