Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Петров: "Българите трябва да се поучат от спокойствието, с което италианците преодоляват природните бедствия"

В "Другата истина" ви срещаме с един българин, който разказва за земетресението от 20-ти май т.г. в Североизточна Италия. Стоян Петров от Монтана от няколко години живее в района на град Модена- едно от местата, където земетресението бе усетено най- силно.
 
"Почувствах вертикален трус- земята се разтресе в продължение на около 40-50 секунди. Бях на около 150 км от епицентъра на земетресението- Ферара. По това време се намирах в подножието на Алпите в района на град Тревизо. При разклащането на земята, което беше някъде около 4 часа сутринта, скочих веднага. Когато видях обаче, че всичко е нормално, се поуспокоих. Просто от скалите в района започнаха да падат камъни. Въпреки това не се усети някаква съществена паника или нещо, което да стресира живеещите в района. На другия ден- неделя, животът си продължи почти постарому.
 
 
Работници от службите обаче минаха и провериха дали захранването на газовите инсталации е нормално или има някаква авария. Същото бе и с уличното осветление в града, защото там кабелите са разположени под земята. Определено институциите действаха много адекватно. Към края на деня почти всичко се нормализира. 

 
 
 
 
 
 
Всички бяха спокойни, приемаха случилото се като нещо нормално и се радваха, че не са пострадали. Може би за италианците това е нещо естествено, защото те периодично преживяват такива трусове и вече са свикнали.

 
 
 
 
 
 
 
По новините съобщиха за пораженията във Ферара и селцето Сан Агустино, където от земния трус бяха съборени стари сгради в центъра, ресторанта и църквата. Показаха и някакви фабрики в района на Модена, чиито комини бяха паднали.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Веднага бяха изписани и телефони за помощи. Вероятно са се отзовали много хора, защото италианците са много задружни и си помагат много един на друг. А са и националисти- обичат си държавата и си я пазят.

 
 
 
Що се отнася за България, то тук нещата са много по-различни. У нас при всяко бедствие или нещастие започват какви ли не спекулации. Веднага се мисли за дивиденти, почват едни изказвания...И дори някой разумен човек да поиска нещо да направи, после съжалява, защото обикновено бива оклеветен. У нас нещата са още на някакво първично ниво, което за да го преодолеем, трябва много поколения да минат. Много време ни е нужно, за да стигнем начина на мислене и поведение на италианците при подобни ситуации. В България при  природно бедствие веднага изпадаме в паника. Ако пък не сме пострадали, мислим какво и откъде да откраднем. Просто при нас нещата са коренно различни.

Добре е да се поучим от спокойствието на италианците в такива моменти. Защото срещу природата не можем да се борим", допълни Стоян Петров.

Темата за Италия продължава и във втората част от предаването с разказа на Рашка Маркова от Берковица. За нея заминаването за Апенините се е оказал добър ход в живота. Жената обяснява кога човек започва да се чувства добре в дугата страна и има ли моменти, в които се е срамувала, че е българка.
По публикацията работи: Катя Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50