Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нашите момичета на Световните ученически игри Франция`2012

Понеделник е. Днес дамският дует на "Калейдоскоп"- Нора Георгиева и Ваня Минева- ви каним на чашка кафе с няколко усмихнати видински момичета- те са златните момичета на България във възраст VІІІ-Х клас. Спортът е волейбол. А форумът- Финали на Ученическите игри`2011.
 
Този успех през миналата година осигури на златните медалистки от волейболния отбор на видинското училище "Цар Симеон Велики" участие във финалите на Световните ученически игри, които се проведоха през юни 2012 година в Тулон, Франция. Там нашите момичета завоюваха 13 място от общо 28 отбора, като победиха връстничките си от Холандия, Дания и първия отбор на Франция.

 
"Отборът на училище "Цар Симеон Велики" Видин- в състав Йоана Николова (капитан), Пролетка Иванова, Виктория и Петя Бисерови, Глория Генова, Цецка Ивайлова и Мира Мачашева- спечели златото в големия финал на Ученическите игри през 2011 година и така получи правото и честта да участва в Световните ученически игри в Тулон, Франция"- припомня ръководителят на отбора Фьодор Петров. И уточнява:

"Това е отборът, който е класирал България на най-предно място в досегашното участие на нашата страна на този форум."

Момичетата много се потрудиха да обезпечат това свое пътуване- при това не само с победата в големия финал на българското издание на Ученическите игри`2011, която им даде право на участие на финалите във Франция. А и като сами осигуриха част от финансирането на пребиваването си във Франция. Цецка Ивайлова, нейните съотборнички, приятелите им и техните съученици, родителите им заедно работиха и организираха предварително благотворителен мач и базари и така се получиха първите "добри стотинки" за голямото френско приключение.
 
После помогнаха неправителствени организации и видинският бизнес- но след като се увериха, че младите хора гледат сериозно и отговорно на мечтата си. Така нашите момичета отпътуваха за Тулон, Франция. Там видинското училище "Цар Симеон Велики", заедно с момчетата от Разград, представиха България на Световните финали, където се събраха волейболните отбори- победители във вътрешните училищни шампионати на 28 държави на Планетата.

"Нашата вяра в мечтата ни и съпричастността на всички, които ни помогнаха, направиха така, че нашето пътуване стана реалност. Защото в крайна сметка- когато човек спре да мрънка, спре да се оплаква и спре да натяква лошите неща, които дори и медиите напоследък ни натрапват като водещи- когато човек се освободи от тези неща и положи труд, наистина желаното се постига.
 
 
 
 
Ние така се справихме- заедно с всички, които ни повярваха и ни помогнаха- ние стигнахме до един такъв световен форум и представихме страната си, надяваме се- добре!
 
Вярвам, че всеки, който силно поиска и положи достатъчно труд, може да го направи. Надявам се това да стане традиция за България и страната ни да участва все по-често и в повече такива форуми"- казва Цецка Ивайлова- усмихнато и красиво момиче от нашия ветровит Северозапад, което вярва в себе си и във връстниците си, вярва в нас- българите.
 
Дано повече наши земляци чуят и осмислят нейното пожелание- защото- да! мечтите се сбъдват!
По публикацията работи: Ваня Минева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40