Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Владимир Тошев за смяната на областния управител, енергийната политика и инфраструктурата на Северозапада

"Видин е едното от трите пристанища в България, което е включено в Опорната пристанищна мрежа на Европейския съюз- перспективна и модерна система за корабоплаване. Другите два порта са Русе и Бургас"- каза в предаването "Добре казано" по РАДИО ВИДИН видинският народен представител от ГЕРБ Владимир Тошев.

"Не сме се отказали от газификация на Видинска област, но за такава инвестиция е необходима сериозна икономическа обосновка- рентабилно ли е едно такова начинание", заяви Владимир Тошев. Той поясни, че консумацията на битовите абонати и домакинствата не е достатъчна, а големи предприятия в региона липсват. Възможностите са две- от Монтана и от Крайова, като най-близката тръба е в Румъния.

Продължават ремонтите на пътната мрежа в региона, като престои асфалтиране на отсечката Бела - Белоградчик - Извос, която трябва да е готова до края на месец юни. Започва и ремонтът на главен път Е-79 с обиколните шосета на Враца и Монтана, след което ще се работи по отсечката Мездра - Ботевград. За следващия планов период на ЕС от 2014 до 2020 година е предвидено проектирането на високоскоростната ЖП линия Видин - София.

"Смяната на областния управител на Видин- Пламен Стефанов с Цветан Асенов, бе по инициатива на министър-председателя и бе породена от промяна в някои обстоятелства"- заяви Владимир Тошев. По думите му динамиката в работата и непрекъснатите предизвикателстява водят до по-интензивното "изхабяване" на човек и подобно кадрови решения са нещо нормално.

Видинският народен представител от ГЕРБ Владимир Тошев оцени положително работата на новия кмет на Община Видин- Герго Гергов и неговия екип.

"Кметът се ориентира правилно и работи целенасочено, макар и в режим на строги икономии. Той предприе и правилния ход да работи в синхрон с правителството"- коментира депутатът. Като мотив за думите си той посочи напредъка по два големи и важни проекта- за депото за твърди битови отпадъци и за водния цикъл на града.

Вижте още

Липсата на редовен автобус до Старопатица е проблем за местните

Жители на село Старопатица в община Кула се оплакаха, че нямат редовни автобуси до Видин, а само в петък и неделя. Селото е с над 200 жители. "Казват, че имало малко пътници. Само в петък вечерта имаме от Видин за Старопатица и неделя сутрин и вечер. За лекарство да отидем до Видин няма с какво да отидем. Вече три месеца... Автобус в..

публикувано на 08.03.21 в 16:29

Осмомартенска „Музикална зона“: български песни с имена на жени

  В женския месец сме, в който има и празнични мартенски дни, следователно и по- малко работа, затова си заслужава да се поотпуснем и да се поглезим с нещо по-така – хем хубаво, хем женствено. Реших до края на женския месец март всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени, които се пеят на различни езици- български,..

публикувано на 08.03.21 в 09:35

В Монтана започна пролетното почистване

Пролетното почистване на Монтана започна от Слънчевата градина. Изрязани са храсти, прикриващи локални сметища, засети са зелени площи и е направена профилактика на осветлението. Почистването е в няколко направления - изрязване на клони на дървета, които затрудняват нормалната работа на линейните оператори, почистване на изгнили дървета, миене на..

публикувано на 04.03.21 в 16:59
Каньонът на река Ръчене край село Камено поле. Снимка: ПП ВРАЧАНСКИ БАЛКАН

Възможности за туризъм крие каньонът на река Ръчене

Камено поле е село в община Роман. През него минава река Ръчене, която по пътя си образува живописни скални образувания, обявени за природни забележителности.  В Камено поле има още една забележителност- старинна каменна църква, известна като "Пустата църква". Каньонът на река Ръчене предлага възможности за туризъм, които все още не са използвани,..

публикувано на 25.02.21 в 17:20

Конкурс за детска фотография обяви ОДК- Козлодуй

Обявиха XII Областен екоконкурс за детска фотография на тема: "Птиците около нас", във връзка с 1 април- Международен ден на птиците. Домакин на конкурса е Клуб "Птици и екология" към Център за подкрепа за личностното развитие- Общински детски комплекс /ЦПЛР - ОДК/ в град Козлодуй с ръководител Петя Лазарова.  В конкурса могат да участват..

публикувано на 25.02.21 в 17:12

Общините с по-малко разходи за отопление и поддръжка след саниране

По- малко изразходвана електроенергия и по-малко вредни емисии в околната среда, съответно и по-малко средства за отопление. Това са само част от ползите за Общините от мерките за енергийна ефективност.  Белоградчик е една от общините в страната с най-много санирани сгради - не само жилищни, но и публични. "Няма нито една..

публикувано на 24.02.21 в 17:45

40 млн. лв. допълнително към "Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19"

Допълнителен финансов ресурс от 40 млн. лв. е насочен към процедура "Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19" с конкретен бенефициент Агенция по заетостта. По процедурата работодатели, самоосигуряващи се и общински предприятия от хотелиерството и ресторантьорството, транспорта и туризма могат да получат..

публикувано на 24.02.21 в 16:35