Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мълчанието... на рибата

Никулден е. Празник, на който традицията повелява на трапезата да има риба. Не просто риба, а шаран, и не просто шаран, а с люспи- колкото повече, толкова по- добре за къщата.

Но... Ако в къщата ни няма кой да улови шарана, който да приготвим за вечеря, се запътваме към пазара, където част от живата риба, която се предлага, идва от рибарниците край село Градец. Екип на РАДИО ВИДИН провери какви са тънкостите на занаята. Заварихме хората от рибарника в работна обстановка.

 
"Сега извършваме улов за Никулден- чакаме го цяла година. Предлагаме риба целогодишно, тя е една от най-хубавите храни, но на Никулден "кълве" най-много... на портмоне"- шегува се Илиян Кичашки, който стопанисва рибарниците- два на брой, с обща площ 100 декара. "Отглеждаме риба, бизнесът изглежда лесен, но не е"- казва Илиян и продължава: "Хората си мислят- вадиш рибата, продаваш и прибираш пари. Но това не е така. Всичко покрай отглеждането на рибата, е свързано с много труд- всеки ден през цялата година."

"Започнах с нежелание, но постепенно изчетох много литература, научих много неща за живота на рибите"- казва Илиян и допълва, че рибата ни казва много неща- мълчешката. Колкото до улова през стопанската година- колкото по- добре се гледа рибата, толкова повече ще има.

Шаран, бял амур и толстолоб
- това са видовете риба в рибарника. На сома не му е провървяло. За първа година Илиян отглежда патици и гъски- заради благоприятния им ефект върху рибата. В стопанстовото има 300 гъски и 400 патици, чийто ред идва на ...Василовден. В рибарника има и огромен 3-годишен шаран, който е талисман.

"Криза има, но тя е повече в главите на хората. Човек трябва сам да си помогне. Ако човек обича работата си, той я върши със сърце"- допълва стопанинът на рибарниците. При отглеждането на рибата помага и баща му Петър, който казва: "Ако я храниш, ще вземеш".

Тук свършва посещението ни в рибарниците в село Градец. Иначе идеята на Илиян Кичашки в дългосрочен план е да има 8 настолни къщички, с възможности за отдих, спортен риболов и разходка с водно колело. Дано.
Вижте още
Снимка: Красимир Каменов

Ще има ли шанс Видин да е седалище на Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология"

Идеята във Видин да има Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология" към Министерството на културата, която ще отговаря за Северозападния планов район, с включени 5 административни области, бе афиширана в  ефира на Радио Видин в началото на месец май тази година от проф. Венелин Терзиев, изпълнителен директор на дружество..

публикувано на 27.11.20 в 16:37

НАТУРА 2000 не пречи на работата на горско стопанство "Миджур"

Държавно горско стопанство /ДГС/ "Миджур", със седалище в село Чупрене е с площ над 26 000 хектара. Цялата площ на стопанството попада в НАТУРА 2000. Дейностите в горите се извършват по 10-годишни горско- стопански планове и в тях са заложени дейностите за този период, които трябва да се извършат. Това са залесяванията, сечта, охраната на горите,..

публикувано на 26.11.20 в 16:10

Кампанията "Бъди човек" отново в помощ на хора в нужда

Движение "Северозапазване" в град Кула стартира кампанията "Бъди човек". От днес - 20 ноември до 20 декември, доброволци ще се редуват всеки ден да приемат донесените или изпратени трайни храни. "Миналата година раздадохме 80 пакета. Тази година се надяваме да са поне 100. Лично обиколихме всички пенсионери. Наблегнахме на..

публикувано на 20.11.20 в 17:10

Общини се обединяват за протест срещу новия закон за ВиК

Кметове, председатели на Общински съвети и управители на ВиК дружества от страната обявиха готовност за протестни действия, ако не бъде преразгледан законопроектът за ВиК. Общото мнение е, че в този му вид насилствено се отнема общинското имущество и най-вече правомощията на общинските съвети самостоятелно да се разпореждат с него. На среща..

публикувано на 19.11.20 в 16:33

Зоните в НАТУРА 2000 - места за отдих на дивеча

Защитените зони се обявяват за опазването на конкретните видове и местообитания, включени в приложенията на Директивите на ЕС. Именно те са обект на защита. Видове, които нямат висока консервационна стойност, като повечето ловни обекти, не са обект на защита, затова и няма изрична забрана за ловуване в защитените зони. Евентуални ограничения на..

публикувано на 19.11.20 в 15:56

"Изплети топлина" - кампания в помощ на хората без дом

За девета поредна година се провежда благотворителната кампания "Изплети топлина", организирана от фондация "Има начин". Тази година, заради пандемията, организаторите разчитат на доброволци, които ще плетат в домашни условия. "Ще развием основно надомното доброволчество. Няма да имаме обществени плетения и седянки, с оглед да спазваме..

публикувано на 17.11.20 в 17:10

В “Музикална зона” слушаме Patty Pravo

Пати Право, псевдоним на Николета Страмбели, е втората жена изпълнителка по брой продадени албуми след Мина и третата италианска изпълнителка с най-голям търговски успех. Тя е една от шестимата италиански изпълнители, които имат продадени повече от 100 милиона копия: само сингълът ѝ La bambola (Куклата) има общо 40 милиона копия, което я прави една от..

публикувано на 16.11.20 в 09:45