Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училище, здравей!

Имало едно време един народ, който в продължение на четири века и половина нямал своя държава. Но в песните, приказките, пословиците и поговорките, в обредите и ритуалите си пренасял грижливо своята национална памет. И когато някъде в средата на 17 век Светът започнал да разширява своите граници, един монах събрал и написал в малка книжка оцелялата история на този народ. Така започнало нашето българско Възраждане- от пламъка на една свещ, предаван от ръка на ръка. Пламък, в чиято светлина започнало сомообразоването на една нация. Нация, която по силата на мъката си припознала и оценила силата на познанието като самозащита, самосъзнание, самочувствие, самобитност, самостоятелност.
 
И като във вълшебните приказки разпратил този народ най-талантливите си синове по Света- за да съберат опит и да създадат свой модел за училище. Докато младите българи ставали професори в европейските университети преди да навършат 28 години, по нашите земи занаятчии започнали да събират около себе си първите азбукарчета и да ги учат на малко занаят, малко математика и малко етикет- да знаят как да се държат сред хора. Тогава се родила и думичката народополезност.
 
И станала тази хубава думичка- народополезност- здрава основа на българското училище, което за по-малко от двайсет години порастнало и се развило до образователен модел. Събирали младите българи всичко полезно и приложимо и от широкия свят и го пренасяли у дома. Така само 10 години след Освобождението и по-малко от 50 години след отварянето на първото килийно училище, в България е открит първият университет- "Свети Климент Охридски". Годината е 1888-ма. От онези години е останало и преклонението на българина пред познанието.
 
И химнът "Върви, народе, възродени".
 
И днес- въпреки трудното време, в което живеем, или може би точно заради това- на първия учебен ден ние се вълнуваме с всеки следващ випуск азбукарчета.
 
Дано е жива в умовете и сърцата ни завинаги хубавата българска думичка народополезност! И нека тя бъде мярата на всяка стъпка, която днес правят всички, които всеки ден влизат в българското училище- децата, родителите, учителите и законотворците.

Във всички училища на Видинска област днес тържествено бе открита учебната година. "Броят на учениците е нарастнал със 100"- похвали се Калин Нинов- началник на Регионалния инспекторат по образованието в града. От общия брой 9 658 ученици в областта, първокласниците са 793. Петгодишните деца, включени в задължителна предучилищна подготовка са 633, а шестгодишните, подготвящи се за училище, са 563.

96 първокласници прекрачиха днес за първи път училищния праг във видинското СОУ "Цар Симеон Велики". В най-голямото видинско училище се обучават общо 918 ученици от първи до 12 клас.

Около 570 деца огласиха двора на училището по изкуствата СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" във Видин. Тази година първокласниците са 64 и са разделени в три паралелки. В атракция по време на празника се превърна пускането на балони, оцветени в цветовете на Българския трибагреник, и с посланието учениците да учат, пеят, танцуват и рисуват през цялата година.

"Желая на всички вас, учници незабравими дни, успешно обучение и вяра в учителите. Нека дните ви в училище са пълни с успехи, пазете традициите на училището. Колеги, работете с любов, търпение и вяра, за да могат нашите ученици да получат най-доброто образование и да успеят да се осъществят като достойни личности", каза в приветственото си слово директорът Любомир Миланов.

"Учете и мислете, винаги казвайте на глас мнението си и го отстоявайте, станете по-умни, по-можещи и все по-богати на знания, защото знанието е най-голямото богатство", така се обърна към учениците Соня Иванова от училищното настоятелство. Тази година в училището по изкуствата във Видин ще има общо 8 паралелки в профилите изобразително изкуство, музика и хореография, които са разпределени от 8 до 12 клас.

710 ученици, разпределени в 31 паралелки, 96 първокласници, 21-о деца в подготвителна група, 55 учители- това е общата картина в най- голямото основно училище във Видин- "Иван Вазов".
 
Училището посреща своите ученици с обновен и освежен кухненски блок и столова, и освежени очертания на игрището- площадка по безопасност на движението, площадка за велосипедисти.
 
И тази година за учениците са осигурени целодневна организация на обучението, безплатни закуски. Учебниците вече се пристигнали и разпределени. За първа година тук няма да има паралелка осми клас, но това не налага съкращаване на учители, посочиха от ръководството на учебното заведение.

Природоматематическата гимназия "Екзарх Антим I" във Видин посрещна новата учебна година в нова сграда. За да има приемственост между поколенията и за да съпътства духът на патрона на училището- екзарх Антим I, учениците в техния път на познанието, портретът му бе внесен в новата сграда. Децата приеха с ентусиазъм преместването и помагаха при почистването и подреждането. Те оцениха възможностите на по-голямата сграда, в която има достатъчно място за над 600-те възпитаници на Гимназията, спортните съоръжения и едносменния режим на обучение. Е, не липсваше и малко носталгия по старата сграда на "Зеленото училище"...

И ОУ "Св. Климент Охридски" посрещна учебната година в нова сграда. В учебното заведение паралелките са единични- по една от подготвителен до осми клас.

"Ние сме училище с традиции на над 90 години и ще продължаваме да ги градим. Вече не разполагаме с огромна сграда, но имаме нов светъл малък дом"- каза временният директор Розиана Николова по повод скорошната размяна на сградата им с тази на ПМГ "Екзарх Антим І". Оказа се, че по-голяма част от родителите харесват новото място, показа анкета на РАДИО ВИДИН.

"Желая спокойна и успешна нова учебна година!На добър час!"-
каза още директорът.

20 053 ученика влязоха в класните стаи на Врачанско днес, на 17 септември, съобщиха от областна администрация. Всички учебни заведения в областта бяха отворени в първия учебен ден. Губернаторът на Враца Пепа Владимирова поднесе позравленията си към възпитаниците на НУ "Св. Софроний Врачански", където 103 деца прекрачиха за първи път училищния праг. 387 момичета и момчета ще се обучават през учебната 2012-2013 година в школото. За тях са подготвени модерно обзаведени, цветни и уютни класни стаи, в които ще могат да учат, играят и творят. Училището е средищно и работи по проект "Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес" , съфинансиран от ЕСФ по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2007-2013 година.

577 първокласника са присъствали днес на първия учебен ден в община Враца
, съобщиха от пресцентъра на местната управа. Учениците в региона са 8 700. Те се обучават в 19 общински училища. Сред училищата три са начални, шест са основни, пет- средни общообразователни, две профилирани гимназии, две професионални гимназии и спортно училище. До всички ученици кметът на Враца инж. Николай Иванов днес изпрати поздравителни адреси по повод началото на учебната година. Градоначалникът откри новата учебна година в Езиковата гимназия "Йоан Екзарх".
 
Нормално започна учебният ден във всички 70 училища в област Монтана.

Над 15 300 подрастващи влязоха в класните стаи през днешния ден. През предишната година учениците са били с 300 по-малко. Повече са първолаците в сравнение с учебната 2011/2012 година- 1214. "С около 100 повече", уточни Татяна Петрова, началник на Регионалния инспекторат по образование в Монтана. Няма свободни работни места за учители. Напротив- има педагози, които търсят работа. До 30 септември ще бъдат окончателно одобрени списъците за новата учебна година, каза още Петрова.
По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00