Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гладната свобода на Българския Северозапад

"Имаме свобода на словото, но я упражняваме на празен стомах"- казва в рубриката "Добро утро, кмете!" кметът на врачанското село Бели извор Кирил Илиев. Кметът има богата кариера зад гърба си преди да бъде избран за селски първенец миналата есен. Той е бил заместник началник на спортната школа "Чавдар", областен лидер на националистическа партия и един от най-атрактивните общински съветници в миналия мандат на местния парламент. Сега обаче пред Кирил Илиев има други задачи и те са свързани с добруването на неговите съселяни от Бели извор. Защо обаче в селото на билборд има портрет на Тодор Живков?

"Това е моят личен протест срещу онова, което се случва в държавата. Според водещи икономисти, за да стигнем нивото от 1989 година, трябва да се работи още 15-20 години. Това значи, че държавата върви в грешна посока"- обяснява Кирил Илиев.

"Опитвам се да подам сигнал на управляващите- да им светне червената лампичка, че колкото повече обедняват хората, толкова повече олевяват. Носталгията по онова време ще се върне като много силен бумеранг, който ще отнесе управляващите. Защото добрият стопанин не просто само стриже и дои козата, но трябва и да я храни. А защо свалих знамето на ЕС? Защото лично мое мнение е, че той е химера. Защото евробюрократите и еврочиновниците така са направили схемите, че самите те да са облагодетелствани и да се крадат парите на европейския данъкоплатец. Не е възможно човек, който иска с труда си да просперира, да вземе пари от европейските фондове. Вземат само хора, близки до партията, която към съотвентия момент управлява съответната държава"- категоричен е кметът.

"Не трябва обаче да се унива!"- отсича кметът на врачанското село Бели извор Кирил Илиев. Затова в събота- 13 октомври- в селото ще редят изложба "Произведено в нашата градина"- цялото изобилие от плодове и зеленчуци на есента ще бъде подредено в центъра на селото. В тържеството се очаква да вземе участие и популярната група "Тоника СВ".
Вижте още
Долни Цибър

Младите хора в Долни Цибър учат, за да могат да работят

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица.  Кмет на село Долни Цибър от 29 години е Камен Димитров, в момента тече осмия му мандат. Отнася се към работата си отговорно и с..

публикувано на 15.01.21 в 12:20

Инж. Георги Владов: По- ниските цени на водата са лъжовна радост за хората

Нови цени на водата за 26 различни района на страната, влязоха в сила от началото на годината. Предложенията на регулатора се движиха от поскъпване с 6% до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества. Поскъпване на ВиК услугите бе предвидено в 7 града, като най-голямото бе за София и Разград. Поевтиняване пък бе планирано за 16..

публикувано на 13.01.21 в 12:15

Политолог: Президентските избори ще бъдат "короната" на всичко, което ще се случи през 2021 година

Изтече една непрегната не само зарази световната пандемия година. Доста горещо беше през 2020-та и на политическата сцена. Освен COVID кризата, която напрегна обществото, се разразиха редица скандали и конфликти ситуации- около новия главен прокурор, компроматните снимки от спалнята на премиера Борисов, протестите, противопоставянето между президент..

публикувано на 12.01.21 в 14:27

Самостоятелното жилище ще задържи ли младите хора във Видин

Близо 50 на сто от младите хора у нас живеят с родителите си, сочат последните данни на Евростат за жилищата у нас. 41% от българите живеят в пренаселени жилища, а 11,5% - в твърде големи. Как се справят двете поколения на едно място и кога младите решават, че трябва да си потърсят собствено жилище?  "Нашите деца, ако ние не им кажем,..

публикувано на 11.01.21 в 14:01

Калин Каменов: През 2021 година ще надградим започнатото за по-добри условия на живот

Работа за подобряване на инфраструктурата, социалните дейности, обществения транспорт, образованието и готовността на болничните заведения във Враца за борбата с COVID-19, са само част от намеренията на общинската администрация във Враца през настоящата 2021 година. Това каза в "Добро утро, кмете!" Калин Каменов, кметът на община Враца.  "..

публикувано на 08.01.21 в 16:00

Нерегламентиран превоз = затвор

Нерегламентираните автомобилни превози да се наказват със затвор прие парламентът в средата на декември. Вместо от 3 до 5 години, наказанието е намалено на от една до три, след като народните представители преодоляха президентското вето. Държавният глава по-рано върна законопроекта с мотива, че не са уточнени критериите за разграничаване на..

публикувано на 07.01.21 в 10:40

Липсват ли ни заведенията и ресторантите?

Коледно- новогодишните празници постепенно отшумяват и спомените за посрещането на 2021 година ще са завинаги свързани с невъзможността ни посетим ресторант или любимото си заведение. Причината за това е наложената забрана за тяхната работа до 31 януари 2021 година. Свикнахме ли вече с ограничените събирания и липсва ли ни емоцията, която..

публикувано на 06.01.21 в 11:44