Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Красимира Лука: "В държавата има хора, които не желаят Рациария да бъде проучена и спасена"

Започнаха тазгодишните археологическите проучвания на антична Рациария. И както всеки път, и сега учените срещат административни проблеми. В разкопките, организирани от археолога Красимира Лука, трябваше да участва и един от най-добрите български специалисти в римската история- проф. Румен Иванов. От седмица той е на обекта, но все още не е получил официално разрешение от Археологическия инситут да започне разкопки.

"В момента разчистваме за втори път улицата, открита миналата година и оглеждаме пораженията. Късно миналата есен излезе информация, че тя е унищожена. След една седмица работа, за радост се вижда, че има само две отместени плочи. Сега ще продължим да я изследваме, тъй като миналата година нямахме тази възможност. Това ни е основната задача. Иманярски насипи са засипали сграда с много голяма височина в северната част на улицата и сега група студенти се опитват да премахнат този насип, който е с височина до 3-4 метра, а след като го премахнат, ще имаме вече и една сграда към тази улица. Опитваме се и да задвижим тежката държавна машина, така че повече това да не се повтаря- да не се унищожава разкритото от археолозите. За радост за първа година има шанс и надежда, имаме разбиране и от местната власт. Голяма подкрепа ни оказват от Община Димово, правят всичко по своите възможности. Получаваме и много сериозна подкрепа от Областната администрация във Видин. Така че очаквам да стигнем доста по-напред в проучванията. А и самият факт, че вече се разкрива част от Рациария, също е голям напредък. И ако отново бъде разрушено, това ще бъде голям срам за България! Тази година ни помага и Министерството на културата- отново без финансовата част, защото парите или липсват, или не са предвидени за този регион от България... Но голямата ни амбиция е това, което тази година правят по Черноморието, догодина да се случи тук"-
коментира Красимира Лука, и продължава:

"Първостепенната ни задача е да не бъдем изгонени от този обект, тъй като има много сериозна опозиция от ръководството на Археологическия институт, за което не можем да намерим разумно обяснение, но определено се пречи на проучванията на Рациария. Тази година беше забавено доста дълго време и разрешението на проф. Румен Иванов.

Надяваме се Министерството на културата да се намеси, за да не се стигне до изключително неприятната ситуация археологическият екип да бъде изгонен заедно с 20 студенти от чужди държави, защото тогава нашенските проблеми ще придобият международен мащаб.

Тези студенти не могат да проумеят как се е стигнало до такива поражения на един толкова значим археологически обект. Казват, че тук е като на бойно поле. Те предварително са предупредени, че са на спасителна акция и тяхната цел е не толкова да правим научни открития, а по скоро да направим нещо, така че да продължат разкопките и да бъдат информирани чуждите университети за стойността на Рациария. Много са ентусиазирани! Казват, че ще стоят тук дори и полицията да дойде и да се опита да ни изгони... И че няма да оставят за нищо на света този обект да продължи да се разграбва. Така че в тяхно лице имаме пълна подкрепа. За съжаление обаче вече наистина се убеждавам, че в държавата има много хора, които не желаят Рациария да бъде проучена и спасена. Заради това нашата организация- Българско археологическо сдружение, организираме на 20 октомври кръгла маса с искане за апромяна на статуквото и законодателството- като Рациария е поводът и ще се говори най-много за Рациария, тъй като тя е най-големият обект и най-ясно проблемите личат тук. Продължаваме борбата, защото този обект вече няма как да бъде спрян. Това, което в момента разкриваме, показва много ясно, че Рациария не е загубена", не се предава в похода за защита на археологическия паметник Красимира Лука.

"Целта ни е да стигнем до Източната порта на града. Но до сега Археологическият институт не ни дава разрешение за извършване на разкопки и заради това само разчистваме сектора. Разкрита е главната улица с посока запад-изток, тя е широка 6-7 метра и свършва в източна посока с порта. Преди повече от 25 години бе намерена Западната порта, която отдавна е разрушена от иманярите. Този град е много богат. До сега относно външна архитектура и градоустройство не може да се види много, защото през 90-те години са копали организирано- отделни групировки са плащали на органите на реда да си затварят очите, местните хора са били на надница и за кратко време с булдозери е изкопан на два метра дълбочина целият район. Но въпреки това най-стойностният за науката пласт- от ІІ-ІІІ век, все още е непокътнат, защото е по-дълбоко.

Цялото поле е осеяно с ценните за археологията каменни и мраморни останки, често с надписи на латински. Наблизо намерихме подобен надпис, посветен на римски император, от който за съжаление са оцелели само първите два реда. Може би, ако имаше трети ред, щяхме да разберем името на императора. Пише "SANKTIMUS PRINCIPLES", което означава "най-свещения император". И тогава, който е бил на власт, е бил "най-свещен", а след като бъде сменен, са му изчуквали името и са изписвали името на новия...", казва с усмивка проф. Румен Иванов.

Откриването на едната от двете главни улици е много важно за проучванията. Ако тя бъде разкрита изцяло, ще се достигне до центъра на града - форума. Там са най-интересните обекти - обществените и административни сгради, обясняват учените.

Рецептата за Рациария според проф. Румен Иванов е:

"Тук трябва да се копае поне пет месеца - от май до септември с поне 100 души и трябва да се отпусне сериозно финансиране от страна на държавата, а не да се дават много средства за малки и незначителни- в сравнение с мащабите на Рациария, обекти по Черноморието."

Областният управител Цветан Асенов е уверил археолозите, че за да се съхрят проучванията, около обекта ще бъдат монтирани видеокамери, които денонощно да следят какво се случва. Според Красимира Лука, ако тази идея се реализира, проблемът до голяма степен ще бъде решен.

В експедицията тази година участват 20 студенти, изучаващи археология в университетите в Англия, САЩ, Дания, Норвегия, Испания и Тайван.

Междувременно изобретателността на иманярите придобива нови измерения. Любител на "частните археологически проучвания" наскоро е закупил стара къща в непосредствена близост до археологическите разкопки на Красимира Лука.

Подът на стаите е премахнат и работливи иманяри, необозпокоявани от никого, са направили впечатляващи няколкометрови изкопи.

Снощи са подготвили и последната неразкопана стая, премахвайки подовата настилка. Какво са открили не е известно. А в този район, според учените, трябва да се намира Източната порта на античния град...

Вижте още

Възстановяването на селата е свързано с работа по европейски проекти

"Основната ни цел е да се възползваме от европейските програми, защото бъдещето на малките населени места, каквото е и Аспарухово, е в работа по европейски проекти". Това твърди кметът на селото, Людмила Макавеева - млада и амбициозна жена, чиято основна цел е да оправдае доверието на жителите на селото: " Тази година главният път през..

публикувано на 27.11.20 в 16:30

(По)знанието е отговорът срещу конспиративните теории

Конспиративните теории у нас продължават да са актуални , сочат данните от последното изследване на Тренд , което показва, че все още има висок процент от хора, които смятат, че COVID-19 не съществува . Конспирациите за коронавируса, в които българите вярват, обобщи социологът Евелина Славкова . "Тренд изграждаме традиция в..

публикувано на 26.11.20 в 11:00

Как реагира обществото на новите мерки на здравните власти?

Заради бързото разрастване на пандемията от коронавирус здравният министър Костадин Ангелов заяви, че от 27 ноември трябва да бъдат преустановени всички присъствени учебни занятия, да се затворят молове, дискотеки, барове, ресторанти и кафенета. А извънредната обстановка да се удължи с 4 месеца- до края на март. Предлага се още да се спрат всички..

публикувано на 25.11.20 в 11:29

Помощ за възрастни, самотно живеещи и карантинирани осигуряват Общините

Общините осигуряват помощ за възрастни, самотно живеещи и карантинирани лица с разнасяне на храна и медикаменти по домовете.  Веднага след 13 март, в началото на извънредното положение, голяма част от общините започнаха да подпомагат тези уязвими групи, като много бързо тази социална услуга се превърна в една от най-търсените в цялата страна.  На..

публикувано на 23.11.20 в 14:12

Село Стубел, в което младите се връщат

В рубриката "Добро утро, кмете" гостуваме в село Стубел- село, което постоянно се обновява, село с много млади хора и деца. Намира се в центъра на Северозападна България, община Монтана.  Простира се в широка долина, в южните поли на варовиковата височина Пъстрина (566 м. н.в.) и граничи със землищата на 13 села. Областният град е на 13 км от..

публикувано на 20.11.20 в 12:20

ИПИ: Ускорени облекчения и намаляване на осигурителната тежест

Пакет от бързи структурни реформи , насърчаващи инвестициите , заетостта и прозводителността в контекста на пандемията от коронавирус предлагат икономистите от Института за пазарна икономика , които представиха алтернативен на държавния бюджет .  Освен ефективните антикризисни мерки, фискалната пoлитика през следващата година трябва да..

публикувано на 19.11.20 в 11:00

Какво се случва с детските надбавки?

Миналата седмица изненадващо от ГЕРБ се отказаха от намерението си месечните детски добавки през следващата година да бъдат без доходен критерий и да се получават от всички семейства. Със спестените по този начин над 205 милиона лева ще бъдат осигурени допълнителни средства за 15% увеличение на заплатите в МВР, както и за обещаните месечни добавки..

публикувано на 18.11.20 в 11:16