Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виолета Христова: "Поезията е жест за разбиране, а всяко разбиране е прегръдка"

И така, понеделник е. Днес дуетът на "Калейдоскоп"- Людмил Лилов и Ваня Минева- си говорим с поетесата Виолета Христова. Тя избра да направи северозападната премиера на книгата си със стихове "… каза тя. И слезе от небето" по време на Поетичния панаир в Кула. Ще си говорим с нея днес за думите. Думите, като жест за разбиране; думите, като послания; думите, като покана за близост; думите, като прегръдки.

Виолета Христова е родена в Чирпан. Завършва българска филология в Пловдивския университет "Пайсий Хилендарски". Автор е на седем книги с поезия- "Пеш до земетръса" (1995 г.), "Звездна карта" (1997 г.), "Да бъде нощ" (2001 г.), "Другата стая" (2005 г.), "Сняг от друга зима" (2008 г.) и "Тревата ли?" (2010 г.). Виолета Христова е носител на Националната литературна награда "Георги Братанов" и на приза "Мара Белчева". Печели първа награда в конкурса "В полите на Витоша", отличия на "Златен ланец", "Биньо Иванов" и много други. Нейни стихове са преведени на руски, сръбски, френски и участват в много литературни антологии. Живее и работи в София. Член на Съюза на българските писатели.

"Нямам впечатляваща биография- родих се, родих децата си, чакам те да родят децата си... През това време написах 7 книги със стихове… И географията ми е също толкова семпла: Чирпан, Пловдив, Стара Загора, София"... Виолета Христова казва още, че най-много се гордее с трите си момичета, защото те опровергават всичките й теории и така я карат да си създава нови. Едното от нейните момичета- Ина Христова, е художник и автор на илюстрациите и дизайна на новата й книга- "… каза тя. И слезе от небето". А ето как друг майстор на словото- поетесата Ина Иванова- характеризира стихосбирката:

"Вселените на Виолета Христова не са враждебни. Те са част от умния калейдоскоп, който се пренарежда така, че да видиш картината на собствената си емоционалност. Вселените на Виолета Христова са безпристрастни, но щадящи. Тази книга не престава да търси етичните измерения на съществуването."

Томчето съдържа 71 стихотворения. Както казва в рецензията си Христина Панджаридис: "71 опита за прекрояване на действителността, за безболезнено вмъкване на ново парче плат на местата, където се е поизтъркало от употреба, удължаване и зашиване на орнаменти, за да пъстрее и весели окото. ... Слова - фенери, насочващи вниманието към дребни детайли, но обясняващи смисъла на едно развълнувано сърце, на цветове, без които отвореният прозорец е с решетки и ти ще задържиш погледа си само и единствено върху тях. А има много повече." Защото винаги разбирането на и за поезия е много повече от едно- бих добавила аз. Така ли е, не е ли?...

"Светът ми включва само любими неща: любими човеци, любимо човечество, любими гледки, звуци, мириси и цветове- изобщо любимост от всякакъв вид. Останалите наличности ми се губят. За да разкажа какъв човек съм, трябва да се сравня. А нима кафявите очи знаят как изглежда светът за синеоките!? Всички само допускаме другостта, обясняваме я със свои думи, залепваме й четливото етикетче и сме доволни от яснотата. Затова не знам какъв човек съм. Няма подобни наоколо. А може би има?"- казва Виолета Христова. И обобщава:

"Поезията е жест за разбиране, а всяко разбиране е прегръдка."

Верни на себе си оставаме и ние- дамският дует на "Калейдоскоп"- Нора Георгиева и Ваня Минева, като отново ви пожелаваме, уважаеми слушатели- запазете яркостта на цветното си виждане!

РАДИО ВИДИН припомня:
В петък вечер- 17 август 2012 година, в античната крепост "Кастра Мартис" Кула, се проведе награждаването на победителите в поетичния конкурс на името на Йордан Йончев. Жури, председателствано от Андрей Андреев и членове Анелия Гешева и Силвия Христова, определи три награди за цикъл стихове на: Галина Иванова от Варна (за "Ключ към сълзата", "И цвят и дума" и "Като първа снежинка"); Ивайло Терзийски от Силистра (за "Бисерче в мида", "Гарванът, който пееше наум" и "Песен за светлата мъгла") и Валентина Йотова от София (за "Еньовден", "Октомври" и "Питат ли ме"). Присъдени бяха и три отличия за цикъл стихове на: Милко Христов от Лом; Анелия Янковска-Сенгалевич от София и Владо Трифонов от София. Първа и трета награда не бяха присъдени.

Специална награда за сериозно творческо присъствие и популяризиране на конкурса получи Таньо Клисуров от Стара Загора. Със специалната награда на кмета на Община Кула д-р Владимир Владимиров бе отличено творчеството на Георги Драмбозов от София. Грамота получи Владка Вълчева- съпруга на писателя Йордан Вълчев, за направените дарения от личната библиотека на семейството и за подпомагане на дейността на читалище "Просвета" Кула.

На тържествено заседание на Общинския съвет на Кула- по повод празника на града, с "Отличителен знак на Община Кула" за принос и заслуги към гражданите посмъртно бе удостоена Мария Димитрова Петрова. Грамота за отличен успех и парична награда от 100 лева бяха връчени на Мартин Начов, завършил през тази година средното си образование в СОУ "Васил Левски" Кула.
По публикацията работи: Ваня Минева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40