Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Чавдар Антов: "Красотата не е задължително да присъства в изкуството"

© Снимка: Петя Генова

"Колкото и да ми е трудно- това ще бъде!", категоричен е героят на "Приказки от Северозапада"- приложникът Чавдар Антов.
 
Започвам нашия разговор и мислено се връщам години назад, когато за пръв път срещнах Чавдар. Първо видях огромните му добри очи и така той ме плени още преди да се запозная с изкуството му. Чавдар Антов е художник и скулптор, майстор на дървени пластики и е избрал да живее и твори в родното си село Меляне. Той е първият в рода, който се занимава с изкуство, но е роден в семейство на учители, които винаги са го подкрепяли.
 
"От тях идва работата, няма от къде другаде!", казва художникът.

Първоначално Чавдар Антов се е занимавал предимно с рисуване и стенопис, но постепенно се увлича от приложните жанрове и така вече двадесет години. Обича да експериментира с дървото, макар че знае- невъзможно е да опиташ всичко. Учителят в живота му е професор Галилей Симеонов, нарича го "художникът на Северозапада".

За него и за Радичков, за това има ли Северозападът свой език, за суетата и трудността да твориш, си говорим с Чавдар Антов. Накрая ще разберете как един художник разбира дали работата му е добра и трябва ли красотата задължително да присъства в изкуството. Това е първата част на нашето пътуване в света на Чавдар Антов, защото се оказа, че освен добър творец е и голям сладкодумец. Втората част на тази Приказка ще чуете следващата сряда.
Вижте още
Долни Цибър

Младите хора в Долни Цибър учат, за да могат да работят

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица.  Кмет на село Долни Цибър от 29 години е Камен Димитров, в момента тече осмия му мандат. Отнася се към работата си отговорно и с..

публикувано на 15.01.21 в 12:20

Инж. Георги Владов: По- ниските цени на водата са лъжовна радост за хората

Нови цени на водата за 26 различни района на страната, влязоха в сила от началото на годината. Предложенията на регулатора се движиха от поскъпване с 6% до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества. Поскъпване на ВиК услугите бе предвидено в 7 града, като най-голямото бе за София и Разград. Поевтиняване пък бе планирано за 16..

публикувано на 13.01.21 в 12:15

Политолог: Президентските избори ще бъдат "короната" на всичко, което ще се случи през 2021 година

Изтече една непрегната не само зарази световната пандемия година. Доста горещо беше през 2020-та и на политическата сцена. Освен COVID кризата, която напрегна обществото, се разразиха редица скандали и конфликти ситуации- около новия главен прокурор, компроматните снимки от спалнята на премиера Борисов, протестите, противопоставянето между президент..

публикувано на 12.01.21 в 14:27

Самостоятелното жилище ще задържи ли младите хора във Видин

Близо 50 на сто от младите хора у нас живеят с родителите си, сочат последните данни на Евростат за жилищата у нас. 41% от българите живеят в пренаселени жилища, а 11,5% - в твърде големи. Как се справят двете поколения на едно място и кога младите решават, че трябва да си потърсят собствено жилище?  "Нашите деца, ако ние не им кажем,..

публикувано на 11.01.21 в 14:01

Калин Каменов: През 2021 година ще надградим започнатото за по-добри условия на живот

Работа за подобряване на инфраструктурата, социалните дейности, обществения транспорт, образованието и готовността на болничните заведения във Враца за борбата с COVID-19, са само част от намеренията на общинската администрация във Враца през настоящата 2021 година. Това каза в "Добро утро, кмете!" Калин Каменов, кметът на община Враца.  "..

публикувано на 08.01.21 в 16:00

Нерегламентиран превоз = затвор

Нерегламентираните автомобилни превози да се наказват със затвор прие парламентът в средата на декември. Вместо от 3 до 5 години, наказанието е намалено на от една до три, след като народните представители преодоляха президентското вето. Държавният глава по-рано върна законопроекта с мотива, че не са уточнени критериите за разграничаване на..

публикувано на 07.01.21 в 10:40

Липсват ли ни заведенията и ресторантите?

Коледно- новогодишните празници постепенно отшумяват и спомените за посрещането на 2021 година ще са завинаги свързани с невъзможността ни посетим ресторант или любимото си заведение. Причината за това е наложената забрана за тяхната работа до 31 януари 2021 година. Свикнахме ли вече с ограничените събирания и липсва ли ни емоцията, която..

публикувано на 06.01.21 в 11:44