Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 4 400 българи гласуваха на референдума зад граница

Темата за референдума, произведен в България в неделя за бъдещето на ядрената енергетика в страната, не намери нужния отзвук и сред българските емигранти по света. Объркването сред избирателите и ниската избирателна активност бяха характерни и за гласоподавателите в чужбина, потвърдиха за РАДИО ВИДИН емигранти от Северозапада. Изключително ниска избирателна активност бе отчетена в Западното полукълбо, където за целия Американски континент бяха пуснати едва 360 гласа- това сочат данните от ЦИК. "В САЩ българските емигранти слабо се интересуват от подобни теми", каза в телефонен разговор за "Другата истина" нашата слушателка Марина Петкова, която от 10 години живее в Ню Йорк:

"Не знам някой да е гласувал. За референдума чух от Facebook. Аз не съм гласувала. В САЩ няма система, с която българите тук да бъдат известявани какво се случва в Родината, какво се иска от нас и как да го осъществим. Повечето неща са по наша самоинициатива. Като цяло тук темата за референдума не бе приета много сериозно", допълни Марина Петкова.

По данни на ЦИК общият брой на участвалите в референдума български граждани в чужбина е бил 4 350. Най-активни са били българите в Брюксел и Лондон, където са гласували по 420 души. Те са следвани от избирателите във Виена, където 330 са се явили пред урните. Почти 250 са били гласоподавателите в Берлин, Париж и Мадрид, а сънародниците ни в Москва - 140. От граничещите с България държави, единствено в Румъния е нямало избирателна секция, а в Гърция такава е имало в Солун, но не и в столицата Атина.

© Снимка: Зоя Младенова - личен архив

 
 
 
 
"При нас интересът към референдума бе слаб", каза видинската учителка Зоя Младенова, която от 10 години живее на гръцкия остров Хидра, където е частна учителка на децата на кмета.
 
 
 
 
 
 

© Снимка: Зоя Младенова- личен архив

 
 
"Хората не са заинтересовани. Обяснявам си го с това, че България не се грижи за хората си в чужбина, обаче се интересува от тяхното мнение, в моментите , когато могат да й бъдат полезни- по време на избори, референдуми...Когато може да ползва нещо от нас, тогава се интересува, иначе- не", допълни Зоя Младенова.
По публикацията работи: Катя Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40