Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млечните продукти- без растителни мазнини!

От началото на месеца е в сила Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти. До края на месец декември 2012 година млекопреработващите предприятия трябваше да подават заявка дали ще произвеждат млечни или имитиращи продукти. Специалистите от Агенцията по храните вече извършват проверки.

"Наредбата е в сила от лятото на 2012 година, имаше гратисен период, за да могат предприятията, които имат двойни линии за производство на млечни и имитиращи продукти, да направят преустройство. Не може едно предприятие едновременно да произвежда и млечни, и имитиращи продукти. Производството може да се смени най-малк ослед 6 месеца"- каза в "Земята, която ни храни" директорът на Областната дирекция по безопасност на храните във Видин д-р Боян Цолов.

В предприятията ще се проверяват суровините за производство на млечни или имитиращи продукти, съответствието на произведените храни с написаното на етикета. В търговските обекти ще се проверяват етикетите, както и предлагането на продуктите на отделни обозначени щандове, каза още д-р Боян Цолов.

Според авторите на наредбата, тя е в интерес на потребителите. Продукт, който съдържа растителни мазнини или протеини от немлечен произход, ще се нарича имитиращ, а не млечен.

"Купуваме по-евтиното, дори и да не е сирене...Не купувам сирене от магазина, купувам си домашно, защото съм сигурен, че съдържа мляко...Предпочитам да купувам по-скъпо, но да е сирене...С малки деца сме и залагаме на качеството...Хората с по-големи доходи купуват скъпо сирене, по-бедните и пенсионерите си взимат от евтиното, което не е сирене..."- казват видинчани за избора си- сирене или имитиращ продукт биха си купили.

На територията на Видинско работят три млекопреработвателни предприятия- две от тях- във Видин и в село Дъбравка, преработват мляко. Третото, в Кошава, е заявило, че ще произвежда имитиращи продукти.


© Снимка: РАДИО ВИДИН

В "Земята, която ни храни" се срещаме и с един интересен и позитивен човек. Яким Герасимов е от Винарово, подкарал е седемдесетата си година, в селото го знаят като специалист по отглеждането на прасета. Разговорът ни започва от двора, пред клетката на две от прасетата, които не са дочакали новата година. Щастливка е праската Лора, която скоро ще си има малки прасенца, и тя се намесва в разговора ни. Яким гледа кон, коза, прасета, свиня майка, кокошки...и коте.

"Животни се гледат трудно, но за мен това вече е утеха"- сподели пред екипа ни Яким. Съвсем като специалист, обясни за колко време едно прасе може да стане годно за консумация и как на око да преценим колко тежи... Разказа ни и за това какви грижи полага за малките прасенца. Колкото до това- могат ли младите заобичат земята, Яким каза: "Много е трудно да се обърнат към земята. След колективизацията земеделците се откъснаха от земята си вече е много трудно да се върнат. Нито моите, нито Вашите наследници искат да се занимават със земя- това е трудна работа!"

В края на разговора ни Яким Герасимов пожела на слушателите на РАДИО ВИДИН: "Да сте здрави, да не бяга щастието от вас, не вие да гоните щастието, а то вас, и да ви стига....!"

И в края на предаването е време да узнаем и агропрогнозата за месец януари. Успешното зимуване на есенните посеви през януари ще зависи от фенологичното им състояние, от стойностите на минималните температури и до голяма степен от наличието на снежна покривка, казват специалистите. Време е и за зимна резитба на дръвчетата.

"През месеца агрометеорологичните условия ще са променливи, с подчертан зимен характер. През втората половина на месеца се очаква понижение на температурите на въздуха до минус 14 градуса. В средата на месец декември зимните житни култури встъпиха в относителен зимен покой. Не се очаква промяна в развитието им. Ниските температури няма да достигнат до стойности, опасни за есенните култури и плододаващите дървета. Влагата в еднометровия почвен слой е недостатъчна- 75-80 % от пределната полска влагоемност. Условията не са подходящи за работа на полето. От средата на месеца времето ще е подходящо за торене и резитба в големите лозови масиви и овощни градини"- каза Юлия Цъклева, агроном в ХМС- Монтана и пожела: "Новата 2013 година да носи енергия в бизнеса, слънце в душите и богатство на трапезата!"
По публикацията работи: Йорданка Герасимова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50