Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

The Bridge 3 завърши- Видин вече мисли за четвъртото издание

"The Bridge 3- една сбъдната за трети път мечта, един фестивал, който обединява младежите на Видин в нещо истинско! Един фестивал, който променя облика и атмосферата в крайдунавския град за една седмица"- така участниците в Младежкия фестивал по изкуствата определиха мястото му в живота на Северозапада. 

Едва ли членовете на българската рок група Good Music Society (някога "Аявис") са предполагали през лятото на 2010, че захващайки се с младежкия фестивал The Bridge ще заемат толкова важно място в културния живот на най-бедния към днешна дата град в Европейския съюз.

С рекорден брой участници, 16 арт-работилници и изключително добра организация, третото издание на стартира във Видин при над 40- градусова жега. Млади хора между 14 и 20 години пристигаха в лагера от Стара Загора, Пловдив, София и от къде ли не, екипирани с палатки и заредени с усмивки. Фестивалът продължи една седмица- от 15 до 22 юли. Участниците в него се обучаваха в работилници по: китара, барабани, бас, пеене, писане на песни, DJ, хип-хоп, рисуване, графити, хендмейд, модерни танци, брейк, театър, фотография и др. The Bridge за трета година организират Националната мрежа за децата и Община Видин. Екипът на фестивала работи изцяло на доброволен принцип. Идеята е младите хора да вдъхновяват други млади хора, да открият и изразят себе си свободно чрез изкуството.
 
За финал всички участници представиха онова, което цяла седмица майсториха, репетираха, твориха. 
 
В събота на площад "Бдинци" се състоя и заключителният концерт, започнал с кратки сетове на тримата най-добри млади диджеи от "диско-работилницата". Последваха над два часа танци, смели хореографии, песни и формации в почти всички популярни стилове на музиката, където новият хит, посветен на The Bridge 3- "Потърси ме", мощно обра овациите.
 
Участници от работилница "Фотография" заснеха десетки фотографии на изграждащия се мост между България и Румъния. Пристигнали от София, Пловдив, Търговище, Видин и други градове на България, тийнейджърите с видим интерес заснемаха строителната конструкция от всеки възможен ъгъл, огромните устои и стълбове, жп естакадата. Обект на фотографския им интерес бе и изкачването по скелето до връхната конструкция на моста, където можаха да видят вантите на девети и десети стълб на моста.
 
"Дунав мост Видин-Калафат е за младите хора  носител на частица от тяхното бъдеще и възможност за свободно движение в една Европа без граници"- коментираха от строителната фирма.

 
"За мен бе много важно, че с нас бяха участници от първото и второто издание"- казва Михаела Попова, съорганизатор на феста, която е от самото начало в идеята.

Равносметката: The Bridge фестивалът е едно изключително силно и важно събитие в летния живот на Северозападна България!
По публикацията работи: Борис Борисов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40