Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Опасна зона стават закрити училища и преустроени панелки

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

      Във Видин, сградата на старата поща е частна собственост. Местната управа постави метална ограда около полуразрушената постройка, а вложените средства ще бъдат изискани от собствениците.
Всички знаем, че опасните сгради представляват потенциална заплаха за хората и може би най- вече за децата, които рядко мислят къде играят и дали са в безопасност. Някои сигнали за опасните постройки се подават от граждани, други са в резултат на контролната дейност на Общината и по докладни от селските кметове. На тази база кметът назначава комисия, която да извърши оглед на мястото и по съставения протокол се предприемат действия по ремонт или събаряне. При опасните сгради, които са частни, според действащата законова уредба, общинската управа може само да предупреди собствениците на опасни сгради да вземат мерки за ремонта им, когато това се налага. За жалост това е непосилна задача за немалко българи и главната причина е в паричните средства. Сериозните и цялостни ремонти струват скъпо, а събарянето на една къща е около 2000- 3000 лева, което често е напълно непосилно за собствениците. Но когато от Общината вече има предписание за премахване или саниране, а собственикът не предприема нищо, Общината обезопасява имота и праща сметката на некоректните стопани. Често обаче и откриването на собствениците се оказва проблем, особено на реституирани сгради с много наследници, които нерядко са пръснати и в чужбина.

Сградите на закритите училища се оказват по-сериозният проблем за видинската Община Брегово.

"Ние не можем да предприемем никакви действия по сградния фонд без заповед от Министъра на образованието за промяна на статута на старите вече сгради. В дворовете на закритите учебни заведения, обаче играят деца", каза в "Посоките на делника" кметът на общината Милчо Лалов. Напукани комини и ламперии в лошо състояние на сгради, строени преди 70-80 години в Брегово също са сред потенциално опасните постройки в града. Тези сгради са в центъра, където има търговски обекти и голямо движение на хора. Сградите са частни, собственост на физически лица. Местната управа ги уведомява писмено всяка година да ремонтират постройките.

В Монтана няма опасни сгради, които да застрашават хората, живеещи в и около тях, предаде сътрудникът ни там Биляна Борисова. Има само опасни тераси в централната част на областния град, на които общината е дала предписание на собствениците за ремонтиране. Опасна зона се оказаха, обаче и преустроени апартаменти. Плочата на балкона на петия етаж на блок 44 в монтанския квартал "Младост" паднала още преди двайсет години. Собственикът на апартамента решил да удължи падналата терасата, както и почти всички негови съседи, за да си спечелят още петдесет сантиметра жилищна площ.

© Снимка: Биляна Борисова

"Започнали са да удължават терасите. На този етаж са строили с тухли и терасата се е утежнила. Също така не е било и качествено изпълнена тази панела, която е с терасата",
разказва Иван Въглярски, съсед от близкия блок. Инцидентът тогава се разминал, като по чудо без жертви. Оттогава горният балкон е укрепен с две тръби. Според Недялко Андреев- съсед терасата е опасна, укрепена по този начин:

"Опасна е тая панела, където се е изкривила с тези тънки тръби, които са ръждясали. В един момент ще настъпи умора на материала, това ще се откачи и ще падне, ръждясало е". Собственикът на апартамента с подпряната тераса- Николай Ников купил жилището в това състояние, но няма средства за да я укрепи по-добре. Затова се надява да издържат тръбите и да няма инциденти.

Във Врачанско опасните сгради са 21, съобщи сътрудникът ни там Жоро Александров. Въпреки че през последните 5-6 години броят им е намалял наполовина, проблемът остава отворен за решаване и е едно от сериозните предизвикателства пред местната управа. През 2007 година специално избрана комисия е определила 44 сгради в общината за потенциално опасни. 12 от тях са в селата, останалите 32 са били в града. До края на миналата година броят на зданията, които застрашават живота и здравето на хората, са намалели наполовина, според кмета Николай Иванов:

"Към днешна дата, това са 21 обекта, 13 от които са във Враца, останалите 8 са в селата Върбица, Три кладенци и Голямо Пещене. Списъкът обаче не е пълен".

Повечето от опасните сгради във Враца и общината са изоставени от собствениците им частни имоти, до които има свободен достъп. Набезите с цел разграбване прави порутените къщи още по-опасни и за крадците, и за случайните минувачи. Повечето от опасните сгради се намират до пешеходни зони, което също създава потенциална заплаха за здравето на минувачите. Сградите са строени преди 30 и повече години и са в подобно състояние, защото се нуждаят от незабавен ремонт или дори от събаряне. Рушащите се стрехи, покриви или балкони представляват най-непосредствената заплаха за пешеходците - до този извод са сигнали експертите, проверили най-опасните сгради във Враца и общината. Независимият съветник Иван Узунов поиска информация от местната управа за броя на рушащите се сгради. Узунов припомни, че е в задълженията на домоуправителите да държат сметка на онези собственици, чиито имоти застрашават живота и здравето на хората.
Вижте още

Кметът на Видин Цветан Ценков с равносметка в навечерието на Димитровден

За свършеното, за проблемите и визията за бъдещето на Видин - броени дни преди духовния празник на Видин - Димитровден, в "Посоките на делника" по радио Видин разговаряме с кмета на община Видин д-р Цветан Ценков.  Равносметката за изминалата една година управление  "Не мога да си дам никаква оценка, това ще го направят нашите съграждани...

публикувано на 23.10.20 в 14:07

Автоинструкторите остават в протестна готовност

Около тезата за промяна в обучението се обединиха участниците в широк дебат, дискутиращ евентуални промени в обучението на бъдещите шофьори . В дискусията, организирана от " 24 часа ", участие взеха представители на Министерството на транспорта, Държавна агенция "Безопасност на движението", Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация",..

публикувано на 22.10.20 в 11:00

Нужна ли е нова стратегия за развитие на страната

Програма за ускорено развитие на България през периода 2021-2030 година бе представена преди дни във Враца. Програмата е създадена от група български учени- макроикономисти, сред които са и проф. д-р Александър Томов , проф. Гарабед Минасян, професор д-р Ганчо Ганчев , и предстои да бъде представена официално на управляващите и да бъде предложена..

публикувано на 21.10.20 в 13:47

Спаси гората днес- утре ще е късно

150 млн . лева са скритите приходи от незаконен дърводобив в България всяка година , сочи анализ на WWF-Световния фонд за природата. Освен финансови загуби за държавата, незаконната сеч води до още по-сериозни последици като засушаване, безводие, ерозия, алармират природозащитници.  Какво се предприема срещу обезлесяването и какви са мерките, които..

публикувано на 20.10.20 в 14:07

За делниците на лекаря в деня на празника

За труда на лекаря, за смисъла на професията и очакванията на пациентите- за всичко това говорим в "Посоките на делника". Поводът- Деня на българския лекар. Празникът се чества се от 1995 г. в деня на преп. Иван Рилски, по инициатива на Българския лекарски съюз. Запитахме хора от Видин какво очакват от лекарите и доволни ли са от..

публикувано на 19.10.20 в 15:38

Игнатица- селото с 18-те оброчни камъка

module="Media" entry="Audio" title="Откъс от Посоките на делника" url="http://82.119.84.123/storage/RadioVidin/2020/Nashata_tema_2020/10/16=10 KMET.mp3" download="false" class="" ] Не е трудно да си кмет на малко населено място в Северозапада , когато хората са добронамерени. Това каза кметът на планинското село Игнатица. То е приютило около 550 местни..

публикувано на 16.10.20 в 18:00

"Помисли, преди да кликнеш"

Рязка промяна в живота на съвременния човек донесе настоящата година. Пандемията от COVID-19 промени начина, по който хората контактуват в ежедневието си, като ги направи по-зависими от Интернет по отношение на средствата за комуникация, бизнес, пазаруване и дори образование. Дигитализацията на живота доведе до нарастване на киберпрестъпността,..

публикувано на 15.10.20 в 10:40