Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Цветан Асенов: Изпращаме деца да учат в Германия

"Пилотна квалификационната програма за видински ученици в Германия е обсъдена при посещението на делегация от Видин в германската област Ортенау, провинция Баден- Вюртенберг". Това съобщи в предаването "Добре казано" по РАДИО ВИДИН областният управител на Видин- Цветан Асенов. Той поясни, че става въпрос за т.нар. "двойна образователна система", в която обучаващите се, едновременно посещават учебни занятия и провеждат производствена практика във фирми и предприятия, като по този начин се увеличава ефективността на учебния процес и по- лесно се преодолява прехода от професионалното училище към работния процес.

Българската делегация бе в Германия в периода 18- 20 април 2012 г., а в нея бяха включени представители на Областна администрация - Видин, кметове на общини от областта и представители на местния бизнес. Участниците са посетили Немско- български бизнес форум, където са били представени възможностите за инвестиции в България и обмена на квалифицирани кадри между двете области. На форума са присъствали представители на немски фирми, проявяващи интерес към възможностите за инвестиции в област Видин и ангажирани с квалификационната програма между областите Видин и Ортенау.

"Германски инвеститор прояви интерес към летището край Видин и в края на месеца той ще бъде на работно посещение във Видин", съобщи областният управител на Видин- Цветан Асенов. По думите му, ще бъде обсъдено отдаването на концесия на бившата аерогара край с. Иново. Предвижда се като начало летището да изпълнява карго и чартърни полети, а в последствие да се ориентира към граждански полети, ако те се окажат рентабилни за региона.

Вижте още

Общините с по-малко разходи за отопление и поддръжка след саниране

По- малко изразходвана електроенергия и по-малко вредни емисии в околната среда, съответно и по-малко средства за отопление. Това са само част от ползите за Общините от мерките за енергийна ефективност.  Белоградчик е една от общините в страната с най-много санирани сгради - не само жилищни, но и публични. "Няма нито една..

публикувано на 24.02.21 в 17:45

„Музикална зона“ в памет на Джордже Балашевич

Още една свидна балканска жертва на COVID- 19. В петък, на 19 февруарипочина една от най- големите звезди на бивша Югославия - поетът, композиторът, изпълнителят Джордже Балашевич. Той почина три месеца преди 68-мия си рожден ден. Балашевич е роден на 11 май 1953 г. в Нови Сад. . Започва кариерата си преди почти четири десетилетия в групата..

публикувано на 22.02.21 в 09:15

Загнездиха белоглавите лешояди във Врачанския балкан

Екипът на Дружество за защита на хищните птици проведе мониторинг на белоглавите лешояди в природен парк "Врачански Балкан". В северните части на парка, на 10 различни места, бяха наблюдавани кацнали при гнездата си белоглави лешояди, като в поне в две гнезда има мътещи птици. В района на град Враца, в други две гнездови територии, са..

публикувано на 18.02.21 в 15:32

Осем типа местообитания пази НАТУРА 2000 в Макреш

В землището на село Раковица в община Макреш е началото на защитената зона "Западна стара планина и Предбалкан" по Директивата за местообитанията. 1 836 хектара от общинските гори попадат в тази зона, целта е да опазят 8 типа местообитания. "Като характеристика, тези местообитания представляват букови гори, повече от половината площ..

публикувано на 18.02.21 в 14:45

40 години ще отбележи група СПРИНТ с нов албум и турне

С нов албум българската група "Спринт" ще отбележи 40 години от създаването си. Албумът, който е 14 поред, ще се казва "СПРИНТ 2Х20 - ГАЛАКТИКА". В него влизат 10 нови песни и три кавъри. "Този път ние сме съчетали стила ни електро поп, който беше в първите две дългосвирещи плочи с по-нови течения на алтернативната музика", каза Пейо..

публикувано на 15.02.21 в 14:48

В „Музикална зона“ слушаме Сергей Четкович

Сергей Четкович е известен черногорски певец от бивша Югославия. Роден е в Титоград (дн. Подгорица) на 8 март 1976 година.  Започва певческата си кариера през 1998 година на известния фестивал „Сунчане скале“, където участва с песента „Била си ружа“. Две години след соловия му дебют издава първия си албум, носещ името „Кристина“. Албумът жъне..

публикувано на 15.02.21 в 09:50

Държавата започна изкупуването на частни гори

Държавните предприятия ще инвестират до 2 млн. лв. за закупуване на частни горски имоти през 2021 година.  Кампанията за изкупуване на горите вече стартира. Изкупуването ще се извършва от 6-те държавни горски предприятия по новоутвърдени правила, които са достъпни в раздел "За нас" на официалния сайт на предприятието за региона –..

публикувано на 11.02.21 в 16:38