Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пушачите с одеала и шапки по заведенията за празниците

Наближават Коледните и Новогодишни празници, започват и фирмените банкети. Пушачите, които са планирали да празнуват по заведения имат няколко варианта- да излизат навън да пушат, да седят на маси на открито, да не пушат, докато са в заведението или пък да си пушат вътре. В този случай рискуват да бъдат глобени от проверяващи здравни инспектори. Глоба грози и собственика на заведението.

Голяма част от видинчани, сред които и пушачи, одобряват забраната за пушене в закрити обществени помещения, която влезе в сила това лято- показва анкета на РАДИО ВИДИН. Едни са си купили електронни цигари, други пушат навън. Със застудяване на времето броят на клиентите в заведенията във Видин значително е намалял. Все още на места има маси с пепелници, за удобство на пушачите има и обособени закрити с найлон помещения. Бармани споделят, че за разлика от предишните зими, сега оборотът в заведенията е намалял.

"От една марка бира са решили да направят зимна кампания - донесоха одеала, които да се оставят по терасите или да се предлагат на пушачите по масите. Предлагам ги на хората, но ме гледат малко странно и отказват да ги ползват", коментира пред РАДИО ВИДИН Владислав Върбовски, барман в заведение. Според него все още няма отлив на клиенти, но очаква такъв със застудяване на времето.

Тютюнопушенето е забранено във всички обществени помещения. Според Наредбата закрито обществено място е помещение, което има покрив или навес и най-малко 3 плътни стени. За да може да се пуши в едно помещение, то най-малко 2 от стените трябва да бъдат отворени, независимо от материала, от който са изработени.

"Непрекъснато извършваме проверки- както след работно време, така и събота и неделя след сигнали на граждани", коментира за РАДИО ВИДИН директорът на Регионалната здравна инспекция във Видин д-р Гергана Джамбова.

Здравните инспектори нямат точна статистика за броя на пушачите във Видин, защото не са извършвани такива проучвания. Миналата година е правена анкета сред 104 ученици от едно видинско училище. 34 % от деветокласниците и 41 % от учениците от 10 клас са отговорили, че пушат. Потвърдили са, че ще продължат да пушат. Към РЗИ Видин има разкрит кабинет за отказване от тютюнопушене. От началото на годината е посетен от 26 човека, 18 от тях са ученици, обясни д-р Джамбова.

На 15 декември ресторантьорите започват гражданско неподчинение. Те ще поставят пепелници по масите в заведенията и ще позволят на посетителите да палят цигари. Причината- за седемте месеца, в които пушенето на закрито е забранено, бизнесът твърди, че търпи огромни загуби. Дали ще се присъединят и видински ресторантьори към неподчинението ни предстои да видим. Глобата е минимум 300 лева, а за собствениците на заведения санкциите започват от 1000 лева.

Пълната забрана на тютюнопушене на закрито може и да падне, стана ясно тези дни. Изненадващо министър-председателят Бойко Борисов смекчи тона си относно мярката.

"В ресторантите не трябва да се пуши поне до 20 ч. След 22 ч. всеки работещ или семеен човек се прибира", коментира той. Борисов каза още, че оставя на депутатите да решат как да подходят. Позицията на премиера увеличава значително вероятността пушенето да стане възможно след 22 часа във всички заведения.

Вижте още

"Неделник" от 31 май 2020 година

В последният ден на обичаният месец май, но странен тази година, можете да чуете 311-то издание на предаването "Неделник" . Разтваряме  старите видински вестници, като за начало. А след това майсторката на тъканите съкровища Наташа Манчова ни разказва за нещо ново. На 3 юни в Етнографско- възрожденския комплекс "Свети Софроний Врачански" във..

публикувано на 31.05.20 в 13:47

Първокласници завършиха годината с филм

Виртуално изпращане на учениците от 1 "А" клас във видинското училище "Цар Симеон Велики" бе организирано от класния ръководител на първокласниците - Илиана Тодорова. За да бъде денят незабравим, тя бе подготвила кратко видео, в което основни герои са учениците. Темата на филмчето е "Празникът на буквите в Замръзналото кралство".  Сценарият е мой,..

публикувано на 29.05.20 в 15:33

Ловците от Чупрене с грижи за дивеча, отчитат слаб сезон

Ловните дружинки в Ловно- рибарско сдружение "Миджур" в село Чупрене всяка пролет полагат грижи за дивеча. Повече от половината дружинки са отказали да взимат групови разрешителни за отстрел на дива свиня след края на януари. "Това говори за изградени традиции в лова. Знае се, че до януари се ловува. Имаше и изключения. Много по- малко хора са..

публикувано на 28.05.20 в 16:15

Специален фонд за Северозападна България предлагат от БСП

Законопроект за създаване на Специален фонд за устойчиво развитие на Северозападна България предлагат от БСП. Идеята е ежегодно Фондът да разполага със 100 млн. лева, които да се инвестират в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. "Това е първата реална стъпка за развитието на Северозапада. Това, което ние предлагаме, и то ще..

публикувано на 27.05.20 в 13:59

Митко от Лом "възкресява" забравени паметници

Митко Митков- млад и буден жител на Лом , издирва и възстановява на добра воля и със собствени сили и средства стари войнишки и опълченски паметници не само в родния си край, но и в други части на страната. Заедно със свои съмишленици вече е дал нов живот на повече от 10 несправедливо изпаднали в забвение паметници: "Приятно ми е да се занимавам с..

публикувано на 27.05.20 в 09:57

Абитуриентски вълнения в „Музикална зона“

Дойде ли 24- ти май, всяка година настъпва един особено тържествен период- времето на абитуриентските балове. Започват абитуриентските вълнения, настроението е приповдигнато, подготовката за бала тече с пълна сила, а мислите се лутат между рокли, костюми и прически, любими съученици и учители. Все пак това радостно събитие е веднъж в живота...

публикувано на 25.05.20 в 09:50

"Неделник" от 24 май 2020 година

24 май. Честит празник. Празнуваме с директорката на ОУ"Георги Ст. Раковски"- 2020 село Търнак , Яница Бочева . Нейният запис наистина повдига духа по повод празника. Ива Антонова от Враца ни прошепва нещо интересно "За Ботев, светите братя, просветата, писмеността и младото поколение". След това говорим за първата книга. За "Очила за..

публикувано на 24.05.20 в 13:25