Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чистят шахтите по видинския бул."Панония"

Огромни локви се образуваха по наскоро ремонтирания видински булевард "Панония" след проливния дъжд преди броени дни. За проблема сигнализираха наши слушатели.

"След всеки по-обилен дъжд ситуацията е една и съща"
, казаха пред екип на РАДИО ВИДИН, живеещи в района хора.

"От 270 шахти по бул."Панония", 40 са запушени със строителни отпадъци и асфалтова смес. Строителната група на Община Видин извършва проверка на шахтите. Почистват се отгоре, за да се види в какво състояние са, за да сигнализираме на фирмата- изпълнител на ремонта на булеварда да ги изчисти. Проблемните шахти сме ги отпушили"- обясни за "Еко Свят" заместник кметът по “Устройство на територията и развитие на инфраструктурата” в Община Видин инж. Добромир Дилов.

Строителната група на Общината периодично, през лятото и есента, прочиства шахтите, увери инж. Дилов.

"Постоянно идват сигнали в Община Видин за кражби на капаци. В кв."Нов път" са възстановени почти всички капаци. Новите, които се поставят, се заготвят в базата на Общината, за да се пестят средства. Само по бул."Панония" са възстановени 52 капака. Там ремонтът вече върви към финализиране. Община Видин е написала писмо до фирмата- изпълнител и когато отстранят нашите забележки, ще приемем обекта. Забележките са предимно за шахтите", каза още заместник кметът.

"На сайта на Община Видин е публикувана публична покана за ремонт на четвъртокласната мрежа и улиците в град Видин. До 10 август е срокът за подаване на офертите, до 13 август е срокът за отваряне, така че Общината е задвижила процедурата и остава да изберем само изпълнител. Улици тази година няма да се преасфалтират цялостно"
, коментира предстоящите ремонтни дейности Добромир Дилов.

100 000 лева са заделени за изкърпване на улици в град Видин и 184 000 лева за селата. Реално ремонтът ще започне през септември, ако няма обжалване на избора на изпълнител.

Канализацията в Крайдунавския парк се захранва от двата сондажа, които и в момента работят. Всеки един от тях може да полива 150 декара площ.

"Пролетта Общината задели средства и бяха захранени тези сондажи. Вече трети месец парковете се поливат с подпочвена вода".

Тази година, освен че парковете се поливат чрез канализацията, която черпи вода от сондажите, са насадени над 10 растителни вида в цветните алеи, оформени са и нови площи с храсти. Фирмата по озеленяване редовно извършва подкастряне на дървета и друга растителност, която пречи на движението на автомобили и на пресичането на пешеходци. Попитахме разхождащите се в алеите хора дали са забелязали тези промени и харесват ли парковете в града.

"Паркът е неосветен към крепостта "Баба Вида" и не се охранява, не се почиства редовно. Както и да го озеленят, като не се пази, няма да имаме нищо. Редовно ходя из парковете и виждам, че има насадени цветя. Пейките имат нужда от боя. Трябва да се поставят и повече кошчета. Харесва ми, че направиха всички детски площадки"- това са част от отговорите на видинчани.

Районната прокуратура във Враца обяви, че пожарът, станал на площадката за съхранение на твърди битови отпадъци (разположена близо до бившия Противочумен институт), който избухна на 2 май и в продължение на три дни обгази града, не е довел до отравяне на въздуха. В същото време от районната прокуратура са изпратили в София материали за изготвяне на експертиза във връзка със самия пожар- съобщи сътрудникът на РАДИО ВИДИН във Враца Георги Александров, като уточни, че още през юни кметът на Враца инж. Николай Иванов обеща площадката да бъде затворена.

В резерват "Чупрене" предстои да бъдат обособени три панорамни площадки. Дейностите сa част от инициатива за подобряване на екологичната структура на резервати в Северозападна България. Освен резерват "Чупрене", ще бъдат облагородени със средства по Оперативна програма “Околна среда” още две защитени зони в Северозападна България- Горната Кория в Берковица и остров Ибиша в река Дунав, при Долни Цибър. Дейностите ще бъдат извършени от РИОСВ Монтана в продължение на три години. За целта са осигурени 246 000 лева. От тях 85% са от ЕС, а останалите от бюджета на България, съобщи сътрудникът на РАДИО ВИДИН в Монтана Любомир Андреев.

"Предвижда се ремонт на съществуващи туристически маршрути, които са определени със заповед на министъра на околната среда и водите. В резерват "Чупрене" има такава пътека за посетители, за да могат туристите да се запознаят с красивата природата", каза Дияна Иванова, експерт в РИОСВ Монтана.

Предвижда се още изграждането на противопожарни кули, ще бъдат поставени информационни табели, ще бъдат описани растителните и животинските видове, ще се очертаят границите на резерватите. Всичко това ще бъде заснето на видео филм.

Цвети Иванова, управител на Областен информационен център Враца, е инициатор на една идея, която не успя да спечели финансиране от кампанията "За чиста околна среда 2012". Разработен е проект, с който е кандидатствала общинската управа на Враца. Инициативата цели облагородяване на район от ж. к. "Околчица", който се намира в централната градска част. Идеята е горната част на 3 гаражни клетки да се приспособи за детска площадка.
 
В същия жилищен комплекс, който е разположен на около 19 декара, има 5 големи жилищни блока и 51 гаражни клетки, но нито една зелена площадка.

"С проекта "Зелени гаражи" ние помогнахме на общината с идеята, дадохме я, но те свършиха останалото. Намерението ни бе да предложим иновативна, съвременна тенденция в сферата на опазването на околната среда. В повечето страни има подобна практика- покривите на определени сгради да са на мода. Може би и у нас би могло да има подобна тенденция. Виждала съм, чувала съм, че подобни добри практики се прилагат и в България", разказа Цвети Иванова.
По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40