Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Листното торене- гаранция за успешно презимуване на пшеницата

Какво е състоянието на есенниците, как падналия в последните дни дъжд ще им се отрази и могат ли стопаните да подпомогнат с нещо закъснялото им развитие- събеседник по темата в предаването "Земята, която ни храни" е Маргарита Костова, представител на фирма за листни торове.

РАДИО ВИДИН:
Свидетели сме на поредната трудна стопанска година за земеделските производители. Дълго време нямаше дъжд в почти цяла Северозападна България- как това се отрази на земеделските култури?
 
Маргарита Костова: "Действително почти 5 месеца нямахме дъжд със стопанско значение. Това доста затрудни производителите по две направления:
Първо- при извършване на почвообработките и сеитбата на културите- имаше забавяния, повече разходи за обработки, по-бързо се износваха работните органи, което като цяло създаде доста затруднения.
Второ- поради липса на почвена влага нямаше поникване на културите, въпреки навреме проведените агротехнически мероприятия.
 
В последните дни паднаха известно количество, дългоочаквани валежи. Какви са вашите наблюдения по отношение развитието на есенните култури (пшеница и ечемик) в този период?

Падналите валежи (на места по 25-30л/кв.м.) неминуемо ще спомогнат за по-бързото поникване на есенниците. Но, така или иначе вече е налице изоставане във фенологичното развитие на пшеницата и ечемика - би трябвало те да са поникнали поне преди 15-20 дни и полето вече да се зеленее.
 
Тази картина само в Северозападна България ли е, имате ли впечатления от развитието на есенниците в други райони на страната?

За съжаление проблемите са не само при нас, навсякъде положението е тежко - къде повече, къде по-малко. Следим развитието на културите от Видин до Добрич и Варна, от Бургас и Ямбол до София и Перник. Липсата на валежи попречи на посевите да поникнат навреме. Почти няма поникнала пшеница, а където е поникнала (фаза предимно 2-3ти лист), посевите не са равномерни, което ще доведе до различия в по-нататъшното им развитие. В Софийско и Добричко има полета, при които се наблюдава провокиране и изсъхване на младите житни растения. Такива поражения има и в района на Стара Загора. Много малка част засетите в последната десетдневка на септември посеви са в по-добро състояние и с нормално развитие. Като цяло в страната пшениците закъсняват в развитието си.

Фермери питат дали след поникване на есенниците, би могло да се компенсира това закъсняло развитие. Какви са възможностите в тази връзка и какво е необходимо да направят нашите производители?

Да, има какво да се направи като компенсация на лошите метеорологични условия и стресови ситуации. Става дума за т.нар. предзимно третиране на пшеницата и ечемика с листни торове, които съдържат СПЕЦИАЛНО РАЗРАБОТЕН балансиран състав от макро- и микроелементи, биостимулатор и прилепител. Целта на това третиране е да се елиминират неблагоприятните фактори през есента; да се осигури нормално вкореняване, както и успешно братене и презимуване. Така ще помогнем на младите, още неукрепнали растения, да усвоят по-добре вече внесените почвено торове. И всичко това е обяснимо-защото фазата на пръскане - 3-4ти лист (която съвсем скоро ще настъпи)- е фазата, в която генетически се залагат братята. Затова в тази фаза можем да повлияем за формиране на повече продуктивни братя и увеличаване на студоустойчивостта.
 
От кога се използва този листен тор и какви са резултатите от практиката?
Дългогодишният ни опит показва, че с предзимното третиране на есенниците се ускоряват градивните процеси и се скъсява времето за завършване на нормалните за този сезон физиологични процеси. Листното подхранване със специализиран тор е единствената възможност за компенсиране на стресовете и отнетото от природата време за нормално развитие. Известен е фактът, че достигналите подходяща фаза за презимуване растения са по-устойчиви на неблагоприятните явления - измръзване, изтегляне или последици от т.нар "снежно изтощаване", както и на повреди от болести и неприятели.

А по отношение на различните сортове пшеница, които се сеят у нас - има ли значение приложението на тези продукти?

Всички сортове пшеница и ечемик реагират положително на приложението на листни торове в определени фази от своето развитие. Чрез тях ние даваме на растенията "готова храна"- тя се приема директно, без допълнителен разход на енергия. В последните години в нашето земеделие навлизат различни европейски сортове пшеница - австрийски, френски и др, които имат способност за по-интензивно братене и се сеят с по-ниски сеитбени норми. Натрупаният дългогодишен опит показва, че пшеничените растения по принцип се нуждаят от предпрезимуващо листно подхранване за стимулиране на есенното братене. Това е особено важно за европейските сортове, при които заради заложения в тях генетичен потенциал за образуването на повече продуктивни стъбла, посевната норма е значително по-ниска. Затова приложението на специализирани листни торове при тях е изключително полезно и ще спомогне да покажат потенциала си.
По публикацията работи: Йорданка Герасимова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40