Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ваньо Костин: "Кметът трябва да е близо до хората"

"Един кмет трябва да е инициативен, отговорен и да е близо до проблемите на хората". Това е рецептата за успешен управленски мандат, която кметът на Община Чупрене - Ваньо Костин сподели в предаването "Добре казано" по РАДИО ВИДИН. По думите му ежедневният контакт с жителите е от ключово значение, а високомерието няма място в човешките взаимоотношения. Текущите проблеми не бива да се отлагат- убеден е кметът.

Община Чупрене е пример за постигането на уникални социални придобивки по време на икономическа криза и в най-бедния регион на Европа. Месечната такса за детска градина, която заплащат родителите, е по 2 лв. за първо и по 1 лев за всяко следващо дете.

"Останалите средства се поемат от собсвените приходи на общината. Това стана възможно заради доброто взаимодействие между кметската администрация и общинския съвет", поясни Ваньо Костин. За жителите на Община Чупрене дървата за огрев са на преференциалната цена от 25 лв. за кубик, благодарение на над 40 000 дка гори, който са на територията й.

"В малка община да се говори за политически пристрастия, за партийни различия, е просто недопустимо. Малкото хора, които са останали да живеят в населените места на територията на Община Чупрене, са ни гласували доверие и се надяват да им помогнем и поне с нещо да облекчим живота им"- казва Ваньо Костин. Според него липсата на съгласие между институциите само може да прогони жителите и да влоши още повече демографската картина в региона.

Общината е разработила редица екологични проекти, работи се и по всички Национални програми за временна заетост. Районът на Чупренския Балкан е надарен с красива природа, в региона има и горско, и ловно стопаснство, които са предпоставка за развитие на туризъм в региона.

"Липсва подходящата инфраструктура, както и атракции, които да задържат туристите и да ги карат да посещават културно-историческите и природните забележителности отново"- смята Ваньо Костин. И отсича:

"Необходима е цялостна стратегия в тази насока!"

Вижте още

Общините с по-малко разходи за отопление и поддръжка след саниране

По- малко изразходвана електроенергия и по-малко вредни емисии в околната среда, съответно и по-малко средства за отопление. Това са само част от ползите за Общините от мерките за енергийна ефективност.  Белоградчик е една от общините в страната с най-много санирани сгради - не само жилищни, но и публични. "Няма нито една..

публикувано на 24.02.21 в 17:45

„Музикална зона“ в памет на Джордже Балашевич

Още една свидна балканска жертва на COVID- 19. В петък, на 19 февруарипочина една от най- големите звезди на бивша Югославия - поетът, композиторът, изпълнителят Джордже Балашевич. Той почина три месеца преди 68-мия си рожден ден. Балашевич е роден на 11 май 1953 г. в Нови Сад. . Започва кариерата си преди почти четири десетилетия в групата..

публикувано на 22.02.21 в 09:15

Загнездиха белоглавите лешояди във Врачанския балкан

Екипът на Дружество за защита на хищните птици проведе мониторинг на белоглавите лешояди в природен парк "Врачански Балкан". В северните части на парка, на 10 различни места, бяха наблюдавани кацнали при гнездата си белоглави лешояди, като в поне в две гнезда има мътещи птици. В района на град Враца, в други две гнездови територии, са..

публикувано на 18.02.21 в 15:32

Осем типа местообитания пази НАТУРА 2000 в Макреш

В землището на село Раковица в община Макреш е началото на защитената зона "Западна стара планина и Предбалкан" по Директивата за местообитанията. 1 836 хектара от общинските гори попадат в тази зона, целта е да опазят 8 типа местообитания. "Като характеристика, тези местообитания представляват букови гори, повече от половината площ..

публикувано на 18.02.21 в 14:45

40 години ще отбележи група СПРИНТ с нов албум и турне

С нов албум българската група "Спринт" ще отбележи 40 години от създаването си. Албумът, който е 14 поред, ще се казва "СПРИНТ 2Х20 - ГАЛАКТИКА". В него влизат 10 нови песни и три кавъри. "Този път ние сме съчетали стила ни електро поп, който беше в първите две дългосвирещи плочи с по-нови течения на алтернативната музика", каза Пейо..

публикувано на 15.02.21 в 14:48

В „Музикална зона“ слушаме Сергей Четкович

Сергей Четкович е известен черногорски певец от бивша Югославия. Роден е в Титоград (дн. Подгорица) на 8 март 1976 година.  Започва певческата си кариера през 1998 година на известния фестивал „Сунчане скале“, където участва с песента „Била си ружа“. Две години след соловия му дебют издава първия си албум, носещ името „Кристина“. Албумът жъне..

публикувано на 15.02.21 в 09:50

Държавата започна изкупуването на частни гори

Държавните предприятия ще инвестират до 2 млн. лв. за закупуване на частни горски имоти през 2021 година.  Кампанията за изкупуване на горите вече стартира. Изкупуването ще се извършва от 6-те държавни горски предприятия по новоутвърдени правила, които са достъпни в раздел "За нас" на официалния сайт на предприятието за региона –..

публикувано на 11.02.21 в 16:38