Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грабливите птици в Балкана

Ученици от врачанското СОУ "Христо Ботев" представиха 17 рисунки на грабливи птици в изложба- лекция под наслов "Грабливите птици на Природен парк Врачански Балкан". В Природозащитен център "Натура" възпитаниците на Сияна Манчовска от екоклуб "Детелини" представиха своите картини, придружени с разказ за рисуваните грабливи птици. Еколозите от парка бяха подготвили интерактивни образователни игри за участниците в изложбата.

"Идеята се роди по време на обучението за учители в Природозащитен център "Натура", през есента на 2011 година. Заедно с еколозите от парка, в първия ден на пролетта, имахме възможността да организираме изложбата и обучителните игри", каза за РАДИО ВИДИН Сияна Манчовска- ръководител на екоклуб "Детелини" във врачанското СОУ "Христо Ботев".

"Тази година пролетните инициативи на Природен парк "Врачански Балкан" започват с една много интересна изложба за хищните птици, които се срещат на територията на парка. Идеята е, освен да покажат своите артистични способности, учениците да научат нови неща за птиците които рисуват", допълва Оля Генова, експерт образователни програми и връзки с обществеността в природния парк.

Природният парк "Врачански Балкан" е важно място за гнездене на 120 вида птици. На територията на парка се срещат 26 вида грабливи птици. Сред тях са белоопашат мишелов (Buteo rufinus), скален орел (Aquila chrysaetos) , обикновена ветрушка (Falco tinnunculus), чухал (Otus scops). Районът на парка е една от най- важните и представителни територии за България по отношение на гнездящите скалолюбиви видове птици. През парка преминава един от европейските миграционни пътища на птиците- Via Aristotelis.

"Учениците запомнят много повече, когато видят нещо и го разиграят. Това е едно трайно знание, което те ще прилагат и в следващите години, и ще предават на следващите по-малки ученици", убедена е Сияна Манчовска.

Изложбата с рисунки на грабливи птици ще остане в Природозащитен център "Натура" до края на април.
По публикацията работи: Милен Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40