Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е вярно, че във Видин няма опозиция, смятат общинари

"Това, което постигнахме и беше наша първа задача, е консолидирането на Общинския съвет, за да бъде полезен за хората. Още в началото на мандата подписахме с общински съветници от четири групи Харта с най-важните стъпки, които трябваше да се предприемат, за да излезе Видин от тежкото положение, в което се намираше. Без това единство, нямаше да можем да заработим ефективно с общинската администрация". Това каза председателят на Общинския съвет във Видин, Пламен Трифонов, който бе гост в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН. Поводът за гостуването бе годишният отчет, който председателят даде днес пред обществеността, за работата на местния парламент.

"Не знам защо се създава нагласа сред гражданите, може би заради предстоящите избори, че няма опозиция, понеже се гласува "единодушно". Това не е така. Опозиция има, но това не означава постоянно да сме "против". Ние сме си поставили за цел да изведем града от кризата и подкрепяме градивните идеи". Така общинският съветник от ГЕРБ, Росен Живков отговори на въпроса на РАДИО ВИДИН "Има ли опозиция във Видинския Общински съвет, след като много от решенията се гласуват единодушно".

"В комисиите към Общинския съвет се изчистват проблемите в предложенията на съветниците или кмета. Там колегите си вършат работата професионално и затова може би след това се създава впечатление, че няма опозиция", каза и общинският съветник от "Обединение за Видин" Павел Паунов.

"Хубавото е, че колегите от ГЕРБ гласуват по съвест положително, когато това е в интерес на видинлии", коментира Пламен Трифонов. По отношение на реакцията срещу въведеждането на Синя зона в града и отвореното писмо на народния представител от "Коалиция за България" Михаил Миков, председателят на Общинския съвет отговори така:

"Във всички областни градове я има. Синята зона, както вече се вижда, обхваща централната градска част, а не половината град, както твърдяха някои преди въвеждането й. Тя се направи, защото градът ни преди беше блокиран от лъскави автомобили. И когато някой дойде в центъра да си свърши работа, няма къде да спре. Сега всеки има възможност да паркира, срещу определена сума".

Председателят на Общинския съвет отчете, че от месец януари до ноември т.г., местният парламент е провел 11 заседания, 116 заседания на Постоянните комисии, разгледани са 170 предложения. В този период са изменени и допълнени Наредбите за промяна в решенията на Общинския съвет, актуализирана е Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услугите. Изменена и допълнена е Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество. Приета е и Наредба за поддържане и опазване на чистотата, и управление на отпадъците на територията на общината. Очаква се от 2013 година в общината да се усвояват в продължение на 2-3 години средства от европейските програми и проекти в размер на около 100 милиона лева. Едни от по-големите проекти са за водния цикъл на Видин и регионалното депо.

"Приехме един реален бюджет, а не както досега се правеше- изкуствено се "надуваше" приходната част, за да се похарчат тези пари авансово в разходната и така се стигна до 21 милиона лева задължения. Сега бюджетът на общината е около 36 милиона лева, а когато направим актуализацията, той ще бъде 40 милиона, т.е. с 4 милиона ще бъде повече, отколкото сме предвидили. В бюджета за следващата година приоритет ще бъде социалната сфера", допълни Трифонов.

Резултатите от допитването на кмета на Общината до гражданите на Видин, пък показват какви са най-важните проблеми в града, съобщиха от местната администрация. Общо 1476 са попълнените анонимни анкети. Основният проблем според 1295 души от анкетираните е ремонтирането и асфалтирането на улици и подобряване на средата в междублоковите пространства. На второ място хората поставят привличането на повече инвестиции и разкриването на нови работни места - 1180 души. На трета позиция е ефективното усвояване на европейски средства по оперативни програми. 1035 от анкетираните считат за много важно откриването на Висше учебно заведение. На 5 и 6 място в същата графа попадат проблемите за изграждането на детски площадки в кварталите и селищата на общината и развитието на културен туризъм. На базата на получените данни може да се направи изводът, че по-голямата част от хората считат за много важно разрешаването на всички 7 проблема, поставени в анкетните карти, обобщават от местната администрация.
По публикацията работи: Екип на "Посоките на делника"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50