Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Николова: "Кражбите, самонастанилите се роми и източването на езерото Рабиша са основните ни грижи"

За 264-мата жители на разположеното между пещерата "Магура" и Рабишкото езеро село Рабиша дребните ежедневни тревоги не са малко. Според тях близостта на туристическите обекти не им помага по никакъв начин.

Основните им грижи са свързани с безработицата и липсата на редовни доходи, както и с домовите кражби. Набезите на обирджиите са причина да се обмисля създаването на общинска полиция, с дежурства във всяко село от община Белоградчик.

"Това са едни постоянни групи. Хванат ги и идат в затвора, върнат се и отново крадат. Хората тук дори се майтапят, че когато им се прииска да отидат в затвора, свършат някоя кражба, постоят там месец, до година най-много, и сетне пак..."- разказа пред РАДИО ВИДИН кметският наместник на Рабиша Мария Николова

Проблем е и самонастаняването на ромски семейства в необитаемите къщи.

Нелегалните "наематели" разрушават всичко по пътя си и крадат от съседните имоти. Кметският наместник обясни, че от миналата година има ново постановление, с което тези, които желаят да се настанят в чужд имот, трябва да получат разрешението на собственика. По този начин се улеснява извеждането на самонастанилите се, това обаче, не решава проблема.

"Те от едната къща излизат, в другата влизат. А излязат ли един път от къщата, това означава, че вече абсолютно всичко е изнесено- и оградите, и покъщнината."

Ежедневието на хората в селото тече еднообразно, препитават се предимно от градинките, гледат по някоя и друга овчица, а в селския магазин плащат на вересия, докато получат пенсията, и после отначало... Кметският наместник Мария Николова има идеята да възобнови затворения Дом за деца в селото, където са работили 20 човека персонал. За сега конкретни действия не са предприемани за превръщането му в Защитено жилище, но така тя се надява да помогне поне малко за осигуряване на така нужните работни места.

Местни рибари са подали сигнали до кметския наместник за това, че езерото до селото продължава да се източва заради ВЕЦ-а, и така хайверът на рибата в разгара на размножителния й сезон остава на сухо. Единственото у нас езеро с тектонски произход се захранва от извори на дъното на водоема. Тук има голямо разнообразие от риби, но построяването на ВЕЦ е намалило популациите повече от половина.

"Този проблем всъщност не е от сега, така беше и миналата година. Но никой не може да спре господата, поне в размножителния за рибата сезон да не източват водата", признава в рубриката "Добро утро, кмете!" Мария Николова.

Потърсихме и отговор от съответната служба- регионален сектор "Рибарство и контрол" Видин, към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Милен Методиев, началник на сектора във Видин, обясни, че до сега при тях сигнал не е подаван, но въпреки това обеща да бъде разпоредена проверка.

По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35