Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече цветя във видинските паркове

За над 420 декара зелени площи във Видин полага грижи фирмата по озеленяване.

"Стремим се всяка година да разнообразяваме видовия състав. Тази година са насадени над 10 вида цветя в парковете. За икономия на средства, една част от посадъчния материал е закупена, а друга е собствено производство", каза за РАДИО ВИДИН управителят на фирмата Даниела Димитрова.

"Почвата ни е подходяща за засаждане на почти всички видове цветя и храсти. Подбор се прави само на база дали виреят на сянка или слънце. Капризните цветя се заместват с подобни, които са със същия външен вид. Палмите са скъпо удоволствие и засега ще се лишим от тях."

Повдигнати са короните на дърветата по парковете и особено на липите. Това се прави с цел да не се кършат, защото след това съхнат и за удобство на преминаващите. Най-много поражения видинчани нанасят на дърветата по ул. "Михаил III Шишман".

Макар и с огромно закъснение, във Видин започнаха обработките на тревните площи против комари, съобщи за РАДИО ВИДИН микробиологът на Дезинфекционната станция в града Веселин Кръстев. След като изтече задължителният срок за обжалване на решението за изпълнител на обществената поръчка, договорът е подписан и веднага са започнали аерозолните пръскания. Обработен е Крайдунавският парк и жилищните комплекси, започват третиранията и в селата по поречието на река Дунав.

"Тази година за първи път толкова късно се сключи договорът и то не по причина на местните администрации. Просто късно се отпуснаха средствата от републиканския бюджет и процедурата за обществените поръчки е изключително тромава. Отне почти 2 месеца и това забави нещата", обясни закъснението Веселин Кръстев.

Срещу друг, и то опасен вредител- бялата американска пеперуда, все още не е пръскано. Това е един от най-опасните вредители, който за кратко време може да нанесе безвъзвратни щети по дърветата и най-вече по овощните. Развива две и частично трето поколение. При липса на храна гъсениците може да нагризат повърхностно и плодовете. При по-висока плътност неприятелят може да обезлисти напълно големи дървета на значителни площи. В момента във Видин се наблюдава яйцеснасяне на второ поколение, през август се очаква и излюпване на гъсениците. Специалистите от Растителна защита Видин са издали две предписания на Общината. Това каза за РАДИО ВИДИН Пламен Стоянов, н-к отдел "Растителна защита" към областната дирекция по безопасност на храните.

"Гъсениците от първо поколение нанесоха локални поражения. След като се излюпят гъсениците от второ поколение пораженията ще бъдат масови", предупреди Пламен Стоянов.

Миналата година във Видин химическата обработка на дърветата, нападнати от гъсеници на бяла американска пеперуда, започна на 31 август.

Изобретенията, чрез които може да се добива енергия
от възобновяеми източници, са страстта на Николай Ангелов. Дипломираният инженер от Враца е посветил годините след пенсионирането си на слънчевата енергия и нейните неограничени възможности.

"Аз отдавна се занимавам с този тип енергия, по-специално със слънчева енергетика. Претендирам, че съм направил голямо откритие в тази област. Затова предпочитам тук, в Бългаия, да бъде реализирано, тъй като аз съм го предложил това нещо. Става дума за платформа за слънчева енергия, която се прави в Обединените арабски емирства", обясни изобретателят.

Николай Ангелов смята, че рано или късно държавата ще обърне нужното внимание на разработките му. Засега се успокоява, че публикациите и разработките му се радват на особен интерес в youtube.com.
По публикацията работи: Йорданка Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40