Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спортната биография на семейство Ракаджиеви- Росица Дочкова и Димитър Ракаджиев

И така, понеделник е.

Днес дамският дует на "Калейдоскоп"- Нора Георгиева и Ваня Минева- си говорим с майстора на спорта по акробатика Росица Дочкова. Тя е родена във Видин през 1944 година и е трето поколение спортисти в рода Дочкови.

Дядо Петко Дочков бил фелдшер и един от основателите на колоездачното дружество във Видин. Когато си отишъл от този свят, приятелите му дошли на погребението със спортните си бегачи и така го изпроводили в последния му път.

А тримата му сина- Крум, Ангел и Асен израстват като едни от най-добрите футболисти на Видин през 30-те години на миналия век.


Бащата на Росица- Крум Дочков, спортува като ученик във Видинската мъжка гимназия, после влиза в отбора на "Виктория 23" и в СК "Бдин", където играе ляв нападател заедно с братята си Ангел- десен нападател и Асен- централен защитник. От онова време до днес са известни във футболните среди като "Спойка Дочкови".

Как се чувства едно малко момиче в семейство, в което всички се вълнуват от спорт и активно спортуват? Как предава тази любов на своите ученици, на своите състезатели, на своя син? И как днес точно синът- Росен Ракаджев- е този, който събира и подрежда семейните спомени:

Като ученичка Росица Дочкова спортува лека атлетика и гимнастика, а по-късно в горния курс на ІІ СПГ "Лиляна Димитрова" започва да тренира и акробатика. През 1961 година на Републиканското първенство в Кърджали- с партньора си Илия Крушарски, стават шампиони на България в смесените двойки І разряд, а в женските двойки завоюва сребърните медали. 

© Снимка: Личен архив Росен Ракаджиев


Във ВИФ "Георги Димитров"- сега Национална спортна академия "Васил Левски"- се запознава с Димитър Ракаджиев. Заедно тренират акробатика от І курс. За две години Росица достига к.м.с. с женска двойка.

Най-големите си успехи постига през последните две години от следването, когато с партньора си Рене Ранев стават републикански шампиони, а през 1967 година покрива майсторска норма по акробатика.

Димитър Ракаджиев е роден в град Елхово /1944-2008/. Като ученик тренира борба и спортна гимнастика, като става републикански шампион на земна гимнастика. Като студент през 1962 година започва да тренира четворка акробатика.

Играе на върха на пирамидата и е известен като най-добрият стойкаджия на този вид акробатика. Пет години четворката на Димитър Ракаджиев е най-добрата в България, а равносметката е 5 републикански титли. По онова време не се провеждат официални европейски и световни първенства по акробатика.

 © Снимка: Личен архив Росен Ракаджиев


Росица и Митко участват с националния отбор на турнири с ранг на европейско първенство, в които участват отбори от СССР, Полша, Чехия, Унгария, Германия. Тези страни по-късно стават водещи в световната акробатика. Семейство Ракаджиеви участват в различни представления в цирка на Слънчев бряг, като изява на тогавашното "Бюро естрада".

Акробатика завършват 15 специалисти от първия випуск на висшия спортен институт. От всички завършили единствено Росица, Митко и двама от партньорите му остават в България. Останалите заминават нелегално за Америка, където се посвещават на цирковото изкуство.

След завършване на следването, семейство Ракаджиеви работят в Бургас. Митко става съдия международна категория по акробатика, а една година по-късно се местят в Ямбол и работят като специалисти по акробатика в УСШ.

Занимават се с момчета от 10 до 15 години по всички видове акробатика. Работят 2 години, а един от възпитаниците им- Димитър Минчев, по-късно става трикратен световен шампион на смесени двойки.

По семейни причини през 1968 година идват във Видин, с което приключва тренировъчната им дейност, тъй като акробатиката във Видин не е развита като спорт...

Митко работи като методист в БСФС, а Росица като учител по физическо възпитание в СОУ "Димитър Благоев", където води секция по спортна гимнастика.

Още първата година на републиканското първенство във Велико Търново идват първите медали- юношите стават ІІ-ри, а девойките ІІІ-ти!

© Снимка: Личен архив Росен Ракаджиев

Нейни ученици са известните баскетболисти Краси Генов, Вили Лилков, Люси Герасимов, колегите й Ели Богомилова, Бистра Янева, Летко Йорданов.

При откриването на Математическата гимназия Росица Дочкова е част от първия учителски колектив, а по-късно е назначена в VІ-то ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", където започва да развива акробатика с момичета и момчета от най-малката възраст. В начален курс Росица работи като базов учител към МНП по различни проблеми, най-вече изпреварващо обучение по гимнастика. Изнася открити уроци на национално ниво, удостоена е със званието старши учител. През 1983 година защитава с отличен ІІ клас квалификация. Участва в разработването на масови гимнастически композиции в чест на национални празници. За активната си дейност е наградена с екскурзия до Москва и Ленинград в олимпийската 1980 година.

© Снимка: Личен архив Росен Ракаджиев


Митко Ракаджиев с идването си във Видин работи като методист в БСФС, треньор по гимнастика към УСШ, учител по физическо възпитание в Математическата гимназия от 1975 до 1985 година. Бил е водещ учител, явявал се е на състезания по 7 вида спорт. Негов ученик е известният баскетболист Коста Илиев- национален състезател, издигнал се до ръководни постове в родната баскетболна федерация, ФИБА-Европа и сега спортен директор на ФИБА-Свят.

През 1984 година във видинската спортна зала "Фестивална" се проведе спортна продукция с участието на "златните момичета" на Нешка Робева от националния отбор по художествена гимнастика и националния отбор по акробатика, воден от Евгени Колев. След спортния спектакъл на вечеря с партийните ръководители на Видин се взема решение за развитие и на двата спорта в нашия град.

През 1984 година във видинската спортна зала "Фестивална" се проведе спортна продукция с участието на "златните момичета" на Нешка Робева от националния отбор по художествена гимнастика и националния отбор по акробатика, воден от Евгени Колев. След спортния спектакъл на вечеря с партийните ръководители на Видин се взема решение за развитие и на двата спорта в нашия град.

"Учудващо е, че ръководството на Видин не знае за специалистите акробати Ракаджиеви, а в града ги познават най-вече като учители по физическо възпитание..."- споделят тогава Нешка Робева и Евгени Колев, като напомнят, че от завършилите 15 треньори, двама са във Видин и за тези години, през които те са в града, са могли да сътворят чудеса. Месец по-късно семейство Ракаджиеви приема да работи и развива акробатиката в новооткритото училище "Любен Каравелов", което разполага с два големи салона и прекрасни условия за работа. С помощта на двете спортни федерации единият от салоните е оборудван с уреди и пособия за спортна акробатика. За кратко време двамата специалисти оформят групи с деца от различни училища и оформят две състезателни двойки акробати- смесена и женска. Но всичко стига до тук... С новото териториално разпределение партийните ръководители се преместват в област Монтана и всички договорки и обещания за материално обезпечаване на новата спортна секция остават неизпълнени... По-добрите деца от школата на семейство Ракаджиеви преминават в ЦСКА и "Левски" и по-късно постигат високи спортни резултати в акробатиката и скоковете във вода. © Снимка: Личен архив Росен Ракаджиев

Равносметката на семейство Ракаджиеви от цялостната им спортно-състезателна и професионална дейност е 12 златни медала, един сребърен и един бронзов, много грамоти, отличия. Плакети за принос в развитието на акробатиката за честванията на "50-години акробатика в България" през 2001 година. Плакет "30 години математическа гимназия", а Димитър Ракаджиев посмъртно е награден и с плакет на СОУ "Любен Каравелов". Той е известен и с обществената си синдикална дейност, с изявена гражданска позиция по много проблеми, свързани с прехода към демократични промени в България. Бил е председател на регионалния учителски синдикат към КТ "Подкрепа" от учредяването му, а по-късно е избран и за председател на цялата синдикална структура във Видин.

Традициите на този спортен род са продължени в четвъртото поколение от сина им Росен Ракаджиев, който завършва с отличен магистърска степен на Национална спортна академия "Васил Левски" и в наши дни се утвърждава като един от успешните организационни специалисти във Видин. От учител в Общински детски комплекс се издига до спортен специалист в Община Видин и главен експерт на Министерството на физическото възпитание и спорта за нашата област. В момента Росен Ракаджиев работи за развитието на ученическия спорт и баскетболната игра като изпълнителен директор на Ученически спортен клуб "Шампион" и БК "Видабаскет". Организатор е на ученическите игри във Видин, а по негова идея в града ни се провежда уникалната по масовост Ученическа баскетболна лига, която вече има 7-годишна история.

Вижте още

Общините с по-малко разходи за отопление и поддръжка след саниране

По- малко изразходвана електроенергия и по-малко вредни емисии в околната среда, съответно и по-малко средства за отопление. Това са само част от ползите за Общините от мерките за енергийна ефективност.  Белоградчик е една от общините в страната с най-много санирани сгради - не само жилищни, но и публични. "Няма нито една..

публикувано на 24.02.21 в 17:45

„Музикална зона“ в памет на Джордже Балашевич

Още една свидна балканска жертва на COVID- 19. В петък, на 19 февруарипочина една от най- големите звезди на бивша Югославия - поетът, композиторът, изпълнителят Джордже Балашевич. Той почина три месеца преди 68-мия си рожден ден. Балашевич е роден на 11 май 1953 г. в Нови Сад. . Започва кариерата си преди почти четири десетилетия в групата..

публикувано на 22.02.21 в 09:15

Загнездиха белоглавите лешояди във Врачанския балкан

Екипът на Дружество за защита на хищните птици проведе мониторинг на белоглавите лешояди в природен парк "Врачански Балкан". В северните части на парка, на 10 различни места, бяха наблюдавани кацнали при гнездата си белоглави лешояди, като в поне в две гнезда има мътещи птици. В района на град Враца, в други две гнездови територии, са..

публикувано на 18.02.21 в 15:32

Осем типа местообитания пази НАТУРА 2000 в Макреш

В землището на село Раковица в община Макреш е началото на защитената зона "Западна стара планина и Предбалкан" по Директивата за местообитанията. 1 836 хектара от общинските гори попадат в тази зона, целта е да опазят 8 типа местообитания. "Като характеристика, тези местообитания представляват букови гори, повече от половината площ..

публикувано на 18.02.21 в 14:45

40 години ще отбележи група СПРИНТ с нов албум и турне

С нов албум българската група "Спринт" ще отбележи 40 години от създаването си. Албумът, който е 14 поред, ще се казва "СПРИНТ 2Х20 - ГАЛАКТИКА". В него влизат 10 нови песни и три кавъри. "Този път ние сме съчетали стила ни електро поп, който беше в първите две дългосвирещи плочи с по-нови течения на алтернативната музика", каза Пейо..

публикувано на 15.02.21 в 14:48

В „Музикална зона“ слушаме Сергей Четкович

Сергей Четкович е известен черногорски певец от бивша Югославия. Роден е в Титоград (дн. Подгорица) на 8 март 1976 година.  Започва певческата си кариера през 1998 година на известния фестивал „Сунчане скале“, където участва с песента „Била си ружа“. Две години след соловия му дебют издава първия си албум, носещ името „Кристина“. Албумът жъне..

публикувано на 15.02.21 в 09:50

Държавата започна изкупуването на частни гори

Държавните предприятия ще инвестират до 2 млн. лв. за закупуване на частни горски имоти през 2021 година.  Кампанията за изкупуване на горите вече стартира. Изкупуването ще се извършва от 6-те държавни горски предприятия по новоутвърдени правила, които са достъпни в раздел "За нас" на официалния сайт на предприятието за региона –..

публикувано на 11.02.21 в 16:38