Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПМГ "Екзарх Антим І" и ОУ "Свети Климент Охридски" разменят сградите си, решиха видинските общински съветници

Предварителният дневен ред на днешното заседание на видинския общински съвет включваше 12 точки. По предложение на кмета на общината Герго Гергов и на председателя на съвета Пламен Трифонов бяха добавени още две.

Заседанието започна с минута мълчание в памет на жертвите на терористичния атентат на бургаското летище "Сарафово". Съветниците приеха декларация, осъждаща тежкия инцидент.

"Приемаме с изключителна тревога и възмущение новината за случилата се трагедия, след извършения терористичен акт на летище "Сарафово" в Бергас на 18 юли. Призоваваме гражданите на Видин и структурите на гражданското общество да се изправят срещу всякакви прояви на насилие", се казва в декларацията, представена от Пламен Трифонов.

Заседанието продължи с традиционните питания към кмета на общината. Росица Кирова от групата на ГЕРБ поиска информация за проектите, които кметския екип е разработил през първите 8 месеца от мандата му.

"В момента се изпълняват 12 проекта на обща стойност 38 млн. лева. От ноември 2011 г. до настоящия момент са разработени и са в процес на одобрение 6 нови проекта. Проекти в процес на подготовка за кандидатстване - 5. 3 проекта са изцяло преработени", отговори кметът на общината.

В отговор на питане за отдадените под наем общински земи, кметът Гергов представи подробен отчет за приходите на общината през първите 6 месеца на тази година, илюстриран с мултимедийна презентация.

Общинският сътветник Вардан Папикян получи отговор на своите въпроси за сключените договори за възнаграждение на треньори и за финансирането на спортните клубове. Оказа се, че неразбория относно решението общината да осигури заплати на треньорите е довело до това, че все още няма нито един назначен по този начин наставник. Кметът обясни, че договорите трябва да се сключват със самите клубове, а не, както са смятали спортните деятели, с общината. Иначе стана ясно, че засега са отпуснати само почти 8 хиляди лева на футболния "Бдин" и 1 300 лева на спортен клуб по колоездене "Стрела", който в края на тази седмица организира кръг от държавното първенство.

"Искам да ви уверя, а с това да уверя и гражданството, че моето отношение към спорта е много дълбоко, това е част от моя живот. Но ние трябва да сме на ясно, че общината трябва да излезе от кризата, да оцелее. Догодина или следващата година ние ще излезем от тази ситуация и ще заделяме много пари, ще разработваме програми за развитието на спорта.", каза кметът Герго Гергов.

Заседанието продължи по същество като общинските съветници експедитивно приеха без дискусии предложенията за промени в Подробния устройствен план на село Капитановци, актуализиране на програмата за управление и разпореждане с имоти общинска собственост, продължаване на наем на помещение общинска собственост и продължаване за още 5 години на наема на сградата на Общинска дирекция "Социално подпомагане" - Видин, която също е собственост на общината. Съветниците приеха Наредбата за поддържане и опазване на чистотата и управление на отпадъците и дадоха по-големи правомощия на кметските наместнци.

Председателят на общинския съвет Пламен Трифонов представи отчет за дейността на съвета и неговите постоянни комисии за първото полугодие на 2012-та година. От него стана ясно, че са приети 80 предложение на кмета на общината, 5 на председателя на местния парламент, 11 на съветници, 12 на общински служители, физически и юридически лица. Взети са общо 108 решения, нито едно от тях не е върнато от Областния управител като незаконосъобразно.

Както се и очакваше, най-разгорещени дискусии предизвика предложението за замяна на сградите на две видински училища, а именно - ПМГ "Екзарх Антим І" и ОУ "Свети Климент Охридски". Мотивите за това представи директорът на Дирекция "Хуманитарни дейности" в Община Видин Емилия Николова.

"Предложението е продиктувано от проведените през април и май срещи с представители на училищата, членове на постоянни комисии, общинската администрация, областния управител, началникът на РИО, синдикатите, родители и други. Стана ясно, че в ОУ "Свети Климент Охридски" има малък брой ученици - 108, разпределени в 7 паралелки. Високо съотношение учител-ученик, нерационално използване на полезната учебна площ, маломерен брой ученици в паралелки 2, 5 и 6 клас, невъзможност за самоиздръжка. За Природо-математическата гимназия - голям брой ученици - 610, налага се обучение на две смени. Недостатъчна материална база.", обясни Емилия Николова.

Думата бе дадена и на директорите на двете училища - Таня Станчева и Румяна Петрова.

"Бих искала да акцентирам на две важни неща. Първо на задължителните изисквания за средищните училища, каквото е нашето и които не можем да изпълним в сградата, която ни предлагате. Второ - на основните мотиви за преместването ни в друга сграда. Нашето училище е средищно и е изпълнило всички изисквания, за да бъде такова. Освен това намалихме до минимум песонала, спестихме средства, недопуснахме прекъсване на учебния процес. Във връзка с вашето предложение проведохме втора среща с учители и родители, на която стана ясно, че родителите не са съгласни да преместят децата си в сградата на ПМГ по следните причини: с наличните 11 класни стаи сградата на ПМГ не предлага изградените от нас условия, задължителни за средищните училища, няма условия да изградим отново кабинетите по проекти, за които носим финансова отговорност следващите 7 години в размер на 40 хиляди лева, а при проверка ще се наложи да заплащаме неустойки по договорите, за подготвителна група и 8 клас няма класни стаи. Т.е. нямаме перспектива за развитие и с преместването ни обричате винаги да имаме единични паралелки и винаги да имаме недостиг в бюджета и то при условие, че успеем на 100% да прехвърлим децата, които в момента учат в ОУ "Свети Климент Охридски", обясни Таня Станчева.


"607 ученици има в ПМГ "Екзарх Антим І", които се обучават в 11 класни стаи, 2 компютърни кабинета и 1 училищен сълон. Смятам, че трябва да се даде възможност на учениците, обучаващи се в Природо-математическата гимназия да получават качествено обучение и образование. Нека не забравяме, че ученикът е приоритет. По тази причина смятам, че е нормално, разумно и мъдро да се предостави сградата на 4-то училище за обучение на учениците от ПМГ. Имаме много добър бюджет, управляваме го разумно, така че няма какво повече да допълня.", обоснова се Румяна Петрова.

Общинските съветници приеха почти единодушно - с 31 гласа "За", предложението за разменяне на сградния фонд. Единственият гласувал "Против" е Цецо Иванов, който заяви, че за пръв път видинския общински съвет взима решение за закриване на училище.

"Господа общински съветници, това решение буди в мен много тъга. Дано вие сте прави. Дано това училище просъществува на друго място и това, което е дарено на Видин от един велик българин не се превърне в пустош. Само след един месец ще ви попитам "Какво направихме като ликвидирахме едно видинско училище?". Господа, ликвидирайки училищата ние започнахме нещо по-голямо - ликвидираме Видин...", заяви Цецо Иванов.

И така от първи август двете видински училища ще имат нови адреси. Предстои да видим на първо време как ще се усъществи технически смяната, след това дали 4-то основно училище ще успее да се съхрани в новата сграда, а ако това не стане - каква ще е съдбата на една от най-старите учебни сгради, дарена, между другото, на видинските граждани, от Екзарх Антим І.

В края на заседанието съветниците приеха да бъде именувана улица с общинско значение в село Кутово.

Като последна точка общинските съветници намалиха с 50 процента възнагражденията си, но не по собствена инициатива, а за да изпълнят регламентите, предвидени в променения Закон за държавния служител .

Следващото заседание на общинския съвет във Видин ще е в началото на месец септември, дотогава съветниците излизат във ваканция...

По публикацията работи: Цветомир Цветанов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00