Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При българите католици в Бърдарски геран


Днес в "Калейдоскоп" гостуваме в село Бърдарски геран- община Бяла Слатина, област Враца. Село, обитавано от българи католици. Има си това уникално село уникален кмет- тя се казва Светлана Караджова и е най-отдаденият кмет, когото съм срещала. За нея историята, настоящето, културното наследство на банатските българи са страст, цел, мисия.

В момента в селото живеят около 630-640 човека, но част от общността на банатските българи се чувстват много повече. За тях читалището е не просто културно средище- то е живата връзка на миналото с настоящето и бъдещето, защото тук става предаването на паметта за корените.
 "Поддържаме четири сайта, от които най-посещаван е www.bardarskigeran.eu. Така нашите близки, които са излезли от общността, могат да следят всичко, което се случва при нас и да са с нас и на празници, и в делничните ни грижи. Затова винаги, когато имаме проблем, все се намира кой да помогне- ако не със средства, то поне със съвет, което не е по-малко важно"- обяснява Светлана Караджова.
 
Да чуем как звучи мелодичният старинен говор на палкенците ни помага секретарьт на читалището Иван Франев, който ни разказва за правенето на местни деликатеси и ни пее коледни песни.
Преди по-малко от месец банатските българи от Бърдарски геран участваха в съвместна продукция под общо заглавие "Отечество любезно", посветена на Деня на народните будители, в чест на 150 години от рождението на професор доктор Иван Шишманов и 40 години от създаването на Националното етнопедагогическо едноименно сдружение в София. На сцената на Театър "София" шарена българска етнокартина заедно рисуваха певческият състав и танцовият състав "Палкенче" от Бърдарски геран; детска формация "Пиринска китка" от Благоевград; група за каракачански фолклор от Карлово; детска формация "Ръкатка", с ръководител Калинка Згурова; детско-юношески танцов състав "Медена питка" при читалище "Джон Атанасов" София, ансамбъл "Абисински бисери" при читалище "Асен Златаров" София, група за еврейски фолклор при 134 СОУ "Димчо Дебелянов" София и Софийският духов оркестър. А преди броени дни кметът на Бърдарски геран Светлана Караджова се върна от първата по рода си среща на лидерите на банатските българи от България, Сърбия и Румъния, домакин на която бе село Бело блато, Сърбия. Ето какво още намираме по темата в http://falmis.org:

"Срещата бе ново начало за обединението на банатските българи. Целта бе единението на общността да стъпи на здравите основи на едни ежегодни срещи, които да очертават целите за бъдещата работа на дружествата за предстоящата година и договаряне на съвместни инициативи, като следните общи чествания за 2013 година:
* 325 години от Чипровското въстание- в Чипровци на 7 септември
* 275 години от основаването на Стар Бешенов (Румъния)- 15 август
* 145 години от основаването на Иваново (Сърбия)- 20 октомври (Свети Венделин) * 90 години от създаването на Народно читалище "Съединение-1923"- с.Бърдарски геран- 31 август
* 10 години фестивал "Яко Ронков" в Стар Бешенов- 30 ноември

По предложение на Светлана Караджова се очаква първата езикова конференция да се организира в Стар Бешенов, където е люлката на банатските българи, разпилени по целия свят. През март 2013 година са планирани чествания на 275-годишнината от основаването на Стар Бешенов. А за езиковата конференция ще бъдат поканени експерти езиковеди, изтъкнати майстори на словото от общността и хора, които са ангажирани от години с опазването и обогатяването на езика и които се занимават с изследвания в тази област. За да бъдат разисквани важни въпроси за правописните правила, транскрипцията, опазването на вариантите, създаване на условия за предаване на езиковото богатство на младите поколения."

По време на разходката ни из Бърдарски геран решавам да потропаме на портата и на семейство Любомир и Куна Исаеви- Куна е родена тук, но доста години е живяла извън селото и извън общността- върнали се тук със съпруга й Любомир наскоро. Избираме техния дом по няколко причини. Едно защото те са редовни дарители, когато кметството е затруднено да намери малки суми за спешни потреби- като лак за зазимяването на дървените пейки от малкото паркче в центъра на селото например.
 
Друго защото Любомир твърди, че е възпитан и живее като атеист, но с уважение към всеки човешки избор. Трето защото той определено е непредсказуем събеседник и- сигурна съм- ще ни помогне да доподредим мозайката за това как живеят българите католици от село Бърдарски геран днес.
 
Времето лети, денят преваля и преди да е мръкнало съвсем, бързаме да видим най-големия католически храм в северна България- църквата "Свети Йосиф". Стигаме там минути след края на вечерната служба.
 
Прекрачваме през дверите на катедралата, където ни посреща енорийският свещеник на енория "Свети Йосиф", към католическа Никополска епархия, отец Койчо Димов. Моля го да ни разкаже повече за монсеньор Евгений Босилков и за храма.
 
"Намираме се в най-голямата католическа църква в Северна България. Построена е в периода 1930-1934 година. Църквата е трикорабна, в нея са вплетени три стила- основно романски, новоготически и класически. Църквата е посветена на Свети Йосиф. Той е покровител на храма- затова виждаме неговата статуя в дъното на храма.
 
В онези години- преди Втората световна война- селото е било многобройно, имало е големи семейства, с много деца. Вярата е имала дълбоки корени. И сега децата идват за първи път в храма водени от своите родители, които желаят тяхното кръщение. А с по-големите през лятната ваканция провеждаме вероучение. Но за съжаление днес малко са тези, които търсят венчавката. Повечето млади хора дори граждански брак не подписват, а това църквата не може да го приеме"- споделя още младият свещеник.
 
Докато сме били в църквата "Свети Йосиф" навън вече е паднал здрач. Денят през ноември е кратък. Май е време да си тръгваме. Колкото успяхме да видим и да научим за историята и настоящето на нашите сънародници от българската католическа общност в село Бърдарски геран- споделихме го вас, уважаеми слушатели.
 
На 11 ноември 1952 година монсеньор Евгений Босилков, български католически епископ на Никополската епархия, е екзекутиран задно с още трима католически свещеници Камен Вичев, преподавател по философия във френския колеж в Пловдив (1893-1952), Павел Джиджов (1919-1952) и Йосафат Шишков (1884-1952).
 
На 15 март 1998 година във Ватикана папа Йоан-Павел Втори провъзгласява монсеньор Евгений Босилков за блажен.
 
На 26 май 2002 година на тържествена меса, която папа Йоан Павел Втори отслужва на централния площад в Пловдив, провъзгласява за блажени и тримата католически свещеници Вичев, Джиджов и Шишков и обявява 13 ноември- деня на техния рожден ден за небето, в който да се чества тяхното възпоменание, като датата влиза в църковния католически календар. Източник www.bolgari.net.
 
Фоторепортер: Пламен Генчев.
По публикацията работи: Ваня Минева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40