Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златка Радуканова: "Състезавахме се за престиж"

Днес в "Калейдоскоп" ви срещаме със Златка Радуканова- учител по физическо възпитание и спорт във видинската професионална гимназия "Михалаки Георгиев".

Една усмихната и ведра млада жена, с която винаги съм искала да сме приятели, но както често се случва в полудялото ни ежедневие, с която не бяхме сядали на чаша кафе май повече от 10 години!... Ще кажете и как така изведнъж?! Ами ето как: Няма спор, че Интернет и Чичко Гугъл са голяма работа! А когато се намеси и Добрият случай, може да станат доста интересни неща...

Та така- съвсем случайно, попаднах на един сайт- Нашето детство. Статията, в която се озовах, започваше така:

"За тези, които са ни карали да се вълнуваме пред телевизорите. За тези, за които с благоговение говореха учителите ни по физическо и нашите родители.

За тези, които разплакваха моя баща. За тези, благодарение на които и ние се стремяхме да бъдем по-силни, по-бързи, по-добри, по-точни. За тези, които позабравихме. За тези, които бяха героите на нашето детство!" 

Та ето така се сетих за Златка. При това пак с въпрос- дали нейните ученици от гимназия "Михалаки Георгиев" знаят, че в часовете по физическо възпитание и спорт всеки ден с усмивка ги посреща български олимпиец? Но този въпрос видимо смути Златка. Защо ли? Защото хората с големи сърца не умеят да са известни... Реших да сложа този грях на моята сметка и с риск да я попритесня, да я "извикам пред строя":

Златка Радуканова е майстор на спорта, състезател по лека атлетика, един от спортистите, които са в българската група на XXVI летни олимпийски игри в Атланта, САЩ, които се провеждат от 19 юли до 4 август 1996 година. Тогава в олимпийската програма правят дебют спортовете плажен волейбол, планинско колоездене и софтбол. А рекордите са на сметките на: българката Стефка Костадинова- златен медал на висок скок; на Майкъл Джонсън- нов световен рекорд на 200м гладко бягане; на Донован Бейли- златен медал и нов световен рекорд на 100м гладко бягане; на ирландеца Майкъл Смит, който печели три златни и един бронзов медал в плуването. В Игрите участват 197 страни. В общото класиране България е на 22 място, с общо 15 медала. А в отбора по лека атлетика на олимпийската писта е нашата съгражданка Златка Радуканова. Та  разговора започнахме така: Знаят ли нейните сегашни ученици, че в часовете по физическо възпитание и спорт всеки ден с усмивка ги посреща български олимпиец?

Гледаме снимки от Атланта`96. В Игрите участват 197 страни. В общото класиране България е на 22 място, с общо 15 медала (3 златни, 7 сребърни и 5 бронзови).

Златни медали печелят Стефка Костадинова (лека атлетика), Даниел Петров (бокс) и Валентин Йорданов (борба).

Сребърни медали: Серафим Тодоров (бокс), Тончо Тончев (бокс), Красимир Дунев (спортна гимнастика), Емил Милев (спортна стрелба), Диана Йоргова (спортна стрелба), Йото Йотов (щанги) и отборът ни по художествена гимнастика.

Бронзови медали: Таню Киряков (спортна стрелба), Мария Гроздева (спортна стрелба), Севдалин Минчев (щанги), Николай Пешалов (щанги), Андриан Душев и Милко Казанов (каяк).


Българската женска щафета 4х100м е на 12 място, след дълги години отсъствие в дисциплината! В отбора по лека атлетика на олимпийската писта е и Златка Радуканова.

Това лято предстоят XXX-те летни олимпийски игри, които ще се проведат в Лондон, Англия, от 27 юли до 12 август. Очакват се състезатели от 204 страни. Един от, да ги наречем "предварителните рекорди", е български- състезателят по спортна гимнастика Йордан Йовчев се класира за шестата си олимпиада, което до сега не е било по силата на нито един гимнастик на Планетата. В българския спорт има трима спортисти, които са постигнали такова кариерно дълголетие. Но в други спортове. Това са стрелците Нонка Матова и Таню Киряков и състезателката по шорттрек Евгения Раданова, която има в личната си сметка пет зимни олимпиади и един личен експеримент- една лятна олимпиада, в която тя се пусна в дисциплината колоездене на писта в Атина 2004-та. Това лято в Лондон Йордан Йовчев и Мария Гроздева (двукратна шампионка и №1 във вечната ни ранглиста по медали от олимпийски игри) ще "изравнят" този рекорд. Като от олимпийския дебют на Йордан Йовчев до Лондон 2012 са минали 20 години! (Барселона 1992, Атланта 1996, Сидни 2000, Атина 2004, Пекин 2008, Лондон 2012). Динозавър ли е нашият Данчо? Зависи ли спортното дълголетие от новите технологии, или все пак водеща остава психиката на спортиста?

Всички от семейство Радуканови се отнасят сериозно към ангажиментите си в спорта- дори когато тези анажименти са извън високото спортно майсторство.

Наскоро Милен Радуканов, бившият треньор на ЦСКА и зет на Златка, изведе отбора на видинските служители на реда в международен турнир в Крайова, Румъния, в който участваха полицаи от Видин, България; от Зайчар, Сърбия и четири отбора от различни полицейски управления на страната- домакин Румъния. Видинските полицаи на финала се наложиха с 1:0 над колегите си от Зайчар и спечелиха Купата. Инспектор Мирослав Радуканов- съпруг на Златка, стана голмайстор на турнира с три отбелязани гола. И получи оферта от спортен клуб "ВИДАПОЛ" при ОД на МВР Видин да стане играещ треньор на отбора на видинските полицаи. © Снимка: Архив на КС "ВИДАПОЛ" при ОД на МВР Видин

Спортът е и остава любима страст на цялото семейство- активно спортуват двете дъщери на Милен Радуканов, които тренират художествена гимнастика и дъщерите на Златка и Мирослав Радуканови, които тренират волейбол.

"Бих искала нашите деца да познаят емоциите, които съм имала. Но и малко се страхувам- зная, че преди високия адреналин на големите състезания, съм преминала през тежки, тежки и пак тежки тренировки. Изковаването на победата става в тренировките- точко тогава, когато мислиш, че си стигнал собствения си предел и нямаш повече сили. Който успее да преодолее тази "криза" на тялото и духа, стига до големия успех. А това май е и най-големият житейски урок, който съм получила в активната си спортна кариера"- признава Златка Радуканова.

Златка Радуканова пази в спомените си един друг свят- на мечти, емоции и усилия до и над предела на човешките възможности. Свят, в който преди да се качи на стълбичката на победителите, всеки спортист първо е победил себе си- страховете си, ограниченията, суетата...

Златка Радуканова е и остава един от онези българи, които винаги ще ни напомнят, че животът продължава и отвъд делничните битки за бит. И като хората с големи сърца- не умее да е известна... За да научим повече за нея просто трябва да я попитаме.

© Снимки: Личен архив на Златка Радуканова

По публикацията работи: Ваня Минева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40