Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Валентин Николов: "7 блок на АЕЦ ще е готов до края на 2020 година"

"Удължаването на срока на експлоатация на 5 и 6 енергоблок на на АЕЦ "Козлодуй" и изграждането на нови мощности са приоритетите в енергийната политика на България"- заяви в предаването "Добре казано" по РАДИО ВИДИН изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов. Той допълни, че основната му задача е да координира дейността на различните ведомства и институции в тази посока. За негов съветник бе определен евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев, който ще влезе и в Борда на директорите.

"Имаме намерението 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъде изграден до края на 2020 година", обеща Валентин Николов. Новата компания "АЕЦ Козлодуй - нови мощности" вече е регистрирана. В Съвета на директорите влизат Владислав Горанов- заместник министър на финансите, Михаил Андонов- член на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг и Атанас Атанасов, който е изпълнителен директор на новата компания. Началният капитал е 2 милиона лева.

"Със заповед на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и с постановление на Министерския съвет е сформирана междуведомствена комисия под мое председателство, която трябва да състави "пътна карта" за изграждането на нови мощности на площадката на АЕЦ, като избягва грешките, допуснати в Белене", поясни Валентин Николов. По думите му съкращения на персонал, намаляване на възнагражденията и преструктуриране на звена няма да има.
Вижте още

Липсата на редовен автобус до Старопатица е проблем за местните

Жители на село Старопатица в община Кула се оплакаха, че нямат редовни автобуси до Видин, а само в петък и неделя. Селото е с над 200 жители. "Казват, че имало малко пътници. Само в петък вечерта имаме от Видин за Старопатица и неделя сутрин и вечер. За лекарство да отидем до Видин няма с какво да отидем. Вече три месеца... Автобус в..

публикувано на 08.03.21 в 16:29

Осмомартенска „Музикална зона“: български песни с имена на жени

  В женския месец сме, в който има и празнични мартенски дни, следователно и по- малко работа, затова си заслужава да се поотпуснем и да се поглезим с нещо по-така – хем хубаво, хем женствено. Реших до края на женския месец март всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени, които се пеят на различни езици- български,..

публикувано на 08.03.21 в 09:35

В Монтана започна пролетното почистване

Пролетното почистване на Монтана започна от Слънчевата градина. Изрязани са храсти, прикриващи локални сметища, засети са зелени площи и е направена профилактика на осветлението. Почистването е в няколко направления - изрязване на клони на дървета, които затрудняват нормалната работа на линейните оператори, почистване на изгнили дървета, миене на..

публикувано на 04.03.21 в 16:59
Каньонът на река Ръчене край село Камено поле. Снимка: ПП ВРАЧАНСКИ БАЛКАН

Възможности за туризъм крие каньонът на река Ръчене

Камено поле е село в община Роман. През него минава река Ръчене, която по пътя си образува живописни скални образувания, обявени за природни забележителности.  В Камено поле има още една забележителност- старинна каменна църква, известна като "Пустата църква". Каньонът на река Ръчене предлага възможности за туризъм, които все още не са използвани,..

публикувано на 25.02.21 в 17:20

Конкурс за детска фотография обяви ОДК- Козлодуй

Обявиха XII Областен екоконкурс за детска фотография на тема: "Птиците около нас", във връзка с 1 април- Международен ден на птиците. Домакин на конкурса е Клуб "Птици и екология" към Център за подкрепа за личностното развитие- Общински детски комплекс /ЦПЛР - ОДК/ в град Козлодуй с ръководител Петя Лазарова.  В конкурса могат да участват..

публикувано на 25.02.21 в 17:12

Общините с по-малко разходи за отопление и поддръжка след саниране

По- малко изразходвана електроенергия и по-малко вредни емисии в околната среда, съответно и по-малко средства за отопление. Това са само част от ползите за Общините от мерките за енергийна ефективност.  Белоградчик е една от общините в страната с най-много санирани сгради - не само жилищни, но и публични. "Няма нито една..

публикувано на 24.02.21 в 17:45

40 млн. лв. допълнително към "Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19"

Допълнителен финансов ресурс от 40 млн. лв. е насочен към процедура "Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19" с конкретен бенефициент Агенция по заетостта. По процедурата работодатели, самоосигуряващи се и общински предприятия от хотелиерството и ресторантьорството, транспорта и туризма могат да получат..

публикувано на 24.02.21 в 16:35