Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зърнопроизводителите отново на протест

Зърнопроизводителите подготвят Национален земеделски протест между 18 и 22 февруари в София.
Това каза за РАДИО ВИДИН Александър Александров, председател на Съюза на зърнопроизводителите във Видин, който участва в извънредния разширен Управителен съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителитe, който се предеве в Арбанаси.

"Ще протестираме без машини, няма да сме само зърнопроизводители, ще поканим и други земеделски производители. Протестът е срещу политиката на правителството, провеждана в бранша"- каза Александър Александров.

Решението беше взето след близо петчасови дебати. Извънредното заседание бе заради неизплатените, според обещанията, европейски средства- които възлизат на 850 млн. лв. за стопанската 2011-12 година и засягат пряко или косвено над 80 хиляди земеделци.

Една от темите на "Земята, която ни храни", е именно извънредното заседание на Асоциацията. Преди началото му, Александър Александров каза: "Дневният ред включва една-единствена точка- ситуацията с директните плащания на единица площ и неспазеното обещание от министъра на земеделието и храните, че до 31 януари те ще бъдат изплатени. Ситуацията вече е следната- нови отсрочки, на два транша- в средата на март и след 1 април, отново нещата са обвити в "мъгла". За нас не самите пари са проблем, и акциза не ни е платен, отрязаха и националните доплащания. Въпросът е, че не знаем накъде вървим. Земеделието е от работещите отрасли, а в момента не знаем накъде отива! Всичко това се случва в момент, когато започва пролетната кампания, закупуват се семена и торове. На фона на сушата, която се очертава, проблемът става съвсем сериозен!"

Пчелари от цял свят се събират на изложение в Плевен от 8 до 10 февруари. За първи път на предстоящото пчеларско изложение ще бъдат представени високопроходима техника за подвижно пчеларство и оборудване за производители на кошери. В тазгодишното- 11-то издание на престижния форум участие са заявили 130 фирми от 18 държави, предлагащи пчеларско оборудване и инвентар, восъчни основи, ветеринарни препарати, лицензирани производители на майки и отводки, пчелни продукти и производи, козметика, напитки и други, опаковки, етикети, специализирано обучение и литература. Седем фирми, изкупуващи мед, са заявили участието си в предстоящото изложение и очакванията на пчеларите са, че по време на форума ще бъдат сключени сделки. На изложението ще бъде организирана и кръгла маса, на която ще бъдат обсъдени актуални въпроси, касаещи пчеларите, включително и този за употребата на пестициди. Пчеларите от видинското дружество "Димитър Балев" ще се включат с официалното становище по повод намерението на ЕК да предложи на страните-членки въвеждането на двугодишна забрана за използването в зърнопроизводството на три пестицида, за които е установено, че дезориентират пчелите. Днес Йорданка Петрова ни среща с Тошко Ванков от видинското село Старопатица, пчелар от "миналия век".

"Занимавам се с пчеларство от 1983 година, до 2005 година не съм прекъсвал. Сега отново започвам. Имам 20 кошера, надявам се до краья на годината да ги направя 100"- започва своя разказ Тошко Ванков. Той е убеден, че пчелите се гледат със желание и любов, а трудностите са от страна на природата- от това как тръгва годината, зависи и добива. Тошко ни сподели и една тайна- как да разпознаем нечистия мед: "Потапяме върха на химически молив в меда и го завъртаме няколко пъти. Ако в меда се появи синкаво петно, означава, че ве е чист, а има примеси!"
 
 
В "Земята, която ни храни" засягаме и темата за яйца, кокошки носачки и субсидии за птицевъдите- събеседник е Олег Прокопиев, изп.директор на "Яйца и птици" в Мизия. Поводът- през октомври 2012 година стана ясно, че ЕК е одобрила държавната помощ за свиневъди и птицевъди, очакваше се от 1 ноември свиневъдите и птицевъдите да получат субсидия, която е в размер между 20 и 25 млн. лв. В средата на ноември в сутрешния блок на една от телевизиите земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че още през декември тези пари ще влязат по сметките на животновъдите. Месец по-късно- на 20 декември, земеделският министър отново заяви, че стартира изплащането на субсидиите за птицевъдите и свиневъдите. Потекоха ли парите към птицевъдите и изпълни ли държавата поетите ангажименти? 40 хиляди унищожени птици за една година, огромни задължения към банките, несигурно бъдеще и липса на защита на българското производство- това е равносметката на Олег Прокопиев след покриването на европейските изисквания за хуманно отношение към животните....

"Нищо от обещаното не се случи. Получихме субсидия само за един месец за миналата година, орязана с около 30 % по неизвестни причини. Получихме по 80 стотинки на кокошка, което е храната около три дни. Бяха обещани 3,20 лв. за кокошки-носачки. Тези пари бяха за покриване на надевропейски изисквания- за подобряване на водата, за неизползване на животински мазнини, за неизползване на рибено масло...Направихме инвестиции за милиони левове, и нищо в замяна...Не е решен и проблема с полските яйца, които заливат търговската мрежа"- каза Олег Прокопиев. И надеждите му /съвсем по български/, са предизборно нещо да се случи...

© Снимка: Любо Андреев

От Юлия Цъклева, агроном в ХМС-Монтана, научаваме и агропрогнозата за месец февруари:
"През първото и началото на второто десетдневие на февруари агрометеорологичните условия ще са по-динамични. В по-голямата част на региона средно-денонощните температури ще са в граници, които ще поддържат покоя при зимуващите земеделски култури. През второто десетдневие на места температурите ще паднат до минус 15 градуса, а при отсъствието на снежна покривка опасност ще има само за късно засетите посеви с ечемик, които зимуват във фаза трети лист. Повишение на температурите се очаква в края на второто и началото на третото десетдневие и на места те ще достигнат до биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетацията при зимните житни култури, но до края на месеца съществена промяна във фенологичното състояние на посевите няма да се наблюдава. Прогнозираните наднормени температури в края на месеца ще нарушат принудителния покой при част от овощните култури. В полските райони при ранно цъфтящите костилкови видове- кайсия, праскова, бадем, ще протича фаза "набъбване", на места и "разпукване" на плодните пъпки. Времето през втората половина на месеца ще бъде подходящо за торене на есенниците, предсеитбена подготовка на площите за засяване на грах, овес и пролетен ечемик, зимни пръскания при овошките и традиционните резитби в лозовите и овощни масиви. На местата, където са регистрирани минимални температури под минус 16 градуса- Видин, Монтана, Кнежа, е възможно да има измръзнали лози. Очаква се метеорологичната станция при село Бъзовец да разполага с обобщена информация за наличието на евентуални повреди от измръзвания, което е от важно значение за правилния подход при предстоящите резитби в лозовите масиви. През февруари очакваните наднормени валежи ще увеличат есенно-зимните запаси от влага предимно в двуметровия почвен слой".
По публикацията работи: Йорданка Герасимова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50