Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искрен Красимиров- за Хляба, за Боговете и за Поклонниците

"Много хора си мечтаят за нещо, но никога не го опитват истински. Аз бих им казал- почвайте да правите нещата! Дори да се провалите, поне ще сте опитали. Нещата трябва да се правят"- казва в "Калейдоскоп" операторът Искрен Красимиров.

Що е то да си Сътворител на Светове за първи път му позволяват да усети родителите му- Илияна Минковска и Красимир Стефанов, които са кореспондентски екип на БНТ и първи му показват как изглежда светът през обектива на камерата. Днес Искрен Красимиров им е безкрайно благодарен за това:

"В този момент разбрах, че това е нещото, което ще правя цял живот"- просто и ясно отсича младият мъж. Кумири няма. Но оценява стила на майсторите и си има предпочитания. Сваля шапка на българските кино оператори и телевизионери Христо Тотев (оператор на "Баща ми бояджията"- 1974 година, дипломна работа; "Адаптация", "Осъдени души","Бон шанс, инспекторе", "Търси се съпруг за мама", "Ева на третия етаж" и др.) и Иван Варимезов (заснел "Горски хора", "Есенно слънце", Духът на баща ми", "Вампир" и др.) Двамата- Христо Тотев и Иван Варимезов- смята за свои учители. Критерий за растеж в занаята му е презокеанският мастодонт в работата с камера Виторио Стораро- оператор на "Апокалипсис сега", "Нюйоркски истории", "Последно танго в Париж", "Гоя в Бордо", "Аз, Дон Жуан", "Такси", "Фламенко", "Двадесети век"... В мащабите на съвременната киноидустрия към днешна дата Искрен Красимиров търси свое място в неокултурното движение "Догма 95"- в основата на което е датският филмов режисьор Ларс фон Триер. Направлението "Догма 95" застъпва идеята за завръщане на правдоподобните истории във филмовото изкуство и отхвърля техническите и изкуствените мотиви. То предизвиква голям международен интерес към датското кино. От нашите кинорежисьори харесва работата на Дочо Боджаков ("Памет", "Ти, който си на небето", "Кладенецът", "Английският пациент"). И вече е готов с проект за първия си психо трилър, с работно наименование "Косачът".

Искрен Красимиров съвсем наскоро е прекрачил през прага на 22-рата си година. Все още е в процес на финализиране на образованието си в областта на операторското майсторство, но на практика вече познава всички делнични парадокси в работата на кореспондента от малкия град, който работи за голяма електронна медия с национално покритие. Мечтае да превземе голямия екран с психо трилър. А към тази мечта се приближава всеки ден с по една по-малка стъпка, като експериментира с камерата, пише сценарии, продуцира, участва в конкурси, събира детайли от реалността и ги прережда- за сега!- в късометражни филми.
 
Четири са заглавията, които носят неговата марка за отиващата си 2012 година- "Хляб от Бога, богове от глина"; Другото полувреме"; "Каменното съкровище на Мездра" и дипломния му проект "Не сме ангели". Има в тези ленти и леко стъпващи жрици отпреди хилядолетия, има силни и самоуверени древни воини, има затворени в страстта си футболни запалянковци със зелена кръв, има ги и сегашните 20-годишни негови връстници, онези, които носят и маршалския жезъл в раницата, и пакетче марихуана в задния джоб... Просто фрагменти живот- шарен и дързък, древен и днешен, голям и малък. Строителен материал, от който личният опит и опитът на майсторите в занаята преди него му помагат да създаде и развива своя уникален авторски стил.
 
На връх Стефановден младият оператор ще се яви на поредния си изпит за майсторско свидетелство- когато ще представи пред общинските съветници на Мездра в завършен вид филма си "Каменното съкровище на Мездра"- една продукция, която е предназначена за български и чужди туристи. Продукция, в реализирането на която са използвани класически и модерни похвати както на игралното, така и на документалното кино.

В средата на горещото лято на 2012 година, проектът на Искрен Красимиров за късометражен игрален филм, с работно заглавие "Другото полувреме", е сред десетте български филма, които получиха право на финансиране. Символичните чекове за по 2 500 лева бяха връчени на фестивал в Балчик. И защото сумата е повече от скромна, когато говорим за създаване на модерно киноизкуство, на финалистите им бе дадено право да кандидатстват със същите проекти и пред други представители от киноиндустрията- за допълнително финансиране. Но и това в днешното трудно за изкуство време е нещо, защото Искрен Красимиров вече има опита предимно сам да финансира начинанията си. Но пък два пъти по-приятно е, когато един такъв проект получи признание!
 
През април тази година филмът "Хляб от Бога, богове от глина" получи специалната награда на журито на международния филмов фестивал "На източния бряг на Европа", Велико Търново `2012 година. Филмът представя опитите на експерименталната археология да бъде омесен хляб от лимец и да бъдат изработени керамични съдове по образци от неолита.

Моментната снимка на Искрен Красимиров днес в "Калейдоскоп" е дело на колегата от Враца Жоро Александров. Портрет на един млад кинооператор, който вече се е доказал като можещ в професията си. Днес той събира внимателно фрагменти от живота, за да подреди и ни покаже някой ден своя авторски витраж. Дали това ще е мечтаният сега психо трилър, или с времето пластовете ще продължат да се разместват и жанровият модел ще се промени- това никой не може да предскаже... Сигурното е само едно, че Искрен Красимиров е намерил своето място на Създател на Светове и, както сам казва, ще продължи да прави това цял живот.
 
Снимките, публикувани в материала, са на Люба Филипова и Мартин Динков.
По публикацията работи: Жоро Арександров и Ваня Минева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50