Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристическа разходка за най-малките в Световния ден на туризма

Около 100 деца от детските градини и от Дома за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа във Видин посетиха едни от най-известните туристически обекти в града. Честването на Световния ден на туризма беше организирано от Община Видин. Присъстваха и ученици, специалност "Организация на туризма" от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров". Това е и основната тема в предаването "Еко свят" по РАДИО ВИДИН.

"За първи път отбелязваме този ден с деца от детските градини. Ще обиколим Джамията, митрополитския комплекс и крепостта "Баба Вида", каза за РАДИО ВИДИН Екатерина Георгиева, главен ескперт "Туризъм" в Общината.

"Целта ни е да се запознаят нашите ученици как се поднася информация на малките туристи", обясни за РАДИО ВИДИН Анета Кирилова, учител по туризъм в Професионалната гимназия.

Директорът на музея във Видин Фионера Филипова- посрещна децата и заедно с Десислава Божидарова започнаха туристическата обиколка. Запознаха малчуганите с историята на митрополитския комплекс и на църквите в него. Научиха и че библиотеката към джамията на Осман Пазвантоглу е построена за неговата майка, която е била много образована жена и е съхранявала в библиотеката над 2 600 книги. След това учениците разказаха какво знаят за друг от големите туристически обекти във Видин - Синагогата. Малчуганите научиха кога е построена крепостта "Баба Вида" и кои владетели са живели в нея. Да разгледат крепостта "Баба Вида" пристигнаха и ученици от четвъртите класове на СОУ "Цар Симеон Велики".

"В Световния ден на туризма идваме, за да разгледат учениците най-голямата и запазена средновековна крепост. Да разберат нашите деца какво славно минало има нашият град и да не го забравят", обясни за РАДИО ВИДИН Наталия Емилова, класен къроводител на 4 г клас.

И Враца посрещна Световния ден натуризма с отличия от две туристически изложения- "Ваканция и СПА Експо" в София и "Културен туризъм" във Велико Търново и с над 2 000 туристи повече, в сравнение с миналана година. Преди дни бе направена и първата копка на новия развлекателен парк край пещерата "Леденика", в който ще бъдат въведени модерни технологии, каквито няма досега в страната.

Ученици от Спортен туристически клуб "Вратцата" към ПМГ Враца, заедно с Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" организираха доброволческа инициатива за поддържането на туристическата инфраструктура на територията на парка.

Освежили са обозначителни и информационни табели в района на местността "Горски дом" и дървената ограда на Центъра за ключови консервационни дейности.

"В акцията се включиха само 10 ученика, защото нямаше работа за всички, но имаше още желаещи. Ние всяка година се включваме в различни кампании по почистване. Почистихме и екопътеката от хижа Пършевица към града за 3-4 преход", разказа секретарят на клуба и отговорник за туристическата дейност Жулиета Босилкова.

Още една съвместна проява подготвиха Дирекция на Природен парк "Врачански балкан" и ученици от Спортен туристически клуб "Вратцата" към ПМГ Враца. Това е изложба в Природозащитен център "Натура" по повод Световния ден на туризма, който се отбелязва на 27 септември. Учениците показаха любими туристически дестинации.

Втората тема- имате стар компютър, който не работи и не знаете какво да направите. Имате три-четири варианта:
- Ако има все още работещи компоненти, то може да помогнете на приятел или да ги дадете на някой, който има нужда от тях;
- Може да пробвате да дадете старите части и на някоя фирма, която изкупува стари лаптопи и компютри;
- Ако частите са твърде стари или не работят, ви остава вариантът да ги предадете за рециклиране. Има лицензирани фирми в страната, които се занимават с такава дейност;
- Да изнесете старите си и излезли от употреба компютри и монитори в кофите за боклук. Но пък не е редно и може да ви глобят. Така че си помислете, преди да пристъпите към тази стъпка.

Оказа се, че повечето видинчани не знаят какво да правят със старите си компютри. Стара компютърна техника има и в училищата. Проверихме и дали сервизите във Видин изкупуват тази стара техника.

"Зависи колко е стар самият компютър. Има случаи, в които взимаме накоя част, която може да се ползва на друг кочпютър, но ако е много стар, няма какво да се използва от него. Идват хора, които носят компютри, морално остарели и на над 10 години", каза за РАДИО ВИДИН Владимир Цветанов, служител в един от сервизите в града.

"Проблемът със старата електронна техника е наистина сериозен, защото няма определена технология, по която да се освободиш от тях. В училището има офис техника, която е излязла от употреба или има дефекти, която не си струва да бъде оправяна, отива в лабораториите на учениците и те се упражняват върху нея. Тези, които вече за нищо не стават, предаваме на фирма за рециклиране", коментира директорът на ПГ "Проф. -д-р Асен Златаров" Мариета Георгиева.

"Ако сте решили да се отървете от стария си неработещ компютър, най-добре е да го оставите в най-близкия магазин от веригите магазини за техника или да се обърнете към лицензирана фирма, на която да го предадете за рециклиране." Това посъветва Димчо Дамянов- собственик на софийска фирма, която разполага с лиценз от МОСВ за събиране и съхраняване на стара дефектна техника.

Важно е при предаването на дефектна техника да се подпише протокол, с който да се удостовери, че процедурата е извършена съгласно Закона. Ако се предаде на нелицензирана фирма и бъде изхвърлена на сметището, отговорността я носят и двете страни. При предаването на лицензирана фирма, техниката се разглобява и разделя всички материали според техния тип, съхранява ги разделно и предава отделните количества на фирми, които притежават необходимите мощности този стар материал да бъде подготвен като суровина за производство на нови устройства.

Третата тема- единственият цех за производство на найлонови торбички във Враца е обречен на фалит след 1 октомври, когато влиза в сила новата екотакса от 35 стотинки за найлонова торбичка. Според Соня Александрова, началник на предприятието, фалитът на врачанската фирма обаче ще е една малка част от онова, което предстои, защото се задава вълна от затваряне на сродни предприятия, повишаване на армията на безработните в България и стотици хора, които ще започнат да разчитат на помощи. Работниците от врачанското предприятие вече подкрепиха символичния протест на хората от своя бранш, който се проведе в София.

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40