Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Община Чупрене вложи 3000 лева в озеленяване

Средствата за озеленяване, в размер на 3 000 лева, са от общинския бюджет на Чупрене.

15 човека са наети на работа, за да поддържат новите цветни фигури и алеи на площада. Хората, които са били ангажирани със засаждането на цветята, са изкарали курс по озеленяване и в последствие са наети на работа за една година.

Парите за заплатите им са осигурени по ОП "Развитие на човешките ресурси". 

 "Плановете ни са догодина да направим още цветарници и да доразкрасим площада", каза секретарят на Община Чупрене Асен Джунински.

10 екопътеки са изградени в Чупрене. Те са с различна дължина и маршрути. Пресичат живописни планински местности и ежегодно привличат много туристи в региона.

Село Чупрене е изходен пункт на 4 от екопътеките, като крайната им точка е местността "Бекинска шобърка". Най-дългата екопътека тръгва от с.Горни Лом и достига до връх Миждур.

Маршрутите на 4 от екопътеките минават през интересните карстови хълмове, наречени "Глами". По този начин са обхванати и селата Върбово, Търговище и Репляна.

Втората тема в изданието на "Еко Свят" днес е за качеството на питейната вода.

 Водещите в контрола на мониторинга на питейната вода са РЗИ, които засега извършват 50% от необходимия брой проби за качество на питейната вода.

"Съществува вероятност от следващата година ВиК-дружествата да извършват целия контрол, а РЗИ ще контролират техните резултати"- обясни д-р Антон Петров, директор на Дирекция "Здравен контрол" в Регионална здравна инспекция Видин, като подчерта:
"Не може контролен орган да извършва изследване."

Според д-р Антон Петров, за разлика от други области в България, Видин все още има вода. Защото има много градове, които се затрудняват редовно да ноставят нужните количества чиста питейна вода за своето население.

Опасни ли са изхабените батерии, които изхвърляме ежедневно, за човека и каква вреда нанасят на природата? Това е третата тема в предаването днес. По нея работи стажант- репортерът Веселина Спасова. 

Все още честа практика е да хвърляме в кофата изхабените батерии, където те се смесват с битовите отпадъци, а после отиват на сметището. Там ги вали дъжд, пече ги слънце, а тежките метали и киселини, които се съдържат в тях, се просмукват в почвата и водите. Когато попаднат в подпочвените води, тежките метали се просмукват навсякъде. При замърсяване на почвата с тежки метали се трови земеделската продукция. После хората се хранят с плодове и зеленчуци, пасат добитъка си и вредата от тежките метали се умножава. Става дума за милиарди батерии по света годишно, за милиони в България.

Във Видин има места, на които всеки, който желае, може да изхвърли опасния отпадък. Контейнерите са разположени в почти всички търговски обекти, в които се продават батерии. Управителят на една от фирмите, които събират използваните батерии от Видин- Атанас Божилов, е убеден, че вече и в България се прави това, което в Европа е практика от 30 години.

Вижте още

Пещера "Венеца" вече посреща посетители

Пещера "Венеца" край село Орешец, община Димово отново отвори врати и  вече посреща посетители. "Засега задължително влизането е с маски, все пак това е затворено пространство. Дезинфекцираме парапета, каските, които носят, всичко. Групите, които влизат, са от по 5 души. Това е, което спазваме като правила" , обясни Стела Борисова - един от..

публикувано на 04.06.20 в 17:00

"Неделник" от 31 май 2020 година

В последният ден на обичаният месец май, но странен тази година, можете да чуете 311-то издание на предаването "Неделник" . Разтваряме  старите видински вестници, като за начало. А след това майсторката на тъканите съкровища Наташа Манчова ни разказва за нещо ново. На 3 юни в Етнографско- възрожденския комплекс "Свети Софроний Врачански" във..

публикувано на 31.05.20 в 13:47

Първокласници завършиха годината с филм

Виртуално изпращане на учениците от 1 "А" клас във видинското училище "Цар Симеон Велики" бе организирано от класния ръководител на първокласниците - Илиана Тодорова. За да бъде денят незабравим, тя бе подготвила кратко видео, в което основни герои са учениците. Темата на филмчето е "Празникът на буквите в Замръзналото кралство".  Сценарият е мой,..

публикувано на 29.05.20 в 15:33

Ловците от Чупрене с грижи за дивеча, отчитат слаб сезон

Ловните дружинки в Ловно- рибарско сдружение "Миджур" в село Чупрене всяка пролет полагат грижи за дивеча. Повече от половината дружинки са отказали да взимат групови разрешителни за отстрел на дива свиня след края на януари. "Това говори за изградени традиции в лова. Знае се, че до януари се ловува. Имаше и изключения. Много по- малко хора са..

публикувано на 28.05.20 в 16:15

Специален фонд за Северозападна България предлагат от БСП

Законопроект за създаване на Специален фонд за устойчиво развитие на Северозападна България предлагат от БСП. Идеята е ежегодно Фондът да разполага със 100 млн. лева, които да се инвестират в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. "Това е първата реална стъпка за развитието на Северозапада. Това, което ние предлагаме, и то ще..

публикувано на 27.05.20 в 13:59

Митко от Лом "възкресява" забравени паметници

Митко Митков- млад и буден жител на Лом , издирва и възстановява на добра воля и със собствени сили и средства стари войнишки и опълченски паметници не само в родния си край, но и в други части на страната. Заедно със свои съмишленици вече е дал нов живот на повече от 10 несправедливо изпаднали в забвение паметници: "Приятно ми е да се занимавам с..

публикувано на 27.05.20 в 09:57

Абитуриентски вълнения в „Музикална зона“

Дойде ли 24- ти май, всяка година настъпва един особено тържествен период- времето на абитуриентските балове. Започват абитуриентските вълнения, настроението е приповдигнато, подготовката за бала тече с пълна сила, а мислите се лутат между рокли, костюми и прически, любими съученици и учители. Все пак това радостно събитие е веднъж в живота...

публикувано на 25.05.20 в 09:50