Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Знаем ли как да търсим правата си пред Европейския съд?

Всички физически, или юридически лица могат да търсят правата си в Еропейския съд, ако в нашата страна са изчерпани всички възможности за справедлив съдебен процес. Досега България е платила над 10 милиона лева обезщетения по дела за нарушени човешки права. Най-често присъдите са заради неразумно дълго проточили се процеси. Тази година се въвеждат две процедури за компенсиране на хората, така че да не се наложи те да се обръщат към тази инстанция.

Знаем ли обаче как да потърсим защита на човешките си права пред Европейския съд и каква е процедурата- това са въпросите, които зададохме в рубриката "Правосъдие" в "Посоките на делника" на адвокат Любен Иванов. 

"Промените не отменят правото на жалбоподателите да сигнализират Европейския съд по правата на човека за констатирани нередности, а законопроектът е изготвен именно след анализ на постановените от Европейския съд осъдителни решения по дела срещу България. Всеки може да търси правата си, говорим за правата, описани в европейската конвенция по правата на човека. За да се обърне човек към Европейския съд, трябва всички възможности на съдилищата в страната да са изчерпани. Първо може да се подаде писмо с искане за съдействие. То е в свободен текст. Това обаче, трябва да направите в срок от 6 месеца след приключване на делото пред българския съд. След това от там изпращат плик, в който се съдържат европейската конвенция, и бланка, която се попълва от заинтересованото лице. Ново е изискването от 2011 г., за което няма точна съдебна практика- случаят да е от особена важност, което Европейският съд преценява"- обясни адвокат Иванов. Той уточни, че всеки сам може да попълни бланката, която се изисква от Европейския съд, но е добре да се ползва и юридическа помощ, за да се спазват правните норми.

Ето и някои интересни казуси, спечелили в Европеския съд. България беше осъдена от свой гражданин да получи обезщетение от държавата в размер на 4 500 евро. Човешките му права са били нарушени преди 5 години от управата на затвора, където е лежал, тъй като го вкарали за 14 дни в карцера. Наказанието било наложено, защото той си позволил да напише жалба до прокурор, че не си е получил колет. Българските власти трябва да върнат близо 850 декара земя на законните й собственици, или да им изплатят обезщетение от над 1 млн. евро за неизпълнение на реституционни претенции. Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди страната ни за нарушаване правото на живот, заради провала на властите да разследват смъртта на мъж, убит при въоръжен грабеж. Съдът присъди на родителите му общо 20 000 евро.

Оказва се, че и във Видин хората знаят как да търсят правата си пред Съда в Страсбург. Според адвокат Любен Иванов на всеки два до три месеца се подава жалба от региона, но отговорът се бави между една и две години. В неговата практика до сега няма отговор по жалба, подадена за нарушени човешки права на негов клиент. Той обобщи, че хората най-често се оплакват от липсата на справедлив съдебен процес.

Вижте още

В "Музикална зона" ще се ваксинираме с DAC & ALEKSANDAR

   Изпълнителите на придобилата популярност по време на пандемията кавър песен "Корона, чао" - Александър и Дац, направиха нов хит - "Ваксина, ваксина". През последната година те станаха известни не само на Балканите, но и в цял свят. "На "Марина, Марина" от Роко Граната направихме текст, който е хумористичен и актуален”, разказва Драган Дац.  Двамата..

публикувано на 10.05.21 в 09:53

Велоуикенд във Врачанско

Колоездачен клуб "Враца Велообщество" проведе велоуикенд в Северозапада. Участниците преминаха през красивата природа на Врачанския Балкан и Искърското дефиле, посетиха манастир, музеи и много природни забележителности. Участниците разгледаха местните забележителности, между които са водопадът Скакля, Черепишкия манастир, тракийското селище..

публикувано на 29.04.21 в 15:26

Кампания популяризира туристически обекти в Северозапада

Движение "Северозапазване" от град Кула започна нова кампания- "Северозападът е България". Идеята е известни личности да рекламират туристически обекти от региона. "Идеята е да наблегнем на по-малките населени места, на самите културно-исторически обекти. Да изработим една карта на тези обекти, на края на годината да съберем всички тези..

публикувано на 29.04.21 в 15:24

Проф. Венелин Терзиев: Доста отворени въпроси остават след приемането на Стратегията за висшето образование

Проф. Венелин Терзиев е доктор на науките по „Национална сигурност“, научна специалност „Организация и управление извън сферата на материалното производство“ в Националния военен университет „Васил Левски“ – гр. Велико Търново, доктор на икономическите науки по научна специалност „Финанси“ в Стопанската академия „Димитър Апостолов Ценов“ – гр...

публикувано на 28.04.21 в 16:30

Проф. Андрей Захариев за предизвикателствата пред системата на висшето образование

Проф. д-р Андрей Захариев е роден във Видин. Завършва висше образование в СА „Д. А. Ценов“ през 1994 год. и защитава докторска степен през 1999 год. в областта на инвестициите в човешкия капитал. Доцент е по финанси от 2001 год. и професор от 2012 год. с втора хабилитация по фискална децентрализация. С над 200 научни публикации по финанси и икономика...

публикувано на 28.04.21 в 13:26

Любими песни за любими цветя в „Музикална зона“

  Пролет е! Килим от пъстри цветя се разстила по земята. И като в букет са наредени празниците Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден- изпълнени с много цветя, благоуханен аромат и усещане за пролет. Като магичен букет от цветове, аромати и звуци ще се излеят и песните в днешната „Музикална зона“, ще стимулират сетивата ни и ще изпълнят с еуфория..

публикувано на 26.04.21 в 09:50

В „Музикална зона“ слушаме песни за дъждовно време

  Много харесвам песните за дъжд! Пък и по дъждовното време си падам... Дори обичам да се разхождам под дъжда... понякога, зависи от компанията. Тези, които обичат да се разхождат и да си пеят под дъжда казват, че... "няма нищо по- хубаво от лошото време". Стига да имаш чадър. Време- няма как да го спрем, дори да искаме ;) Само че, дори и да вали, ние..

публикувано на 19.04.21 в 09:53