Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цените на имотите в Северозапада ще падат, прогнозират икономисти

Събужда ли се пазарът на имоти? Това е основната тема днес в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН. Според данни от Националния статистически институт, през 2012 г. е регистрирано намаление на цените на апартаментите в 22 от областните градове, като по- значително е в Монтана- с 12%, Сливен- с над 8%, и във Враца- над 7%. През 2011 г., средната цена на квадратен метър жилищна площ във Враца е била 628 лв. при 582 лв. през 2012 г. В Монтана намалението е от 679 лв./кв. м на 597 лв./кв. м. Във Видин средната цена на апартаментите през 2011 г. е била 579 лв/кв.м, през 2012-та- 553 лв/кв. м.

В дългосрочна перспектива цените на недвижимите имоти не само във Враца, но и в Северозападна България като цяло неминуемо ще падат, прогнозира икономистът от Враца, Илиян Нисторов. Според него сделките ще намаляват още повече, стойността на имотите също ще намалява. Такава е трайната тенденция, която се очертава през следващите години.

"До 2018 година търсенето ще намалява, а цената на старите жилища в Северозападна България тотално ще пада", е мнението на Нисторов. Според икономиста, цените на панелните жилища ще падат и поради факта, че до 2020 година Европейският съюз ще наложи изискването да се издават и т. нар. паспорти за история на конструкцията.

"Предлагането във Враца в момента е 6 пъти по- голямо от търсенето. Хората, които си предлагат имотите за продажба държат те да определят цената, което не е правилно. Стойността трябва да се определя от експертите в недвижимите имоти. Не може човек по спомен от минали години да определя цена, когато не знае как се формира стойността на дълготраен актив", допълва Нисторов.

"Нито купувачът, нито продавачът определят цената. Тя се формира от пазара", категоричен бе собственикът на агенция за недвижими имоти във Видин и член на Управителния съвет на Националното сдружение "Недвижими имоти", Любчо Йонов. Предимно за малки апартаменти са сделките във Видинско от началото на годината. Брокерът обаче е оптимист за Северозападния регион:

"Икономиката ни ще се развива, защото имаме два важни приоритета- слабата земетръсна зона на региона и наличието на питейна и поливна вода."
 
Няма увеличение на сделките, отчита Йонов. Решението на правителството да облага депозитите обаче може да доведе до раздвижване на имотния пазар, смята брокерът:

"Инфлацията изяжда лихвите от депозитите, които допълнително ще се стопят и от данъка. Поради това хората, според мен, ще се насочат към инвестирането в имоти."

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Земеделските земи
в региона се продават на цена около 300- 400 лева за декар, добави Йонов. С много добри показатели са пшеницата, царевицата и слънчогледът във Видинско, което е привлякло и големи арендатори към региона. Но в момента се правят сделки с малки масиви до 15 декара, които все още не са окрупнени.

Твърде скромни по обем и по бройка са сделките на пазара на недвижими имоти във Враца през последните месеци. Виновна за това е не само стагнацията в бранша, но и високата безработица, както и факта, че предлагането на жилища надвишава в пъти търсенето.

"Има малко раздивжване на тухлените апартаменти, като повечето от тях се купуват с кредити. Тези жилища, с площ около 100 кв. м, са на цена между 46- 50 хиляди лева, което е намаление в стойността на тухлените апартаменти. Панелните са между 20 и 30 хиляди лева", каза врачанският брокер Соня Нисторова. Новото строителство е на цена 400 евро/ кв. м. Слабо е търсенето обаче на тези жилища във Враца, допълни брокерът.

"При новото строителство, двустайният апартамент е като гарсониерата, защото са две стаи- хол, трапезария и кухня на едно, и една спалня", обясни Нисторова, като допълни, че е тенденция хората да търсят предимно старото строителство. Към имоти във Враца имат интерес и чужденци. Те обаче също търсят апартаменти старо строителство и то предимно в центъра на града, на тихи улици. Бумът в търсенето на къщи в селата е преминал. Прогнозата на брокера е, че цените на имотите ще падат.

"Не бих си купила имот, защото е криза. ... Имам наследствени имоти, а нов не мога да си позволя, защото нямам пари за това. ... Единственото, което мога и искам да си купя е лаптоп. ... Бих си взела къща, не по-голяма от 100 кв./м, с малък двор, но не мога да си го позволя, а банковият кредит не ми е изгоден, заради високите лихви. Всеки един човек би искал да има собствен дом"- това са отговорите, събрани в анкета сред жители от Белоградчик.
По публикацията работи: Екип на РАДИО ВИДИН


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00