Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Ангелова, КНСБ в "Напоителни системи": "Ако не ни се изплати дължимото, ще сме в стачна готовност"

Служителите от "Напоителни системи" излязоха на протест миналата седмица заради неизплатени заплати. В момента дружеството дължи 1,847 млн. лева за заплати и осигуровки на 1898 работници. На 6 ноември бе проведена среща между синдикатите, изпълнителния директор на "Напоителни системи" - инж. Стайко Ганчев и министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. На срещата обаче не бе намерено решение за изплащане на дължимите работни заплати.

В протестния митинг на 14-ти ноември, от Хидротехнически район (ХТР) - Видин се включиха 10 човека и по 20 души от ХТР - Монтана и Враца. Представители на протестиращите внесоха декларации до министъра на финансите, на земеделието и в Министерски съвет.

"Беше ни казано, че Мирослав Найденов се е чул с г-н Дянков и ще имат среща, на която ще се реши. Сега е получено по 60% от заплатите за юли и август. Ако до края на ноември не ни бъдат изплатени дължимите заплати вече ще сме в стачна готовност. Също така настояваме за изплащане на средствата за дейността ни по опазване от вредното въздействие на водите, които от миналата година са в размер на 2,4 милиона лева, за тази година вече са извършени разходи за 4,5 милиона лева, а за охраната на язовирите са похарчени 800 хиляди лева. Тези дейности не са ни разплатени от държавата", каза в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН синдкалният лидер на КНСБ в ХТР Видин, клон Мизия, Петя Ангелова.

"През цялата 2012 г. прехвърлянето на отговорността от министерство на министерство и липсата на реално финансиране за държавната дейност "Опазване от вредното въздействие на водите", извършвана от "Напоителни системи", доведоха до решението за организиране на протестната акция", заявиха преди дни от синдикатите.
 
      Язовир "Божурица", община Видин
"53 души работят в ХТР - Видин, от тях 8 души са с висше образование, останалите са със средно и основно. Месечното им възнаграждение на повечето служители е малко над минималната заплата. Във Видин стопанисваме 8 язовира, като основното им предзназначение е за напояване. Обемите в тях позволяват поливането на по-големи площи, но има малко потребители. Причината е във високата цена на водата. В региона има 14 помпени станции - напоителни, като те не са работили през последните 17 години", каза ръководителят на звено "Хидротехнически район Видин" към "Напоителни системи", клон Мизия - Димитър Йоцов.

Изградените годни площи за помпено поливане в региона са над 90 хиляди декара от общо над 125 хиляди дка поливни площи за района. Гравитачната поливка в момента е на цена 34 лева на декар с ДДС, а помпената поливка, в зависимост на кое стъпало е, варира между 60 и 90 лева на декар. За последните две години не са демонтирани тръбопроводи от напоителната система на територията на региона.

      Високите води на Дунав при Видин през лятото на 2010 година.
"С наличния персонал, ефективна "жива" охрана не може да се извършва. Съръженията ги охраняваме със СОТ, заради което невинаги посегателствата могат да бъдат избегнати. Основната ни дейност е насочена към поддържане на обектите за предпазване от вредното въздействие на водите. За сега помпените станции и дигите са в задоволително състояние. Но повечето отводнителни станции са построени и пуснати в експлоатация в средата на миналия век, което прави поддръжката им трудна. Има проект за възстановяване на три от помпените станции, но за това са необходими средства. Поддръжката на съоръженията по защитата е целогодишна и те са в необходимите технически параметри, но може да се направи и много повече, ако бъдат осигурени достатъчно пари от държавата", допълни Йоцов.
 
В региона има 3 отводнителни пункта в три населени места и 50 километра диги. Съръженията защитават над 125 хиляди декара площи и 11 населени места от високите води на река Дунав.
По публикацията работи: Екип на "ПОСОКИТЕ НА ДЕЛНИКА"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59