Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митнически служители от Видин получиха приз "Екип на годината"

Над 98 милиона лева влязоха в държавата от дейността на митницата в Лом през миналата година. Служителите контролират трите области Монтана, Видин и Враца, три речни пристанища, два ферибота на Дунав и граничните пунктове Брегово и Връшка чука. На 26 януари митничарите честват своя професионален празник.

Митническите служители са осигурили на хазната през 2012-та година 98 милиона 260 хиляди лева от мита, ДДС и акцизи. Разкрити са и нарушения и опити за измами, за които са издадени 267 наказателни постановления за близо 678 хиляди лева. По Закона за акцизите са задържани 352 хиляди къса цигари без бандерол, над 6 хиляди литра нелегално гориво и 370 литра алкохол. Количествата са установени в домове, кръчми и складове в населените места. По закона за митниците на граничните пунктове са открити и конфискувани още 173 хиляди къса цигари и над 23 хиляди литра спирт, маскиран като антифриз в туби. При проверки са хванати антични съдове и монети на стойност над 26 000 лева.
 

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

    Задържаното рекордно количество хашиш, на стойност около 40 млн. лева, обяви във Видин министър- председателят Бойко Борисов.
Най-големият удар срещу наркотрафика бе на 2 юли 2012-та година, на ферибот Видин. На път към Европа са задържани 4 тона и 200 кг. хашиш, укрит в палети с гипсфазер. През годината са хванати още 10 кг. хероин, 6,5 кг. амфетамини, 22 кг. марихуана и 438 гр. кокаин.

По повод Международния ден на митническия служител, днес на специална церемония в Агенция Митници се награждава екип от шестима митничари от Видин. Те са отличени с приза "Екип на годината", за най- добри резултати при залавянето на наркотици. Екипът е сформиран през 2000 година, като сега се казва Сектор "Граничен контрол и борба с наркотрафика", разказа неговият ръководител, който пожела да остане анонимен:

"Служителите в групата са с голям опит, познаваме се добре, преминахме през много перипетии заедно. Да заловиш нарушителя е до голяма степен въпрос на късмет, защото трафикът понякога е много натоварен и митничарят има малко време да си ориентира точно неговото превозното средство, за да бъде избрано за проверка", разказва митническият служител за работата си, и продължава:

"Работим на границата със Сърбия и Румъния- вътрешна за Европейския съюз. Но в региона си има постоянна тенденция за трафик на наркотици. Причината е в географското ни разположение- оттук преминава пътят от Близкия Изток и Турция за Западна Европа."

Въпреки техниката за проверка, с която разполагат на граничния пункт, преценката, кое превозно средство да бъде претърсено, остава водеща в работата на митническите служители. Затова опитът е от основно значение за успеваемостта в работата на митничарите както е във всяка една професия. Но, разбира се, не може всичко да бъде оставено на интуицията.

"Има специална методология, наречена "Анализ на риска", която се прилага, за да бъде преценено поведението на пътника. Но през годините настъпиха много промени в начините на контрабанда и хората, които се занимават с това. Преди години, основно млади хора бяха въвлечени в трафика, докато сега има и доста по-възрастни хора, които пренасят нелегално. Над 300 българи са заловени през 2012-та за контрабанда в Европа, основно по летищата", каза още ръководителят на видинската група и както сам определя митничарите- те са "необходимото зло" за трафикантите, защото ако няма контрол, цените на забранените стоки, които пренасят няма да бъде толкова висока. В екипа на митническите служители има и две кучета- Джейк, лабрадор и по-старото- немската овчарка Балкан, които също ще бъдат отличени за вярната си служба. А на младите си колеги ръководителят на видинския сектор пожелава:

"Нека бъдат по-добри от нас!"
По публикацията работи: Ани Цекова и Любо Андреев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40