Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Водата във Въртоп вече е годна за пиене

Паразит в питейната мрежа на село Въртоп откри д-р Костадин Костов. За проблема разговаряме с д-р Костов; с кметския наместник на Въртоп Георги Василев; с инж. Георги Владов, управител на ВиК Видин и с д-р Антон Петров, директор на Дирекция "Здравен контрол" в Регионалната здравна инспекция. Опитахме се да разберем как може да попадне един паразит в питейната мрежа, има ли и други подобни случаи във Видинска област и какви адекватни мерки се предприемат при такива сигнали.

Костадин Костов има вила във видинското село Въртоп. При пълнене на детски басейн с вода намира два преплетени, много тънки червея. На следващия ден подава жалба в Регионална здравна инспекция Видин, носи паразита за изследване, уведомява и ВиК. Сигнализира на кметския наместник на Въртоп и предупреждава хората да бъдат внимателни, когато пият вода от чешмата.

"При зареждане на детско басейнче, забелязах червеи. Едното червейче беше дълго около 15-20 см, другото- около 10 см. Това е от водопроводната мрежа, с вода, от която напълних басейна. Досега не сме виждали червеи, когато сме точили вода от чешмата. Една част от времето на развитие на този паразит, известен като "конски косъм", е в летящи насекоми, което значи, че по пътя на водата има открити места. Дали е във водохващането, дали е в резервоарите, или в помпената станция, не се знае. Това са възрастни червеи, съдейки по размерите, и може да са били във водата няколко месеца", коментира д-р Костадин Костов.

Жителите на Въртоп са спокойни, няма паника, хората си пият вода от чешмата. Кметският наместник Георги Василев е разговарял за случая с отговорника за водопроводната мрежа на селото и е получил уверение, че водата става за пиене. Кметският наместник си спомня, че преди 2-3 години е имало същият проблем.

"Хората не са притеснени. Пият си същата вода. От водоизточника "Жидовец" се захранва с вода и Гайтанци, но не съм чул там да има такива оплаквания", каза кметският наместник Георги Василев.

Регионалната здравна инспекция във Видин е разпоредила на ВиК-дружеството да извърши дезинфекция на водопровода в село Въртоп, на водоизточника и на резервоара, да вдигне нивото на остатъчния хлор. Инспекторите обясниха, че това, което е намерено там, не паразитира по животни и хора.

"Колегата не можа да ме убеди, че това е от водопроводната мрежа, защото нямаме никакъв друг такъв случай. Това е водоснабдяване на две населени места- на Въртоп и на Гайтанци. Нито от Гайтанци имаме такъв случай, нито от Въртоп. Последният такъв случай на намиране на паразита "конски косъм", е бил преди 5 години през 2007 във водоснабдяването на село Медешевци. Ще вземем контролни проби за микробиологичен анализ, които стават за 3 дни, но мисля, че няма да има проблем",
каза д-р Антон Петров и успокои хората:

"Това са псевдо паразити. Те не паразитират нито при животните нито при човека."

Проби от водата във Въртоп са взети и от ВиК Видин. След направения анализ в лабораторията е установено, че водата отговаря на всички стандарти. Въпреки това е увеличено хлорирането като доза, тъй като не е ясна причината как паразитът се е озовал в басейна- дали от водата или по други пътища.

"Може и от водата да е там, може и по други пътища този паразит да се оказал в басейна. На самия водоизточник на Жидовец сме направили допълнително обеззаразяване и след това в самата помпета станция сме завишили дозата на хлорирането",
обясни предприетите мерки инж. Георги Владов, управител на дружеството, което стопанисва водопроводната мрежа.

"Колкото и добре да са изолирани и да са осигурени като водоплътност, може би нещо би могло да попадне в тези резервоари. Става дума за т.нар каптажи, тъй като водата не е сондажна и не идва от метри под земята, както е в град Видин. При тези каптирания водата има достъп до атмосферата, така че тя не е осигурена на херметично затваряне. Би могло по някакъв начин нещо такова да подадне във водата, въпреки че аз не знам да има такъв друг случай", коментира инж. Владов.

ВиК има график за вземане на периодични проби, който спазва и осъществява постоянен контрол върху качеството на водата.

Инж. Владов съобщи в предаването "Еко свят", че предстои да бъде въведен режим на водата в Раковица още този месец. Това ще стане след като Община Макреш изготви съответната заповед по предложение на "Водоснабдяване и канализация" Видин. Причината е пониженият дебит на планинския водоизточник и на местната помпена станция. На други места в областта засега няма опасност от въвеждане на режим на водата.

"Никой не може да каже колко време ще продължи режимът, тъй като говорим за дебит на води. Всичко зависи каква ще бъде есента, защото планинските водохващания се влияят от количеството на падналите валежи", уточни инж. Владов.

Няма да има спиране на водата заради планови ремонти, обеща управителят на ВиК Видин:

"Аварии има постоянно. Ние всеки месец правим 50-60 аварии. В момента се извършва ремонт на 3 км. водопровод в Извор, след това предстои подмяна на водопровод в района на село Медовница- около 3,5 км., но няма да има прекъсвяния на водоснабдяването."

© Снимка: Личен архив Младен Кунчев

Ветрогенератор, който може да работи при условия от много слаб до бурен вятър, е разработил Младен Кунчев.
Какво го провокира разказва изобретателят в рубриката "Зелена България". Видинчанинът е нарекъл изобретението си "Кунчев вятърна технология". Младен Кунчев твърди, че неговият ветрогенератор е подходящ за условията на България и Европа. Все още не е патентовал изобретението, защото не може да си позволи да плати високите такси.

В новата технология, наречена Kunchev wind tehnology, авторът разчита на различни от досега познатите принципи. Отскоро първите експериментални модели потвърждават на практика, че изобретението работи.
Вижте още

Първокласници завършиха годината с филм

Виртуално изпращане на учениците от 1 "А" клас във видинското училище "Цар Симеон Велики" бе организирано от класния ръководител на първокласниците - Илиана Тодорова. За да бъде денят незабравим, тя бе подготвила кратко видео, в което основни герои са учениците. Темата на филмчето е "Празникът на буквите в Замръзналото кралство".  Сценарият е мой,..

публикувано на 29.05.20 в 15:33

Ловците от Чупрене с грижи за дивеча, отчитат слаб сезон

Ловните дружинки в Ловно- рибарско сдружение "Миджур" в село Чупрене всяка пролет полагат грижи за дивеча. Повече от половината дружинки са отказали да взимат групови разрешителни за отстрел на дива свиня след края на януари. "Това говори за изградени традиции в лова. Знае се, че до януари се ловува. Имаше и изключения. Много по- малко хора са..

публикувано на 28.05.20 в 16:15

Специален фонд за Северозападна България предлагат от БСП

Законопроект за създаване на Специален фонд за устойчиво развитие на Северозападна България предлагат от БСП. Идеята е ежегодно Фондът да разполага със 100 млн. лева, които да се инвестират в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. "Това е първата реална стъпка за развитието на Северозапада. Това, което ние предлагаме, и то ще..

публикувано на 27.05.20 в 13:59

Митко от Лом "възкресява" забравени паметници

Митко Митков- млад и буден жител на Лом , издирва и възстановява на добра воля и със собствени сили и средства стари войнишки и опълченски паметници не само в родния си край, но и в други части на страната. Заедно със свои съмишленици вече е дал нов живот на повече от 10 несправедливо изпаднали в забвение паметници: "Приятно ми е да се занимавам с..

публикувано на 27.05.20 в 09:57

Абитуриентски вълнения в „Музикална зона“

Дойде ли 24- ти май, всяка година настъпва един особено тържествен период- времето на абитуриентските балове. Започват абитуриентските вълнения, настроението е приповдигнато, подготовката за бала тече с пълна сила, а мислите се лутат между рокли, костюми и прически, любими съученици и учители. Все пак това радостно събитие е веднъж в живота...

публикувано на 25.05.20 в 09:50

"Неделник" от 24 май 2020 година

24 май. Честит празник. Празнуваме с директорката на ОУ"Георги Ст. Раковски"- 2020 село Търнак , Яница Бочева . Нейният запис наистина повдига духа по повод празника. Ива Антонова от Враца ни прошепва нещо интересно "За Ботев, светите братя, просветата, писмеността и младото поколение". След това говорим за първата книга. За "Очила за..

публикувано на 24.05.20 в 13:25

Дядо Вълослав: "В България има много добри хора, ей това е..."

В началото на месец април ви разказахме за 81-годишния Вълослав Стратев от врачанското село Добролево, който, въпреки недоимъка, дари скромната си пенсия си от 219 лева на видинската болница , която отправи призив за помощ заради пандемията от COVID-19. Направи го безкористно, но "доброто е като бумеранг - винаги се връща към теб". Така се случи и..

публикувано на 22.05.20 в 16:10