Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Личният номер прави ли ни безлични

"От 13 години съм в България, до скоро се чувствах почти като у дома си, защото тук е семейството ми- съпругът ми, децата ми. От миналата година обаче, когато се наложи да сменя личната си карта, забелязах, че в нея няма Единен граждански номер, вече имам Личен номер за чужденец. Това ми създава много проблеми с институциите".

За проблема си Лучика Георгиев разказа в "Цветовете на деня" по РАДИО ВИДИН. По думите й първият проблем се появил, когато пред личния си лекар трябвало да доказва, че през всичките тези години е работила, съответно е плащала и здравни вноски и всички други осигуровки. "Дни наред ходих по маршрута Община- НАП- РЗОК- за да получа съответните документи"- каза Лучика. Другият проблем- фактът, че по паспорт тя е с две, а не с три имена, както и това, че фамилията е Георгиев, а не Георгиев/а/. Проблем създава и фактът, че дипломата й е на английски език, а не на български. Най-фрапиращото, обаче е това, че в листата на личния си лекар Лучика фигурира като 101- годишна жена.

"С приемането на България в Европейския съюз се промениха много законови уредби, съгласно Европейското законодателство. Една от тях е въвеждането на Лични номера за пребиваващите в страната ни чужди граждани"- обясни Поликсения Димитрова- началник група "Миграция" в ОД на МВР- Видин. Според нея, целта на промяната е по- бързото и лесно обслужване на гражданите в чуждата страна, член на Европейския съюз. "Не виждам да има проблем нито при банковото обслужване, нито при данъчните регистрации"- каза Димитрова.

Оказва се, че не винаги е така- румънската гражданка фигурира в базата данни като 101- годишна жена, трябва да доказва, че е майка на двете си деца...

"Нямам идея защо има дублиране на данни- личните имена се издават от вътрешната система на МВР, нямат нищо общо с ЕГН-то"- коментира парадокса Поликсения Димитрова.

"Проверих и НАП- там имам и ЕГН, и Личен номер. Нямам адрес в Румъния, там фигурирам с постоянен адрес- България. Не успях и да гласувам. Не мога да използвам старото си ЕГН, защото то не е вписано в личната карта"- сподели Лучика.

От "Миграция" поясниха, че решението на част от проблемите, е получаването на удостоверение, че лицето има не само отразения в личната карта Личен номер, а и съответно ЕГН. Което отново трябва да се заплати...
По публикацията работи: Пенка Милушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00