Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще започнат ли ромите в Белоградчик да спазват Наредба №1 на Общината

"Отправям към вас зов за помощ"- това пише в молба към РАДИО ВИДИН Мариана Петрова от Белоградчик. Жената се оплаква, че системният шум от ромската махала "Карловица" в града, нарушава спокойствието на жителите от съседните квартали и пречи на туристическия бизнес. Във връзка с проблема в Белоградчик върви и подписка, в която вече са се подписали повече от 240 души, допълни слушателката ни:
 
"Проблемът е в системното нарушаване на обществения ред със знанието на институциите. Визирам Община и Полиция. В края на мандата на предишния кмет и началото на мандата на този, системно се издават заповеди от тяхна страна, с които се разрешава извършване на мероприятия на открито в ромската махала и само там, и никъде другаде, като те продължават с дни наред и гражданите на Белоградчик са системно обезпокоявани денонощно.
Вече не само аз, но и всички останали жители на града, които имат нещастието да живеят в района страдат от хронично недоспиване и умора", твърди Мариана.
 
Това обаче не е единственият проблем, свързан с начина на живот в ромския квартал. Оказва се, че вече страда и туристическият бизнес в града. А се очаква туризмът да изведе Белоградчик от кризата и безпаричието, които прокудиха голяма част от населението му както в по-големите градове на страната, така и в различни краища на света.

"Освен, че живея в Белоградчик, аз имам и една малка къща за гости, която е в близост до ромския квартал. Развиването на бизнес тук обаче е невъзможно. Може да се погледнат коментарите в Книгата за гости, където има мнения на хора от цял свят. Една от основните причини за по-ниската ми оценка е локацията и шумът. Едва ли не белоградчишкият гражданин трябва да бъде съпричастен към всяко раждане на ромско дете, към всяко кръщене и към всяка сватба, изразявайки се в пиршества по улиците. Те пируват с дни. В жалбата съм визирала около 15 дни от месец август. Аз лично се обадих на кмета на града и на заместника му, като помолих за съдействие, защото  се провеждаше международен Шах- турнир. От понеделник до петък ромските веселби не спряха до четири часа сутринта. Обърнах се и към тарторите в ромския квартал- семейство Бучкови. Те говориха с малки, средни и големи на възраст представители на ромската махала, но без успех".

"Това население е малко по-емоционално и по-шумно, което пречи на живеещите в близост до ромския квартал", каза за РАДИО ВИДИН секретарят на Община Белоградчик Албена Бакалеева.

"В района, за който се говори преминават и каруците, които са традиционни за тази част от населението. Не съществува обаче закон, който да им наложи да променят начина си на живот. Няма и механизъм, с който да забраним и ползването на по-шумните коли. Що се отнася до силната музика, проблемът е, че те откупуват цели оркестри, на които дават много пари и държат музиката да свири по цели нощи. Съставят се актове, но за ромите е по-изгодно да си платят наказателното постановление, но музиката да продължи. Що се отнася до пуснатите свободно да се движат по
улиците на града животни, особено в нощните часове, Общината предприема следното - хващаме ги и ги караме в т.нар. "капан", разположен в двора на Гранична полиция. Предполага се, че там те могат да бъдат най-добе охранявани. Какво става обаче- през нощта се отива в базата, разбива се оградата и животните се прибират отново от собствениците им. И всичко това става в присъствието на дежурните от Гранична полиция. Представете си каква е наглостта на тези хора, които си позволяват да направят това", допълни секретарят на Община Белоградчик.

"Всички сигнали, изпратени за проблеми в ромския квартал на Белоградчик се проверяват", каза за РАДИО ВИДИН гл. инспектор Слави Славчев, началник на РУП Белоградчик.

"Съставени са 28 акта за нарушения, като част от тях са по Наредба № 1 на Община Белоградчик, а другите са по Закона за МВР. Преди наказанията, лицата са предупреждавани да спазват общоприетите правила за живот в населеното място. Провели сме вече няколко срещи с кмета на общината Борис Николов и сме стигнали до извода, че единственото решение в случая е изгражването на някакво помещение тип хале, където да се провеждат ромските тържества. Подобна практика има вече и на други места. Така няма да се нарушава нощната тишина", допълни гл.инспектор Славчев.
По публикацията работи: Катя Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40