Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Личният номер прави ли ни безлични

"От 13 години съм в България, до скоро се чувствах почти като у дома си, защото тук е семейството ми- съпругът ми, децата ми. От миналата година обаче, когато се наложи да сменя личната си карта, забелязах, че в нея няма Единен граждански номер, вече имам Личен номер за чужденец. Това ми създава много проблеми с институциите".

За проблема си Лучика Георгиев разказа в "Цветовете на деня" по РАДИО ВИДИН. По думите й първият проблем се появил, когато пред личния си лекар трябвало да доказва, че през всичките тези години е работила, съответно е плащала и здравни вноски и всички други осигуровки. "Дни наред ходих по маршрута Община- НАП- РЗОК- за да получа съответните документи"- каза Лучика. Другият проблем- фактът, че по паспорт тя е с две, а не с три имена, както и това, че фамилията е Георгиев, а не Георгиев/а/. Проблем създава и фактът, че дипломата й е на английски език, а не на български. Най-фрапиращото, обаче е това, че в листата на личния си лекар Лучика фигурира като 101- годишна жена.

"С приемането на България в Европейския съюз се промениха много законови уредби, съгласно Европейското законодателство. Една от тях е въвеждането на Лични номера за пребиваващите в страната ни чужди граждани"- обясни Поликсения Димитрова- началник група "Миграция" в ОД на МВР- Видин. Според нея, целта на промяната е по- бързото и лесно обслужване на гражданите в чуждата страна, член на Европейския съюз. "Не виждам да има проблем нито при банковото обслужване, нито при данъчните регистрации"- каза Димитрова.

Оказва се, че не винаги е така- румънската гражданка фигурира в базата данни като 101- годишна жена, трябва да доказва, че е майка на двете си деца...

"Нямам идея защо има дублиране на данни- личните имена се издават от вътрешната система на МВР, нямат нищо общо с ЕГН-то"- коментира парадокса Поликсения Димитрова.

"Проверих и НАП- там имам и ЕГН, и Личен номер. Нямам адрес в Румъния, там фигурирам с постоянен адрес- България. Не успях и да гласувам. Не мога да използвам старото си ЕГН, защото то не е вписано в личната карта"- сподели Лучика.

От "Миграция" поясниха, че решението на част от проблемите, е получаването на удостоверение, че лицето има не само отразения в личната карта Личен номер, а и съответно ЕГН. Което отново трябва да се заплати...
Вижте още

Марая Цветкова: Част от предложените министри будят съмнение

Има различни зависимости, които с времето ще излязат наяве, не е само кандидатурата на Николай Василев, коментира в "Посоките на делника" Марая Цветкова . "Общо взето този проектокабинет преповтори първия на Николай Василев. Различното е, че се проведоха консултации, които не бяха по работата на МС, а по работата на парламентарните групи. Това..

публикувано на 05.08.21 в 10:30
Кузман Илиев

Кузман Илиев: Облечените в нови одежди стари лица нехаят за бъдещето на страната

Действията на Има такъв народ вкараха партията в омагьосан кръг , каза в "Посоките на делника" политическият анализатор Кузман Илиев . " Обърнахме принципа на демокрацията : гласуваш за лидера на партията, който, ако тя има мнозинство, да бъде премиер. Ние объркахме цялата система . ИТН влезе в омагьосан кръг. Ако е някой с визитка, експертност и..

публикувано на 05.08.21 в 10:25
Стойчо Стойчев

Доц. Стойчо Стойчев: ИТН бяга от твърд ангажимент

"Кабинетът е от хора, които са слабо познати. Нищо по-различно от предишното предложение, с изключението, че Николай Василев беше позната и оказа се - доста спорна фигура. Голямата въпросителна е не кои са лицата, не с какво са се занимавали, а каква ще бъде парламентарната подкрепа, колко устойчиво ще бъде парламентарното мнозинството, ако въобще..

публикувано на 05.08.21 в 10:20

Михаил Кръстев: Ако не си съгласен с ДБ, не означава, че си слуга на ДПС

"В България се получава, че когато една формация, един бизнес, не желае да действа според разбиранията на една група хора, на един определен икономически и медиен кръг, веднага формацията е нарочена, че работи с ДПС . Понякога е така, в други пъти - не. Не може да се определя това кой с кого работи задкулисно от това дали се изпълняват желанията и..

публикувано на 05.08.21 в 10:10
Президентът Румен Радев връчи на Пламен Николов от „Има такъв народ“ мандат за съставяне на правителство.

Ще получи ли подкрепа кабинетът на ИТН?

Структурата и състава на проектоправителството бяха представени във вторник. Депутати от "Има такъв народ" заместват част от експертите, които бяха предложени в първия вариант на проектокабинет на партията. Структурата на предишния проект за Министерски съвет е запазена, като този път има предвиден министър на околната среда и водите. "Има такъв..

публикувано на 05.08.21 в 10:00

Ще се стигне ли до ново затваряне на ресторанти и заведения?

Преди дни представители на ресторантьорския бранш се обявиха против оставането на д-р Стойчо Кацаров на поста министър на здравеопазването. Според тях с представения Национален план за справяне с пандемията, браншът се използва като зле прикрит опит за въвеждане на задължителна ваксинация, се казва в позиция на Сдружението на заведенията в..

публикувано на 04.08.21 в 11:48

Светлин Тачев, политолог: "Има такъв народ" бързо стана от антистатукво- системна партия

Ще получи ли необходимата подкрепа правителството на кандидата за министър-председател на ИТН Пламен Николов ? Какви са условията за подкрепа от останалите политически сили в Парламента? Подходящ ли е изборът на Пламен Николов за премиер на страната? Какво предстои- правителство на малцинството или нови избори? Гореща политическа обстановка в..

публикувано на 03.08.21 в 15:00