Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Този филм сме го гледали...

Намалява ли броят на бездомните кучета във Видин? Ще има ли скоро приют за тези животни и кога трябва да бъде изграден? Проблем ли са безстопанствените кучета за Враца и Монтана и ако да- как го решават? Можем ли да се поучим от една малка община, каквато е Ново село,
защото там вече има приета Програма за овладяване популацията на бездомните кучета, с конкретни мерки и етапи за решаване на проблема. В "Еко свят" по РАДИО ВИДИН търсим отговорите.

"Анализът на програмите на общините за овладяване популацията на безстопанствените кучета показа, че по- голяма част от тях имат само декларативен и пожелателен характер. В края на май връчихме предписания на всички общини от видинска област да актуализират програмите си за овладяване популацията на безстопанствените кучета. Очакваме да един месец да направят това. Заради кризата и ограничените бюджети, съществува възможност няколко по- малки общини да направят един общ приют, но трябва да уредят юридически въпроса. Така или иначе, до края на 2015 година не трябва има нито едно бездомно куче по улиците. Общините трябва да са изградили питомници и да имат приети и работещи програми за овладяване на популацията на бездомните кучета". Това каза директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Боян Цолов. Той посочи, че продължава да работи ветеринарната амбулатория за кастрация на бездомни кучета във Видин. Двамата останали на работа служители могат да кастрират по1-2 кучета на ден. Това показват данните от периодичните проверки, извършвани от Дирекцията.

"Все още не може да се каже дали намалява броят на кучетата по улиците. Ефектът от кастрацията ще се забележи след години. Кастрираните животни се връщат обратно на безопасно за хората място", увери д-р Цолов и припомни, че гражданите могат да подават сигнали за агресивни животни в община Видин.

Община Ново село се е съобразила с предписанията на Областната дирекция по безопасност по храните и вече има актуализирана и работеща програма за обладяване популацията на бездомните кучета. Във Видин това не можа да се случи. В дневния ред на последното заседание на местния Общински съвет бе включено Предложение за приемане на такава Програма на територията на общината. То обаче бе върнато от кмета Герго Гергов за доработване на ниво комисии. Причината- липса на ясни мерки, подкрепени с точни цифри. Засега неясно остава и местоположението на бъдещия приют във Видин. В същото време общинският съветник Тони Вълков посочи, че на територията на Община Видин има сграда, модернизирана, която може да се използва за питомник.
...................
Над 390 хиляди лева са похарчени до момента във Враца за изграждането на приют,
който никой все още не е виждал, информира сътрудникът на РАДИО ВИДИН Жоро Александров. Вече шеста година за бездомните кучета обещават приют, харчат се пари за това, но нито приют има, нито е ясен резултат от т.нар. "ограничаване на популацията", тъй като броят им постоянно расте. И последните действия на местната управа във Враца продължават тенденцията от последните години- да не се решава кардинално един проблем, а да се търси временното му и половинчато "усукване". Иначе от 20 март Във Враца беше възстановена дейността по улавяне, обезпаразитяване и кастриране на бездомните кучета в града. Кметът Николай Иванов припомня, че "на практика тази работа беше преустановенаот август 2011 година". Общината договори доставката на невропаралитично вещество, което не е наркотичен препарат, каквато е била препоръката на природозащитниците.

"Подсигурена е дейността по улавянето и транспорта на кучетата до ветеринарна клиника, където същите ще бъдат обезпаразитявани, кастрирани, и ваксинирани. След това ще бъдат извозвани до временен приют, който се намира на Криводолско шосе. След 24-часов престой за след оперативно наблюдение /след кастрацията/ ще бъдат връщани на местата, откъдето са взети. Такива са изискванията на Закона за защита на животните и ние сме длъжни да спазваме процедурите по този въпрос"- каза Николай Иванов. Кметът припомни, че дейността по ограничаване на популацията на бездомни кучета във Враца е била спряла от август, поради невъзможността да осигури необходимия препарат за упойване на четириногите.

"Община Враца няма възможност да изгради амбулатория, в която да се кастрират и обезпаразитяват кучетата. Още повече, че лицензирането й включва доизграждането на приют за бездомни кучета"- каза заместник-кметът по социалните дейности Светозар Луканов. Той призна, че общината няма финансов ресурс, с който да завърши този обект. Изчисленията показват, че довършването на приюта и амбулаторията ще струват поне 400 000 лева и това при положение, че вече са похарчени около 390 000 лева за тази дейност.
..................
Четирима служители работят в кастрационния център в Монтата. Амбулаторията съществува от 2008 година и досега през нея са преминали 870 кучета. Съгласно приетата от общинския съвет в Монтана Наредба, мобилна група има правото да налага глоби на собствениците на кучета, които са в нарушение, съобщава сътрудникът на РАДИО ВИДИН Любо Андреев. Законът за защита на животните вменява на кметовете на общини да имат кастрационен център за домашни и скитащи кучета. Този в Монтана се намира в село Долно Белотинци.

"До момента през Центъра са преминали близо 870 кучета. В него работят двама ловци на кучета, хигиенист и ветеринарен специалист. Частно- практикуващ лекар извършва кастрациите. 120 лева струва на общинския бюджет залавянето, обезпаразитяването, поставянето на ваксината на едно куче, което престоява в центъра до две седмици. 60 хиляди лева е бюджета на кастрационния център в Монтана за тази година. Домашните кучета са причината за появата на скитащите кучета"- убеден е управителят д-р Емил Тафраджийски.

До момента 10 кучета са осиновени.
Регистрирани са само три инцидента с хора. Съгласно приетата от общинския съвет в Монтана наредба мобилна група има правото да налага глоби на собствениците на кучета, които са в нарушение. Разхождането на домашните любимци в градинките в централната градска част е забранено. И пак според Наредбата, всеки собственик на домашен любимец е задължен да плаща такса в общината. През миналата година такса от 5 лева за Монтана са платили 89 души. В селата обаче са по- стриктни. По два лева за кучетата си са заплатили 1240 души.

Проблемът с кучетата има много гледни точки.
Като се започне от това кой и защо допусна бездомните кучета да се разхождат необезпокоявани по паркове и улици, да лаят нощем и да пречат на съня на гражданите, да хапят възрастни хора и дори деца, да им нанасят травми за цял живот. Да не говорим за болестите и паразитите, които разнасят... Години наред се говори за Програми за намаляване на популацията на безстопанствените кучета. И че като се кастрират и се върнат на улицата, след време ще се намали техния брой. Може би е време спешно да се потърсят ефективно работещи европейски практики. И за да не се стига до инциденти, освен да се кастрират, кучетата трябва и да се прибират и в приюти. А контролът на средствата и отношението към животните би било редно да се упражнява и от граждански, и от природозащитни организации. От всички нас.
По публикацията работи: ЕКИП НА РАДИО ВИДИН


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50