Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жена прави малък парк пред блока си

14 дръвчета е засадила Емилия Попова в градинката пред блока, в който живее.

"Това са "дробовете" на всеки един квартал, а и трябва нещо да остане след нас. Грижа се за дърветата - поливам ги с вода от чешмата. Аз съм упорита и на мястото на изсъхналите и изпочупените засаждам други. Това все пак е и пример за младото поколение. Заедно с децата от квартала изчистихме градинката. Обясних им какво ни дават дърветата и защо трябва да ги пазим", разказа за РАДИО ВИДИН Емилия Попова.

Хората от квартала одобряват начинанието й. Казват, че биха се включили и те, стига да има кой да ги организира. Едни смятат, че направеното ще се пази, други са на противното мнение. В зеленото пространство между блокове 6,7 и 8 в комплекс "Бонония" има и други дървета, но са малко. Съседи са си сложили две пейки, като едната е направена с подръчни материали.

Хората се надяват дръвчетата да се хванат и се радват отсега на малкия парк.

Втората тема в предаването е за пластмасовите шишета, които всекидневно изхвърляме.

Няма друг по-ценен, по-разпространен и в същото време по-отричан материал. Широката им употреба в наши дни е причината за образуването на много отпадъци. Пластмасите могат да се рециклират, но това изисква те да бъдат събрани и разделени. Пунктове за изкупуване на пластмасови бутилки има и във Видин. Собственик на един от тях е Пламен Петров.

"Един човек повече от 20-25 килограма на ден не може да предаде. Хората, които идват с отпадъци, нямат други доходи. Препитават се само чрез предаване на пластмасови бутилки. Виждам в количките им, че си заделят храна и всичко друго, което намерят в контейнерите. До 40 стотинки плащат организациите за оползотворяване и разделно събиране. По-високата им цена се дължи на факта, че идва края на годината и не са си изпълнили плана за разделно събиране", каза за РАДИО ВИДИН Пламен Петров. Той разказа, че след събирането в пункта, пластмасовите бутилки се разделят по видове и цветове, пресоват се и се предават на фирмите за преработка.

"Така си изкарвам хляба. Аз социални помощи не взимам от години. На ден събирам по 40-50 килограма бутилки", разказа Митко Маринов.

Мъжът не получава социални помощи, защото не отговаря на условията. Казва, че и песионери търсят пластмасови бутилки в контейнерите за отпадъци, защото пенсиите не им стигат.

Не всички видинчани събират разделно боклука си. Някои от хората смятат, че разделното събиране е от полза, защото събраният продукт може да се рециклира, а това пък ще допринесе за опазване на околната среда.

"Случва се да хвърляме отпадъци на детски площадки или на зелени площи, защото няма кошчета. Често и контейнерите са препълнени"- това завяват видинчани в анкетата на стажант-репортера на РАДИО ВИДИН Веселина Спасова.
Третата тема днес е за петото поредно издание на инициативата на международната природозащитна организация WWF "Европейски училища за жива планета". Ученици и учители от четири български училища, сред които е ОУ "Иван Вазов" във Видин, ще вземат участие в нея. Вече се проведе стартовото събитие на програмата в природозащитната академия във Виена.

"Програмата ни включваше семинари и обучения, по време на които бяхме запознати с различни теми и проблеми. Екипът ни е от ученици две паралелки- 6 "в" и "б" класове - те са членове на училищния клуб "Еколог", каза за РАДИО ВИДИН Юлиана Чавдарова, преподавател по биология и ръководител на младите еколози.

Михаела Гулева е от 6 "в" клас и е част от екипа, който ще работи по инициативата за намиране на решения за опазване на околната среда. Тя е била и на обучението в Австрия и й предстои да предаде наученото на своите съученици.

Инициативата "Училища за жива планета" стимулира творческия подход на децата при избор на формат за реализиране на идеите им. През изминалите години те варират от образователни кампании, изложби, театрални постановки, улични събития, до съвместни инициативи за рециклиране. "Европейски училища за жива планета" датира от 2008 година. Отгогава в нея са участвали 118 класа от 11 европейски страни и близо 3000 ученика.

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50