Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Иванова: "Проблемите в пчеларството са от години, но светъл лъч има"

© Снимка: БНР

700 пчелни семейства и 18 години живот сред пчелите- с това може да се похвали Петя Иванова от врачанското село Остров. Тя започва да се занимава с пчеларство през 1994 година с едва четири пчелни семейства. На пчелина в село Остров активно се включва цялото семейство. През 2010 година Петя е носител на титлата Пчелар №1 на България на в-к "Пчела и кошер". Тя е и първата жена, разчупила всеобщите представи за лидерство на мъжете в пчеларството. Като дългогодишен пчелар, е инициатор за създаването на Национално сдружение на жените-пчеларки и заслужено е негов председател.

В предаването "Земята, която ни храни" по РАДИО ВИДИН си говорим за качеството на меда, за пчеларската година, за дейността на Сдружението и очакванията на пчеларите.

"За пчелите годината започна добре, но по време на слънчогледовата паша настана суша, това намали и добивите в Северозападна България наполовина. Последният мед, който извадихме, беше преди месец. Сега е много важно пчелните семейства да се подхранят и да бъдат третирани, за да могат да издържат зимата. До края на септември кошерите трябва да се зазимят"- каза Петя Иванова. По думите й помощта от 12 лева за пчелно семейство, която за първа година получиха пчеларите, е полезна, защото те си купуват това, което им е необходимо- препарати за есенно третиране, оборудване, пчели или пчелни майки.

Петя Иванова не скри, че през последните години за пчеларите е проблем изчезването или безпричинното измиране на пчелите, а от страна на работещите в земеделските структури не срещат разбиране. Затова и през своята първа година Националното сдружение на жените-пчеларки е работило активно за решаването на проблемите в сектора. Сега погледите са насочени към Европарламента.

"Организирахме няколко срещи с евродепутата Мария Габриел, на които поставихме много от проблемите на българските пчелари- пръсканията на земеделските земи, директните плащания и директните продажби на пчелен мед. Надяваме се от 2014 година в новата ОСП плащанията на пчелни семейства да бъдат включени канто директна субсидия. Надяваме се и следващата година да има лаборатория, в която пчеларите ще могат безплатно да изпращат проби, които да установят причините за загубата на пчелни семейства"- каза Петя Иванова.

Това, което предстои- Сдружението подготвя и изложба в Брюксел, чиято цел е да рекламира българския мед. Изложбата ще бъде в края на месец октомври. Очакванията са да се организира и кръгла маса, на която с евродепутатите ще бъдат обсъдени проблемите в пчеларството в България. Колкото до това- има ли криза в пчеларството като бранш, Петя е категорична: "Това не е криза, при нас проблемите са едни и същи от години, и пчеларите ги знаят. Важното е, че всеки един може да участва по Националната програма за пчеларство, по мерките на ПРСР. Всеки, който има желание, може да се развива, стига да иска!"
По публикацията работи: Йорданка Герасимова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50