Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Павлов: "Домашните любимци ни даряват с такава любов, която никой човек не може да ни даде"

Мирослав Павлов от 7 години е собственик на зоомагазин в Мездра. Магазинът е едновременно сбъднатата му детска мечта и сватбен подарък, защото Мирослав и съпругата му започват този бизнес с парите от тяхната сватба. 3 000 лева влагат двамата в самото начало, но днес бизнесът е поел 5 пъти повече средства.

"В години на криза да се прави какъвто и да е бизнес е много трудно. България е в перманентна криза и това прави живота ни още по-сложен. Често се чудим, аз и съпругата ми, как хората съумяват да отделят пари не само за тяхната храна, но и да отглеждат домашни любимци. Но явно любовта към животните там, където я има, не се влияе от трудни дни и липса на пари", коментира в рубриката "Бизнес посоки" по РАДИО ВИДИН Мирослав. За да оцелява магазинът му, той разчита и на банкови кредити. Така с реинвестираната печалба и с помощ от кредити, бизнесът върви. "Не мога да се оплача, но не мога и да се похваля", уточнява той.
 
"Най- много се харчи храната за животни- котки, кучета, зайчета, рибки, папагали и хамстери. Най- трудно вървят аксесоарите, но и за тях се намират клиенти при особени поводи или като подарък. Въпреки ниските си доходи, хората поставят високи изисквания при търсенето на домашен любимец и храна за него. "Гледат и слушат и искат точно определни неща", казва Мирослав.

 
 
 
 
Най- екзотичните животни, които са продадени от магазина му, са питон, дъговидна боа, няколко вида тарантули и игуана.
В момента има и рядка птица- китайски пъдпъдък. А най- скъп на цена е бил един вид папагал, който струва 1 400 лева. Такива животни обаче се продават по едно за година- две. Понякога баби и дядовци пазаруват за обичното си внуче и папагали на цена от 250-300 лева. Въпреки че рибките изглеждат малки и най- непридирчиви, отглеждането им не е никак евтино. Средно около 30 лева на месец върви издръжката на масов домашен любимец.

"Когато в магазина влезе клиент, по погледа му мога да позная какво животно ще избере. Има връзка между характера на човека и животното, което иска да отглежда. Ако дойде клиент с много пиърсинги и татуси, му казвам, че имаме екзотични животни, и той веднага се насочва към гущерите, змиите или тарантулите. Кметът на града ни, например, винаги купува един вид рибки. Той не знае как се наричат, но каквото и да му предложа друго, все се насочва към тях. Просто тях харесва. Това са китайските кои. Когато пък влезе в магазина семейство и бащата иска зайче, майката- папгал, а детето- рибка, винаги се купува това, което иска главата на семейството. Най-запалените фенове на домашните любимци обаче не са децата, разбрах от бизнеса ми. Това са тийнейджърите и хората на по 40-50 години",
обяснява Мирослав.

Според него "говорещият" папагал е мит. Папагълт просто е голям имитатор. Той само възпроизвежда звуци в определен диапазон и порядък и имитира говора на човека не като говор, а като звук. Затова съветът на Мирослав към тези, които искат да отглеждат такива папагали и да ги научат да "говорят", е да вземат птицата от малка и да я отглеждат сама- добре е около нея да няма други животни, чиито звуци папагалът да чува.

"Домашните любимци ни даряват с любов, която никой човек не може да ни даде. Кризата идва и си отива, но има неща, които стоят над нея, и именно те са тези, които ни карат да бъдем по- силни, за да я преодолеем", каза в края на разговора ни Мирослав Павлов.
По публикацията работи: Eва Каралийска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40