Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изсичат опасни и изсъхнали дървета във Видин

Сигнали за опасни и изсъхнали дървета в бившия парк "Толбухин" и на ул. "Ильо войвода" №38, както и за опасно наклонени дървета към бул."Панония" бяха получени във фейсбук групата на предаването "Еко Свят". Потърсихме специалистите от отдел "Екология" на Община Видин за коментар. Оказа се, че само преди броени дни комисия е огледала дърветата в града и са набелязани конкретни мерки.

"Проверките за изсъхнали и опасни дървета, които извършваме, са целогодишни. Когато забележим нещо, веднага реагираме. Преценяваме на място, кога и какви мерки да бъдат взети. Правим непрекъснато списъци, най-вече с изсъхналите дървета. Мерките могат да се ограничат с намаляване размерите на дървото, като му се даде възможност да съществува още десетки години или с отсичането му, ако е изсъхнало",

обясни инж. Виолета Георгиева- главен специалист "Озеленяване" към Община Видин.

Най-много са пострадали брезите, заради сушата и студовете през миналата зима. Има изсъхнали и от другите дървесни видове. При засаждането на повечето дървета в града не са спазени отстоянията от жилищните сгради. И тук се появява големият проблем- корени навлизат в основите, клони рушат покриви и мазилки.

"Естествено, когато такова дърво се отсече, няма как на негово място да бъде засадено ново. Тогава прехвърляме условието за засаждане на друго място",

поясни Виолета Георгиева.

Старите дървета с годините търсят място, на което да развиват корените и короната. Когато пространството е ограничено, то започва да си търси място. Тогава се получават тези повдигания на плочките и т.нар. "шарен" тротоар. При ремонти на тротоари, има възможност да се изрежат повърхностите корени, но след 1-2 години те започват отново да пробиват, затова няма как да се спре този процес, смятат специалистите. Вече започна кастрене на изсъхнали и зачупени клони по дърветата в парк "Владикина бахча". Отрязаните се извозват веднага до база на Общината. Там се нарязват и се разпределят по общински обекти за отопление през зимата,

Втората тема в предаването е за две ученически инициативи. Професионална гимназия по облекло и хранене "Михалаки Георгиев" във Видин вече разполага със слънчев колектор, който захранва учебните кухни. С поставянето му се цели да намалеят значително разходите за топла вода, но тепърва ще се правят сметки с колко са по-малко. Поставен е по инициатива на училището, която цели и повишаване на екологичната култура на учениците чрез обучение, практика и обмен на информация. Това ще стане чрез провеждането на различни акции и прояви по различни теми. Една от тях е "Алтернативните източници на енергия".

"Поставянето на колектора направи впечатление на децата- те бяха изненадани. Идваха да разгледат и да питат как работи цялата система", разказа за интереса на учениците Стефка Лалова, ръководител на клуб "Устойчиво развитие" към професионалната гимназия.

Предаването на информация и знания е първата стъпка към осъзнаване на взаимната зависимост на човека с природата, осигуряване на устойчивост между хората сега и за бъдещите поколения, като гаранция за опазване живота на земята. Затова учениците, заедно с преподавателите ще работят заедно по редица екологични теми през учебната година. За част от тях разказаха Юлияна Йорданова и Моника Василева, ученички от 11"а" клас на Професионална гимназия "Михалаки Георгиев" Видин и членове на клуб "Устойчиво развитие" към училището. Предстои провеждането на конкурс за създаване на еко-етикет за съзнателен гражданин. Учениците ще тестват и жителите на града за това каква екологична среда остават след своите действия. Това ще стане чрез съвместна акция с участието на Община Видин, Агенция "Социално подпомагане" и Български червен кръст.

Учениците от еко клуб "Зелени хора" към СОУ "Цар Симеон Велики" във Видин почистиха училището си и градинката около него. С инициативата те отбелязаха Националния ден за почистване на природните паркове.

"Учениците от еко клуба участват във всякави екологични мероприятия. Целта е не само да почистим, но да се включат и нови симпатизанти в акцията, които после да приемем като нови членове",

каза за РАДИО ВИДИН ръководителят на еко клуба Боянка Ценова.

"Искаме освен да почистим, да съберем още хора, които да ни помогнат. Хората могат да се научат да пазят чистота като идват да ни помагат. Тази година има много кандидати за членове на клуба. Мотивираме ги най-вече чрез личен пример. Съучениците ни сами виждат, че го правим, за да е хубаво самото училище и да ни е приятно докато сме тук", мотивираха се двама от членовете на училищния еко клуб - Петя Даниелова и Катрин Йорданова. Участниците в еко клуб "Green peорle" инициираха и организираха екоконкурс на тема "Видинската природа през моя поглед" по повод 23 октомври -Ден на Видинската екология. В мероприятието се включиха ученици от различни класове. Най-добрите работи са изложени пред кабинета по биология в училището.
Третата тема е за контрола върху качеството на водите. 18 октомври се отбелязва като Световен ден за мониторинг на водата. Това дава глобалната възможност за популяризиране и насърчаване на ползата от запознаването на обществеността с провеждането на собствен контрол и мониторинг върху качеството на водата. Стремежът е да се насърчи по-доброто разбиране на всеки отделен гражданин за опазването и подобряването на състоянието на водните обекти чрез едно ново поведение, насочено към преоткриване и обгрижване на своето населено място. Друг важен момент в инициативата Световен ден за мониторинг на водата е насърчаване на инвестиционни програми за опазване и съхраняване на водните ресурси.

На територията на РИОСВ Монтана протичат 10 реки, на които по утвърден график периодично се извършва мониторинг от Регионална лаборатория Монтана. Контолът на качеството на водите в реките се осъществява на 38 пункта и на 26 речни водохващания за питейно-битово водоснабдяване, които са включени в националната система за мониторинг на околната среда. Определени са още 15 обекта за мониторинг на подземни води.

"За последните 2 години са проучени и проверени 29 сигнала за замърсяване на водни обекти. Дадени са 9 предписания, които са изпълнени. За констатирани нарушения при проверките са съставени 3 акта. Опазването на водните ресурси е от първостепенна важност за устойчивото развитие както за региона, така и за цялата страна", каза за РАДИО ВИДИН Алексиния Николова, главен специалист "Информационно обслужване" в РИОСВ Монтана.

Попитахме и видинчани чисти ли са водите на реките и езерата, както и каква вода пием. Нито един от анкетираните не посочи, че водите са чисти, а напротив- че водното ни богатство е замърсено и че виновник за това е човекът.

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40